Γ. Λακκοτρύπης: Απομακρυσμένο το ενδεχόμενο παραμονής της γαλλικής TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ

131

Λευκωσία: Απομακρυσμένο είναι το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης με τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Βουλής και Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου, σχετικά με τις προθέσεις της εταιρείας.

Σε δηλώσεις, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι οι λόγοι για τους οποίους η Total προτίθεται να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ είναι γεωλογικοί, γεωφυσικοί και οικονομικοί. Ο Υπουργός υπέδειξε πως δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση, αλλά ούτε και υπέρμετρες προσδοκίες.

“Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Αυτού του είδους οι εξελίξεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, δηλαδή αποτυχημένες γεωτρήσεις ή μη εξεύρεση υδρογονανθράκων”, είπε, παραπέμποντας σε προχθεσινή ανακοίνωση της Noble για αποτυχημένη γεώτρηση στον Κόλπο του Μεξικού. “Από την άλλη δεν πρέπει να διατηρούμε υπέρμετρες προσδοκίες. Θα πρέπει οι προσδοκίες μας να βασίζονται πάνω στα δεδομένα, όπως αυτά δημιουργούνται με τις γεωλογικές επισκοπήσεις, τις γεωτρήσεις ή τα σεισμογραφικά που προχωρούν οι εταιρείες να διεκπεραιώνουν”, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα της Total μέχρι να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα και σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως “το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης αυτή τη στιγμή είναι απομακρυσμένο”. “Είχαμε αρκετές συζητήσεις από το Σεπτέμβριο γι` αυτό ακριβώς το θέμα. Θα δούμε και στη συνέχεια, πρέπει όμως να τονίσω ότι θα πρέπει οτιδήποτε μπορεί να γίνει να είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, των κανονισμών, και να είναι και προς το συμφέρον του κράτους”, είπε. Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος “Αφροδίτη” στο τεμάχιο 12, ενώ προχωρά και η ερευνητική δραστηριότητα στο τεμάχιο 9 με τη γεώτρηση “Αμαθούσα”, όπου αναμένονται τα αποτελέσματα τις επόμενες βδομάδες.

Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι οι συζητήσεις με την Αίγυπτο και την Ιορδανία για πώληση φυσικού αερίου συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεχνικό επίπεδο, προσθέτοντας πως υπάρχουν “κάποιες ενδείξεις” για την αξία της συμφωνίας, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι “το θέμα είναι γεωλογικό και οικονομικό και όχι γεωπολιτικό” και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία που καταδεικνύουν το αντίθετο να τα παραθέσει. Είπε ακόμα ότι η παρουσίαση έγινε από την εταιρεία στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει απογοήτευση, ούτε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα γύρω από τις ενεργειακές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Ο κ. Ομήρου είπε ότι ήδη υπάρχουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα στο κοίτασμα «Αφροδίτη», τα οποία είναι αρκετά για να καλύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ανάγκες της Κύπρου και ακόμα με εξαγωγικό προορισμό. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεκτιμάται το γεγονός ότι στη διεθνή αγορά πετρελαίου υπάρχει πτώση των τιμών και αυτό επηρεάζει όλες τις εταιρείες.

“Σημασία έχει ότι η Κύπρος είναι ήδη στον ενεργειακό χάρτη, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Και σημαίνει πολλά. Και γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά και γεωπολιτικά. Αυτό ενισχύει τα ισχυρά ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο. Ενισχύει τις δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής”, σημείωσε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Τόνισε, τέλος, ότι “τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ μας είναι αδιαπραγμάτευτα και ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνή νόμο, τη διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του ’82 και τους εθιμικούς κανόνες δικαίου που διέπουν το θαλάσσιο δίκαιο”.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δύσκολα τα πράγματα: Οικόπεδο δέλεαρ στη γαλλική ΤOTAL για να παραμείνει στην Κύπρο

Εναλλακτικές λύσεις για συζήτηση με την Total αλλά και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο εντός Κύπρου ώστε να υπάρχει σύμπνοια, ετοίμασε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης. Ο υπουργός, κατά τη λεπτομερή ενημέρωση που έκανε χθες το απόγευμα στους εκπροσώπους των κομμάτων, ζήτησε τη θετική στάση τους, αναφέρει η εφημερίδα “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”.

