Γεννούν πολιτικές ανατροπές οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ;… Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

370

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

H πρωτοφανής προσέλευση πολιτών που έσπευσαν να ψηφίσουν στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής ή του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μήνυμα Δημοκρατίας, πλουραλισμού αλλά και αναζήτησης από τους Ελληνες ενός τρίτου πολιτικού δρόμου.

Όχι μόνο γιατί ξεπέρασαν κατά πολύ τους 212 χιλιάδες ψηφοφόρους του 2017, αλλά γιατί όλη η εκλογική διαδικασία ήταν ένα πολύ αισιόδοξο πολιτικό δεδομένο για μια Ελλάδα που μαστίζεται από πολιτική απάθεια, από μια απολιτίκ τάση που κάνει κακό συνολικά στη Δημοκρατία.

Ο αδόκητος χαμός της Φώφης Γεννηματά, ο τρόπος που αντιμετώπισε την αρρώστια της, αλλά κυρίως η πολιτική παρακαταθήκη που άφησε με τη στάση της, ήταν τα στοιχεία που βοήθησαν στη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στις κάλπες.

Όμως, είναι δεδομένο ότι η μαζική συμμετοχή σημαίνει και πολλά άλλα ακόμη πράγματα. Και είναι μήνυμα, τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στον χώρο του κέντρου.

Αλλωστε, οι μετακινήσεις των λεγόμενων κεντρώων πολιτών είναι αυτές που κρίνουν τις εκλογές από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Ανεξαρτήτως του νικητή και του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ την επόμενη Κυριακή, ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα «δίψας» για κάτι διαφορετικό. Οι πολίτες φαίνεται να θέλουν μια εναλλακτική λύση, ένα δυνατό κόμμα που θα μπορεί να παίζει ενεργό πολιτικό ρόλο στις εξελίξεις των επόμενων ετών.

Δείχνει ο κόσμος να μη «βολεύεται» με αυτόν τον νέο δικομματισμό που προέκυψε από το 2012 και μετά, με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των μετακινήσεων «πασόκων» ψηφοφόρων προς τα αριστερά.

Δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Ισως όχι τόσο ενωμένο, ίσως όχι τόσο δυνατό όσο στο παρελθόν, αλλά ζωντανό.

Κι όσοι πόνταραν ή ποντάρουν σε ένα μικρό κόμμα, σε μια Δημοκρατική Παράταξη μικρή, με ποσοστά 5% έως 7%, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Τα μηνύματα

Αυτό που φαίνεται αρχικά είναι ένας επαναπατρισμός ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία. Μια ΝΔ που βρίσκεται και στις παρυφές του κέντρου με μια στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσεγγίζει ψηφοφόρους του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Κατά την προσωπική μου γνώμη, και ανεξαρτήτως του νικητή, οι 270 χιλιάδες περίπου ψηφοφόροι είναι παρακαταθήκη για το ΠΑΣΟΚ και «χτύπημα» κυρίως στα πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα κόμμα που από 3% έφτασε στο 35% και διακυβέρνησε επί πέντε χρόνια τη χώρα, το έκανε πατώντας πάνω στα συντρίμμια του ΠΑΣΟΚ.

Δεκάδες προβεβλημένα στελέχη έφυγαν από το «κόμμα του Ανδρέα» και μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης έστριψε το νεοδημοκρατικό καράβι και προς το κέντρο.

Όμως, τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ως το κόμμα που διαδέχεται το ΠΑΣΟΚ. Και ο Αλέξης Τσίπρας ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Κεντροαριστεράς που δεν είχε κανένα αντίπαλο.

Οι εκλογές και το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια τόσο μόνος στον χώρο.

Τα λάθη που έγιναν το 2015-2019, το «αντισύριζα» μέτωπο που συγκροτήθηκε εξαιτίας της «λοξοδρόμησης» του Αλέξη Τσίπρα στα μνημόνια και σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η αδυναμία ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσωπα και ιδέες έχουν κλονίσει τη στήριξη των πολιτών προς αυτό το κόμμα.

Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε κατά κύριο λόγο για «πασόκους» που αν βλέπουν ότι το κόμμα του Ανδρέα μπορεί να ανανεωθεί και να διεκδικήσει ξανά ακόμη και την εξουσία, δεν θα έλεγαν «όχι» σε επαναπατρισμό τους.

Αν, λοιπόν, η μαζική ψηφοφορία ολοκληρωθεί και την επόμενη Κυριακή, κι αν αυτό σημαίνει ότι με το νέο ηγέτη του το ΠΑΣΟΚ θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές διεκδικώντας όχι απλά ένα διψήφιο ποσοστό, αλλά κάτι πολύ μεγάλο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανησυχεί.

Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία δεν θα πρέπει να μείνουν απαθείς στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αν και εφόσον αυτές σημαίνουν αλλαγή του πολιτικού τοπίου.

Διότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, με επαναπατρισμό ψηφοφόρων από ΣΥΡΙΖΑ (και από ΝΔ) θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, όποτε στηθούν κάλπες. Ειδικά από τη στιγμή που το εκλογικό σύστημα προωθεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Τότε κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

Λένε ότι ο λαός είναι σοφός, ειδικά όταν στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ισως αυτό να έχουμε μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Δημοκρατία σημαίνει πλουραλισμός, κινητικότητα πολιτών, ζύμωση και παραγωγή ιδεών. Με δικομματισμούς που απλά σημαίνουν εναλλαγή στην εξουσία του ενός ή του άλλου κόμματος, δεν προάγεται η Δημοκρατία.

Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας χρειάζονται και μεγάλες αποφάσεις.

Χρειάζονται εναλλακτικές δημοκρατικές λύσεις, ασπίδες κατά των ακραίων απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Χρειάζονται συναινέσεις, συμμαχίες όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Κι όχι απαραίτητα εκλογικές – κυβερνητικές.

Αλλά και συναινέσεις μέσα στη Βουλή, και ειδικά μέσα στην κοινωνία.

Αν το νέο ΠΑΣΟΚ μπορεί να συμβάλει στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος, αν μπορεί να ενεργοποιήσει νέους κι αν μπορεί να «τρομάξει» τους… ισχυρούς, τότε θα έχει προσφέρει πολλά…

Πηγή: in.gr