Γαλλία: πύρειος νίκη της Δημοκρατίας. Αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στις αγορές… Του Δημήτρη Τζάνα

252

Του Δημήτρη Τζάνα*

Η ολοκλήρωση του 2ου γύρου των γαλλικών εκλογών οδήγησε την Εθνική Συσπείρωση της Μαρί Λεπέν στην 3η θέση, ανακουφίζοντας τις αγορές καθώς αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο μιας ακροδεξιάς πλειοψηφίας με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές παρενέργειες τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη! Ωστόσο, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη για τους νικητές. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν και το κόμμα «Μαζί» του Προέδρου Μακρόν, θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο εύλογο χρόνο για να δρομολογήσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, αν τελικά το πετύχουν. Με τη UBS να αναπτύσσει 3 εναλλακτικά σενάρια που δεν είναι τα μόνα που μπορεί να συμβούν στη γαλλική πολιτική σκηνή μέχρι το 2025, οπότε θα μπορούσαν να επαναπροκηρυχθούν εκλογές!

Ενόψει των παραπάνω, οι αγορές καλούνται να συνυπάρξουν με μια ακόμη κατάσταση αβεβαιότητας για τα πολιτικά δρώμενα της Ευρώπης, σε μία φάση που τα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή παραμένουν ανοικτά και η Ε.Ε. καλείται να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν τη συνοχή της και θα αποτρέψουν μια περαιτέρω διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Επί του παρόντος, οι αγορές διατηρούν την ψυχραιμία τους με τους δείκτες των Ευρωπαϊκών αγορών να κινούνται ελαφρώς ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες όταν στις ΗΠΑ ο S & P 500, ο Nasdaq και ο Nikkei στην Ιαπωνία καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ! Ωστόσο, ήδη το σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλάζει με τους δείκτες να υποχωρούν.

Όμως, αν στις ΗΠΑ τα P/E των αγορών ξεπερνούν το 20 και στις φθηνές Ευρωπαϊκές αγορές λόγω των πολλαπλών αβεβαιοτήτων το P/E του Eurostoxx διαμορφώνεται στο 13-14, στο ελληνικό χρηματιστήριο το P/E βρίσκεται στο 8 σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset (βάσει κερδών 2024-25). Παρά το γεγονός ότι λείπει ο μεγάλος καταλύτης για να επαναφέρει τις καθημερινές συναλλαγές πάνω από τα 100 εκ. ευρώ, οι αναβαθμίσεις των συστημικών τραπεζών από την S & P και στη συνέχεια της Πειραιώς και της Εθνικής από τη Moody’s είναι τουλάχιστον ηχηρές ψήφοι εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια ώρα, η S & P βλέπει τη μέση αύξηση του ΑΕΠ στο 2,4% για την περίοδο 2024-27, από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η σύσταση overweight για τη μετοχή του ΟΤΕ (στα 17,3 ευρώ η τιμή στόχος) από τη J.P. Morgan. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση για το ελληνικό αξιόχρεο από τη Scope Ratings που αναγνωρίζεται ήδη από την ΕΚΤ και έχει ήδη αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Ενόψει των παραπάνω, το ελληνικό χρηματιστήριο όντας το φθηνότερο από τα φθηνά ευρωπαϊκά, έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια στο βαθμό που οι συνθήκες επιτρέψουν μικρή έστω αλλαγή στρατηγικής από τους διαχειριστές σε σχέση με τη διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων. Με στόχο σε εύλογο χρόνο, να επαναπροσεγγιστεί η περιοχή των 1500 μονάδων, αν το επιτρέψει η ευρωπαϊκή συγκυρία, καθώς το σενάριο της ελληνικής αυτονόμησης είναι μάλλον απίθανο. Επιπλέον, κρίσιμες είναι και οι επερχόμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε σχέση με τις μειώσεις των επιτοκίων τους με τη Federal να αναμένει την Πέμπτη την επίδοση του πληθωρισμού Ιουνίου (στο 2,6% το Μάιο) στις ΗΠΑ για να αποφασίσει σχετικά, έχοντας για την ώρα αναγγείλει την πρόθεσή της για μια μείωση ως το τέλος του έτους.

*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