Γ. Προβόπουλος: Προστατεύσαμε απολύτως τους καταθέτες

274

Του έργου του, ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, υπεραμύνθηκε ο Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα τραπεζικά δάνεια προς ΜΜΕ και κόμματα.

Ο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ υπενθύμισε ότι επί προεδρίας του, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναδιάρθρωση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, «χωρίς απώλειες για τους καταθέτες και χωρίς κανένας να υποστεί την παραμικρή ζημιά».

Αναφερόμενος στην πολυετή ελληνική κρίση, επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν η πηγή του προβλήματος στην Ελλάδα, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Αντίθετα, σημείωσε, οι ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν τα απόνερα της κρίσης.

«Χρειάστηκε επανειλημμένα να επέμβουμε για να προστατεύσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο κ. Προβόπουλος και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, οι τράπεζες υποβλήθηκαν τέσσερις φορές σε αυστηρά stress tests, με τη συνδρομή συμβούλων διεθνούς εμβέλειας.

«Η στρατηγική μας υλοποιήθηκε επιτυχώς» διαβεβαίωσε στη συνέχεια και επανέλαβε ότι «το τραπεζικό σύστημα αναδιατάχθηκε και ανακεφαλαιοποίηθηκε επιτυχώς, με απόλυτη προστασία των καταθετών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Αναφερόμενος στον ακριβή εποπτικό ρόλο της ΤτΕ, διευκρίνισε ότι υλοποιείται βάσει της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών, δηλαδή αφορά τον έλεγχο της φερεγγυότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τους κινδύνους που έχουν αναληφθεί αλλά  και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Όπως εξήγησε, ο σκοπός του εποπτικού έργου δεν έγκειται στο να μηδενίσει τον κίνδυνο, που αναλαμβάνουν οι τράπεζες κατά τη χορήγηση δανείου, αφού η παροχή πιστώσεων ενέχει από την φύση της κίνδυνο (πιστωτικό). Το εποπτικό πλαίσιο – συμπλήρωσε – αποβλέπει  ακριβώς στο να έχουν οι τράπεζες κεφάλαια και  προβλέψεις, τα οποία θα καλύπτουν επαρκώς τους κινδύνους που έχουν αναλάβει .

Σε κάθε περίπτωση – συνέχισε ο κ. Προβόπουλος – η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή. Η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων και των αρμόδιων εγκριτικών επιτροπών της κάθε τράπεζας, ανέφερε καταλήγοντας.

Πηγή: naftemporiki.gr