Οι αρχικές ανησυχίες της Γερμανίας και άλλων Ευρωπαίων εταίρων για την «εισβολή» των κινεζικών επιχειρηματικών κολοσσών στη Γηραιά Ήπειρο έγιναν στην πορεία απειλές από την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο και πλέον αποκτούν νομοθετική ισχύ. Η Γερμανία ενέκρινε σήμερα τους κανόνες που καθιστούν ευκολότερη την παρεμπόδιση της πώλησης σε επενδυτές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρήσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της. Και βέβαια, βασικός στόχος των γερμανικών αρχών είναι να… βάλουν φρένο στην αυξανόμενη «δίψα» των Κινέζων να αποκτήσουν γερμανική τεχνογνωσία. Οι νέες ρυθμίσεις, που έρχονται εν μέσω φόβων ότι η αύξηση του προστατευτισμού πλήττει το παγκόσμιο εμπόριο, επιτρέπουν στη γερμανική κυβέρνηση να παρεμποδίζει εξαγορές εάν υπάρχει ο κίνδυνος να διοχετευθεί στο εξωτερικό σημαντική τεχνογνωσία. Οι κανόνες αυτοί δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση.
«Παραμένουμε μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο, αλλά επίσης χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις προϋποθέσεις θεμιτού ανταγωνισμού», δήλωσε σε σημερινή ανακοίνωση η υπουργός Οικονομίας Brigitte Zypries . «Το χρωστάμε αυτό στις εταιρίες μας. Συχνά ανταγωνίζονται με χώρες, των οποίων οι οικονομίες δεν είναι τόσο ανοικτές όσο η δική μας», πρόσθεσε.
Οι νέοι κανόνες καθορίζουν για πρώτη φορά τα κριτήρια για την παρεμπόδιση μιας συμφωνίας, ειδικότερα στην περίπτωση που κινδυνεύουν κρίσιμης σημασίας υποδομές, όπως νοσοκομεία και ενεργειακά δίκτυα. Υπενθυμίζεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου για την κινεζική εισβολή έκρουσε πέρσι η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την Κινεζική Midea, μέσω της οποίας η Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες. Η πρωτοβουλία της Angela Merkel αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ισχύ καθώς ο σχεδιασμός είναι, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, σε πλήρη συντονισμό με τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Αρχίζει να δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα πλέγμα προστασίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, την ώρα που η Ελλάδα κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι επικεντρωμένος στην προσέλκυση κεφαλαίων και παραχώρησης στρατηγικών υποδομών σε κινεζικές επιχειρήσεις. Ακριβώς αυτό, δηλαδή, που προσπαθούν να αποτρέψουν οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ένωσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται τόσο η παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, όσο και η πώληση μεριδίου του ΑΔΜΗΕ, στην κινεζικών συμφερόντων εταιρεία State Grid, αλλά και η αναζήτηση επενδυτών για την εξαγορά, μεταξύ άλλων, μονάδων της ΔΕΗ.
Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φιλτράρουν τις επενδύσεις από κρατικές κινεζικές εταιρείες. Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έχουν ταχθεί υπέρ της παρεμπόδισης των κινεζικών επενδύσεων, εν μέρει διότι και οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση στην Κίνα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, η οποία θέλει η κυβέρνηση να μπορεί να παρέμβει σε εξαγορές στρατηγικών υποδομών από ξένους επενδυτές. Αντίθετες με τη συγκεκριμένη πρακτική είναι χώρες όπως η Σουηδία, θεωρώντας πως με τέτοιες ενέργειες η Ευρώπη οδεύει προς τον προστατευτισμό. Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν επί γερμανικού εδάφους σε αυτό που διαφωνούν με τον Donald Trump, να δώσουν μάχη κατά του προστατευτισμού και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.