Πάντως, εξαιρετικά απομακρυσμένο θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο παραμονής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL στην Κύπρο, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα σχετικά τον Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου.

Η Total είχε διεκδικήσει αρχικά και το τεμάχιο «9» μαζί με τις ρωσικές Gasprombank και Novatek. Ωστόσο, αργότερα στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εμπορίου δεν τα βρήκαν κυρίως ως προς το ύψος του «πριμ» αδειοδότησης και το τότε Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να το αναθέσει την ΕΝΙ, ενώ συμφώνησε με την Total τα «10» και «11».
Τα δύο συμβόλαια Αναλογικού Καταμερισμού Έρευνας και Παραγωγής για τα Τεμάχια Αρ. 10 και Αρ. 11 της ΑΟΖ της Δημοκρατίας υπογράφτηκαν μεταξύ Total και Δημοκρατίας στις αρχές Φεβρουαρίου 2013 και σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε συμφωνηθεί «πριμ» αδειοδότησης ύψους 24 εκατ. ευρώ ανά συμβόλαιο.

Τα τεμάχια «10» και «11» είναι έκτασης 2.572 τετρ. χλμ και 2.958 τετρ. χλμ αντίστοιχα και βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κύπρου και μέχρι τα όρια με την ΑΟΖ της Αιγύπτου, σε θαλάσσια βάθη από 1.000 μέχρι και 2.500 μέτρα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Γιατί “φεύγει” η TOTAL από την ΑΟΖ της Κύπρου

Η γαλλική εταιρεία TOTAL σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι μόλις ολοκλήρωσε τη γεωλογική, γεωχημική και γεωφυσική έρευνα εξερεύνησης των τεμαχίων 10 και 11 στην Κυπριακή ΑΟΖ «χωρίς να βρει οτιδήποτε για εξόρυξη».

Σύμφωνα με τον Αρη Βικέτο, ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Λευκωσία, ηεταιρεία προσθέτει ότι έχει αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για πιθανό πρόγραμμα επιπλέον εξερευνήσεων στην περιοχή, χωρίς να δίδει οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες και χωρίς να αναφέρει αποχώρησή της από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο,χθες το πρωί ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Total έχει ενδείξεις από σεισμικές έρευνες και όχι αυταπόδεκτα δεδομένα, δηλώνει ο Κασίνης

Η Total έχει ενδείξεις από τις σεισμογραφικές έρευνες ότι υπό τις περιστάσεις δεν κρίνει σκόπιμο να κάνει γεωτρήσεις και ότι δεν τη συμφέρει γιατί το ρίσκο της είναι μεγάλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και νυν Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Σόλων Κασίνης.

Η Total “δεν έχει αυταπόδεικτα δεδομένα”, καθώς “δεν έχει προχωρήσει σε γεώτρηση, αλλά ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες”, είπε ο κ. Κασίνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την Total. Εξήγησε ότι αυτού του είδους οι εταιρείες “αξιολογούν ποια είναι τα οικόπεδα που έχουν ανά τον κόσμο και βάζουν προτεραιότητες”.

Η δική μας περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, “φαίνεται, υπό τις περιστάσεις και του βάθους του νερού, ότι δεν αποτελεί για την Total υψίστης προτεραιότητας να διαθέτει τα οικόπεδα 10 και 11 και να κάνει έξοδα σε αυτά”. Αλλά ούτε και η διάθεση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου για την γύρω περιοχή τους συμφέρει σαν άμεση προτεραιότητα, πρόσθεσε.

Είπε ότι το βασικότερο στοιχείο της διαφοροποίησης των σκέψεων των εταιρειών αυτού του είδους όπως η Total είναι η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου και το γεγονός ότι έχει διαφοροποιηθεί η κερδοφορία τους με αποτέλεσμα να βάζουν προτεραιότητες που θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Ερωτηθείς κατά πόσον αυτά τα δεδομένα δικαιολογούν την Total να εγκαταλείψει τα δύο οικόπεδα, ο κ. Κασίνης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό αξιολογεί η εταιρεία αυτή την στιγμή.

“Θα συζητήσει με την Κυβέρνηση κατά πόσον θα μπορούσε να της δώσει παράταση ή μια εναλλακτική λύση”, συμπλήρωσε. Ανέφερε επίσης ότι οι σημερινές δύσκολες οικονομικές καταστάσεις δεν είναι εύκολες για αυτού του είδους τις πολυεθνικές εταιρείας κάτι που διαπιστώνεται, όπως εξήγησε, και από το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε απόλυση σημαντικού αριθμού εργαζομένων, ενώ κάποια αθέτησε και συμφωνία της για αγορά τεσσάρων γεωτρύπανων.

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδης με τον CEO της ΕΝΙ στο Νταβός

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΙ ClaudioDescalzi είχε στο Νταβός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δημοσιεύματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο, στις εφημερίδες ‘Ο Φιλελεύθερος και Σημερινή, αναφέρονται σε επιλογή αποχώρησης του γαλλικού κολοσσού TOTAL από τα δικαιώματα της εταιρείας για έρευνα και εκμετάλλευση στα τεμάχια «10» και «11» της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η απόφαση της γαλλικής εταιρείας TOTAL να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ έγινε δεκτή με λύπη από τα πολιτικά κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως είναι λυπηρό που η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε, σε αυτά τα ζητήματα όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων αποτελεί υπόθεση εργασίας μέχρι την απόλυτη επιβεβαίωση και πρόσθεσε πως δεν θέλει να είναι απαισιόδοξος, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν άλλα εννέα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι οι ποσότητες στο κοίτασμα «Αφροδίτη» καλύπτουν τις ανάγκες της Κύπρου για τις υπόλοιπες τέσσερις ή πέντε δεκαετίες, ενώ μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές σε Αίγυπτο και Ιορδανία. Τέλος, ανέφερε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου δεν πρέπει να σταματήσουν και ευχήθηκε η δεύτερη γεώτρηση της ΕΝΙ να έχει αποτέλεσμα.

Η αποχώρηση της TOTAL δεν πρέπει να επηρεάσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος επισήμανε ότι οι εξελίξεις που δημιουργούνται πρέπει να αποτιμηθούν σχολαστικά, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να γίνουν οι επιβαλλόμενες ενέργειες για να μη δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας, που ενδέχεται να επηρεάσει τις εργασίες που γίνονται ή θα γίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δυσάρεστη εξέλιξη» χαρακτήρισε την αποχώρηση της ΤΟΤΑL το ΔΗΚΟ. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υποστήριξε ότι η απόφαση της εταιρίας «δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την παράνομη και απειλητική παρουσία τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ». Επίσης, υποστήριξε ότι η απόφαση του Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, να συζητήσει το θέμα του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, εκτός του ότι υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργεί την εντύπωση στις ξένες εταιρίες ότι ο φυσικός πλούτος της Δημοκρατίας έχει τεθεί, πλέον, υπό την ομηρία της Τουρκίας.

Το 2015, η TOTAL θα μειώσει κατά 30% τα έξοδά της στον τομέα των ερευνητικών δραστηριοτήτων, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Πατρίκ Πουγιανέ, σε συνέντευξή του στους FinancialTimes. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο προϋπολογισμός του τομέα ερευνητικών δραστηριοτήτων είναι ο πιο εύκολος προκειμένου οι μεγάλες εταιρείες να κάνουν εξοικονόμηση. Συνολικά, το 2015 θα γίνουν περικοπές της τάξης του 10% σε ολόκληρο τον Όμιλο. Στη συνέντευξη δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, αλλά ο κ. Πουγιανέ σημείωσε ότι η εταιρεία θα πουλήσει κάποια έργα στον τομέα ερευνών και ανάπτυξης, που είναι λιγότερο επικερδή και άλλα θα τα καθυστερήσει.

Πηγή : mignatiou.com