Για μια Πολιτεία Που νοιάζεται… Του Θανάση Κοντογεώργη

248

Του Θανάση Κοντογεώργη*

H συζήτηση που διαχρονικά γίνεται για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας είθισται να περιστρέφεται γύρω από την οικονομία συ ανά παραλείποντας την κρίσιμη παράμετρο. Την κοινωνική ανάπτυξη. Αυτή η ανισορροπία οδηγεί τακτικά σε συγκρούσεις και επιχειρησιακά αδιέξοδα. Η Κυβέρνηση έχει από την πρώτη μέρα τοποθετηθεί διαφορετικά στο ζήτημα της ανάπτυξης, προωθώντας ενεργά ένα σχήμα που αφορά και συμπεριλαμβάνει όλους, μεριμνώντας να μη μείνει πίσω κανείς στην πορεία μας για καλύτερη ζωή. Η νέα διάσταση της κοινωνικής πολιτικής περιλαμβάνει στοχευμένη στήριξη προς ένα ευρύτατο φάσμα της κοινωνίας, αντίθετα με τη γνωστή προσέγγιση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» για πολύ λίγους.

Η σχετική μέριμνα διέπει όλο το κυβερνητικό έργο. Ήδη βρίσκονται υπό εκπόνηση ή εφαρμογή 5 εθνικά σχέδια δράσης αμιγώς κοινωνικού χαρακτήρα, μέρη του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, με συμβολή πάνω από 10 υπουργείων στο καθένα. Για τα ΑμεΑ, την προστασία του Παιδιού, την Ισότητα των Φύλων και την Οικογένεια, τη Δημόσια Υγεία και την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Πριν από λίγες μέρες η Βουλή ψήφισε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Ολοκληρώνεται και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τους Νέους μας, η πρώτη συνεκτική μεγάλη παρέμβαση της πολιτείας για πολιτικές που απευθύνονται αποκλειστικά στη νέα γενιά αλλά σχεδιάζονται και με τη συμμετοχή της. Εργασία, Γνώση, Συμμετοχή και Ίσες Ευκαιρίες, Κατοικία και Οικογένεια και Πολιτική και Καλή Ποιότητα Ζωής αποτελούν τους βασικούς άξονες του Σχεδίου.

Ταυτόχρονα, έχουν εφαρμοστεί πολιτικές ελάφρυνσης των συνεπειών της πανδημίας, διευθέτησης των υπερβολικών χρεών, μείωσης φόρων, αύξησης της απασχόλησης και ελέγχου της εργασίας, προστασίας και κοινωνικών ευκαιριών για τους πιο αδύναμους, στήριξης των μεσαίων στρωμάτων και αυξημένης μέριμνας για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Σε αυτήν τη λογική σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές που αφορούν το παιδί αυτοτελώς, όπως η ανάπτυξη ενιαίου παιδαγωγικού υλικού για τις ηλικίες των βρεφονηπιακών σταθμών, η πρώιμη παρέμβαση στις μαθησιακές δυσκολίες και οι νταντάδες της γειτονιάς με πολλαπλά οφέλη σε παιδιά, μητέρες και επαγγελματίες. Ο προσωπικός βοηθός για τα ΑμεΑ και η εξάπλωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας θα γυρίσουν νέα σελίδα για χιλιάδες άτομα που ζουν σε περιθωριοποίηση και, εξάρτηση. Η συνολική αναδιοργάνωση και ποιοτική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και των πανεπιστημίων που έχουν ξεκινήσει φιλοδοξεί να υψώσει τον πήχη της γνώσης οριστικά.

Οι παρεμβάσεις είναι σχεδιασμένες, όχι ευκαιριακές. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι πριν τις κρίσεις, αφήνοντας μια παρακαταθήκη πολιτικών που θα δημιουργούν σύγκλιση ή και θα διακρίνονται μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ. Πολιτικές που θα προάγουν τη δικαιοσύνη και την πρόοδο ως αφετηρία της ανάπτυξης σε μια ανοιχτή κοινωνία. Εργαζόμαστε για να έρθει η στιγμή που βασικές κοινωνικές παροχές που λείπουν από τα μεσογειακά κοινωνικά κράτη θα θεωρούνται αυτονόητες από τους πολίτες της χώρας. Θέλουμε σύντομα η γέννηση ενός παιδιού και η απόκτηση στέγης να μην προκαλεί άγχος στα νέα ζευγάρια, οι απόφοιτοι των επαγγελματικών σχολών να είναι σεβαστοί στην αγορά επαγγελματίες, οι πτυχιούχοι να βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενό τους και οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν τη σύνταξή τους εντός λίγων εβδομάδων από την αίτηση. Βήμα βήμα, δομούμε ένα κράτος που επιτέλους «βλέπει» τον πολίτη, μια κοινωνία που συμμετέχει και προοδεύει, μια Πολιτεία που νοιάζεται.

*γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης