Τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την οποία θα διεξαχθούν για πρώτη φορά οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λουρίδας.
Κατά την τοποθέτησή της, η Υπουργός κατέδειξε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επελέγη η ηλεκτρονική διεξαγωγή της διαδικασίας και δη ημέρα Σάββατο:
α) Τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και την τάση απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας.
β) Τη διασφάλιση του αδιάβλητου και απόρρητου της εκλογικής διαδικασίας καθώς το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα και χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη διεξαγωγή και των πρόσφατων πρυτανικών εκλογών σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.
γ) την ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας τηρουμένων των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό
δ) την αποτροπή οποιασδήποτε επίδρασης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των εκπαιδευτικών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει το σχολείο να κλείνει, η εκπαιδευτική διαδικασία να διακόπτεται και οι εργαζόμενοι γονείς να αναγκάζονται να πάρουν άδεια από την εργασία τους. Προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς να αγκαλιάσουν τη νέα αυτή, απλή, γρήγορη, σύγχρονη, αδιάβλητη εκλογική διαδικασία. Να συμμετάσχουν, να έχουν λόγο στην επιλογή των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, να βγουν μπροστά δείχνοντας τον καινούριο δρόμο, όπως ταιριάζει στο λειτούργημά τους. Ευχαριστούμε θερμά το ΥΠΨΗΔ και τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη, καθώς και το ΕΔΥΤΕ, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα στο σημαντικό αυτό εγχείρημα. Ας κάνουμε όλοι μαζί ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την ψηφιακή εποχή», επεσήμανε κατά την τοποθέτησή της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε ότι με την ηλεκτρονική διαδικασία εξασφαλίζεται ότι η ψηφοφορία θα παραμείνει απλή, μυστική, αδιάβλητη και αξιόπιστη, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην κανονική διαδικασία. Επιπλέον, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα χειραγώγησης ή αλλοίωσης της ψήφου.
«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να βρεθούν στην πρωτοπορία. Είναι ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, είναι ευρύτερη στρατηγική η παλιά καθημερινότητα να αλλάξει για να μπορέσει να διευκολυνθεί ο πολίτης στις αλληλεπιδράσεις του με το Δημόσιο. Η τεχνολογία δεν είναι μόνο εργαλείο διευκόλυνσης. Είναι και εργαλείο δημοκρατίας. Έχουμε αυτή τη στιγμή την ευκαιρία να αποδείξουμε κάτι: ότι λόγω της πανδημίας δεν σταματά η δημοκρατία. Η δημοκρατία συνεχίζεται. Και μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να κάνουμε όλα όσα κάναμε και πριν – και να τα κάνουμε και καλύτερα. Γι’ αυτό ουσιαστικά η απόφαση της Υπουργού Παιδείας δίνει την ευκαιρία αυτή τη στιγμή σε όλους τους εκπαιδευτικούς, στους δασκάλους μας, τους καθηγητές μας, να βρεθούν στην πρωτοπορία αυτής της απόφασης, να εκμεταλλευτούν και να παραδώσουν σε όλους τους Έλληνες ένα μάθημα δημοκρατίας», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λουρίδας, εκ μέρους του ΕΔΥΤΕ, εξήγησε τη διαδικασία της ψηφιακής κάλπης, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δοκιμασμένο σύστημα, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω από 1.800 εκλογές με πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, οργανισμούς, κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.