Για… βαρυχειμωνιά ετοιμάζονται τα ξενοδοχεία πόλης

302

Στους μεγάλους χαμένους της υγειονομικής κρίσης κατατάσσονται τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στα αστικά κέντρα, με δεδομένο ότι τα συνέδρια, ο τουρισμός city break (τουρισμός πόλεων) και τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν στα προ COVID-19 επίπεδα σε σχέση με τα ταξίδια αναψυχής. Μάλιστα, το γεγονός ότι κατά την έναρξη της πανδημίας τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά συνετέλεσε έτι περαιτέρω στην συσσώρευση ζημιών.

«Μας προβληματίζει η πορεία των 1.500 περίπου ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, τόσο εκείνων που βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς, όσο και εκείνων που βρίσκονται στα αστικά κέντρα και ειδικά στις επαρχιακές πόλεις, μετά τον Νοέμβριο, καθώς δεν υπάρχει κινητικότητα», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Η αργή ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης καλυπτόταν από επιχειρήσεις και εταιρικά ταξίδια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley, οι virtual, εξ αποστάσεως συναντήσεις θα αντικαταστήσουν το 2022 το 27% περίπου του όγκου των επαγγελματικών ταξιδιών, τάση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2023.

«Η πορεία των ξενοδοχείων που βρίσκονται στις πόλεις εξαρτάται άρρηκτα από την ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών, του city break και του συνεδριακού τουρισμού. Τα εταιρικά ταξίδια και τα συνέδρια αποτελούν ακόμη ένα ερωτηματικό, ωστόσο, ζήτηση φαίνεται ότι υπάρχει και καταγράφουμε μια σταδιακή ανάκαμψη», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Τα επαγγελματικά ταξίδια

Ενδεικτικά της πιο αργής επαναφοράς των επαγγελματικών ταξιδιών έναντι των ταξιδιών αναψυχής είναι τα ευρήματα της έρευνας «Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 8» που εκπόνησε η MINDHAUS για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission-ETC).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των Ευρωπαίων σκοπεύει να ταξιδέψει μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, με τη συντριπτική πλειονότητα (71,7%) να προγραμματίζει ένα ταξίδι αναψυχής. Βάσει των ευρημάτων, μόνο το 6,2% σχεδιάζει κάποιο επαγγελματικό ταξίδι.

Τους αργούς ρυθμούς ανάκαμψης που ακολουθεί η αγορά των επαγγελματικών ταξιδιών αποτυπώνει και το τελευταίο report της Παγκόσμιας Ενωσης Επαγγελματικών Ταξιδιών (Global Business Travel Association-GBTA), με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία του συγκεκριμένου κλάδου.

Συγκεκριμένα, οι παραλλαγές της νόσου COVID-19 «φρενάρουν» την επαναφορά τόσο των εγχώριων όσο και των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών. Με βάση τα στοιχεία, τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια στο εσωτερικό μιας χώρας επιτρέπονται σε μεγαλύτερο βαθμό (61%) σε σχέση με τα μη απαραίτητα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια (34%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 ερωτηθέντες αναφέρουν ότι η εταιρεία στην οποία εργάζονται (σ.σ. η οποία σπάνια επιτρέπει ταξίδια) είναι πιθανό να καθυστερήσει την επανέναρξη των μη απαραίτητων εγχώριων (81%) και διεθνών (80%) ταξιδιών εξαιτίας των μεταλλάξεων. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς να παρατηρούν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που θα πρωτοστατήσουν στην επαναφορά των επαγγελματικών ταξιδιών μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

To city break

Μικρή είναι και η κινητικότητα που καταγράφει ο «τουρισμός πόλεων», το city break, με τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν ακόμη να επισκεφθούν τα αστικά κέντρα για εξορμήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα «Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 8» που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, όσοι Ευρωπαίοι επιλέγουν τα ταξιδέψουν μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, για αναψυχή προτιμούν το κλασικό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» (22,6%), μία εξόρμηση σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο (15,1%) ή κάποια απόδραση στη φύση (13,2%), με τα ταξίδια σε κάποια πόλη (city break) να βρίσκονται στην τέταρτη θέση των επιλογών τους με ποσοστό 13%.

O συνεδριακός τουρισμός

Μεγάλες είναι, την ίδια στιγμή, οι απώλειες που καταγράφονται στον κλάδο του συνεδριακού τουρισμού, καθώς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης η συντριπτική πλειονότητα των συνεδρίων το τελευταίο διάστημα είτε αναβλήθηκε, είτε πραγματοποιήθηκε υβριδικά, όταν επετράπη, είτε ακυρώθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), πέρυσι χάθηκε πάνω από το 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών του συνεδριακού τουρισμού.

Τη σημασία του συνεδριακού τουρισμού, και εν γένει του κλάδου των εκδηλώσεων, εστίασε πρόσφατα και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council-WTTC), το οποίο κάλεσε τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στη μετά-COVD-19 εποχή να προσελκύσουν επενδύσεις, μεταξύ άλλων, στον τομέα των συνεδρίων και των εκδηλώσεων (Meetings, Incentives, Conferences & Exhibitions-MICE).

Ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου είναι το γεγονός ότι το διάστημα (και κυρίως τα δύο Σαββατοκύριακα) κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τα ξενοδοχεία της βορειοελλαδίτικης πόλης κατέγραψαν πληρότητα από 75% έως 100%, ποσοστό που πλέον έχει κατρακυλήσει και κυμαίνεται πλέον στο 15%-20%.

«Τα αστικά κέντρα έχουν μείνει πιο πίσω όσον αφορά την επαναφορά στην κανονικότητα, καθώς ο κλάδος των εκθέσεων θα είναι ο τελευταίος που θα ανακάμψει μετά την πανδημία, συνέδρια, και δη μεγάλα, επί της ουσίας δεν υπάρχουν και μόνο οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν να επανέρχονται σιγά-σιγά», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Εύα Δ. Οικονομάκη

Πηγή: euro2day.gr