Γιάννος Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη μιας σκευωρίας

351

Το νέο βιβλίο του Προέδρου του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου με θέμα «Απέναντι στους Ανέμους», Εκδόσεις Παπαζήση, παρουσιάζεται την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, 18.00, στην ταράτσα Ολυμπιάς, οδός Αθηνάς 57, Αθήνα.

Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν:

  • Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ
  • Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Jean Monnet Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Γιάννης Μεϊμαρόγλου, Εκδότης του ηλεκτρονικού Περιοδικού metarithmisi.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σοφία Ροδοπούλου.

Στο πρώτο Μέρος του βιβλίου καταγράφεται η πολιτικο – δικαστική σκευωρία που εξυφάνθηκε σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Ρούλας, ιδιαίτερα η εμπειρία της αυθαίρετης δεκαεπτάμηνης προφυλάκισης – και εξάμηνης της συζύγου — , και επισημαίνεται ότι, όπως αναφέρθηκε στην Προσωπική Μαρτυρία (Εκδόσεις Παπαζήση, 2020), το μέγεθος της αδικίας και της ταλαιπωρίας που έχουν προκληθεί είναι ασυνήθιστα μεγάλο, ίσως πρωτοφανές για πολίτη ευρωπαϊκής χώρας, και αντανακλά σοβαρές παθογένειες του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Στο δεύτερο Μέρος επιχειρείται ένας απολογισμός της πολιτικής του διαδρομής, κάτω από το πρίσμα των επιλογών που υπηρέτησε και των ρήξεων που αυτές σηματοδότησαν. Το Απέναντι στους Ανέμους συνοψίζει μια στάση ζωής, συνδέοντας νοερά τους σταθμούς ενός αγώνα. Και αποδίδει την επιθετικότητα του πολιτικο-δικαστικού συστήματος που συνωμότησε εναντίον του για να τον φυλακίσει χωρίς δίκη στην επίμονη στήριξη αυτών των επιλογών. Οι επιθέσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες. Η επιτυχία του ευρώ και οι ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας δεν συγχωρήθηκαν. Οι αντίπαλες δυνάμεις έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαβάλουν την ένταξη και στη συνέχεια να την υπονομεύσουν. Πέρα από το βαρύ προσωπικό τίμημα που κατέβαλε ο Γιάννος Παπαντωνίου, λίγο έλειψε η προσπάθεια να εκτροχιαστεί. Όταν εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η Ελλάδα κινδύνευσε να αποχωρήσει χρεοκοπημένη από την Ευρωζώνη.

Στο τρίτο Μέρος αναλύονται οι προκλήσεις της εποχής μας, που στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς βαθιές αλλαγές στις πολιτικές, κυρίως στη σχέση του κράτους προς τον πολίτη. Κυρίαρχο ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση και ενίσχυση των θεσμών που έχουν κοινωνική αναφορά, όπως η παιδεία, η Δικαιοσύνη, η διοίκηση και τα συστήματα φροντίδας και προστασίας, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η προσφορά υπηρεσιών στον πολίτη. Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

Τέλος, στον Επίλογο σημειώνεται ότι «χρειαζόμαστε κυβερνήσεις αποφασισμένες να προχωρήσουν απέναντι στους ανέμους. Όλοι έχουμε ευθύνη για να τις αναδείξουμε και όλοι πρέπει να συμβάλουμε, έστω κατά το ελάχιστο μέρος που μπορεί ο καθένας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και κυρίως στα παιδιά μας, που θα ζήσουν σε έναν πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό κόσμο από τον δικό μας».