Γιατί… απασφάλισε ο Νίκος Δένδιας στην Aγκυρα

333

«Ο Νίκος Δένδιας δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις και να απαντήσει στις ανακρίβειες που ακούστηκαν από την τουρκική πλευρά. Πήγε απόλυτα προετοιμασμένος, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό», είναι ο συνοπτικός αντίκτυπος της χθεσινής «επεισοδιακής» επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, όπως τον διατυπώνει κυβερνητικός παράγοντας. Χρησιμοποιώντας απρόσμενα υψηλούς τόνους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ουσιαστικά προχώρησαν σε παράλληλους μονολόγους, παρουσιάζοντας ο καθένας τις θέσεις της χώρας του και ενώ είχε προηγηθεί η έκτακτη επίσκεψη του κ. Δένδια με τον Ταγίπ Ερντογάν, με πρωτοβουλία του τελευταίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την παραμονή του ταξιδιού είχε βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις εναλλακτικές γραμμές που θα ακολουθούσε, ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων και των επίσημων δηλώσεων, ενώ και χθες, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, συνομίλησαν τηλεφωνικά για να προσδιοριστεί η περαιτέρω ελληνική στάση.

Και μπορεί στην αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Τσαβούσογλου να μη σήκωσε τους τόνους, ωστόσο θέματα όπως η «τουρκική μειονότητα στη Θράκη» αλλά και η αποσιώπηση για την πραγματική κατάσταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο ειδικά κατά τον τελευταίο χρόνο, οδήγησε τον Νίκο Δένδια να… απασφαλίσει και μάλιστα «εκτός έδρας». Μεταξύ άλλων, μίλησε για τη μουσουλμανική μειονότητα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, τη διζωνική-δικοινοτική λύση στην Κύπρο, τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας εάν υπάρξουν παραβατικές συμπεριφορές, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, την παραβίαση εκ μέρους της του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος.

«Δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσουμε ότι όλα βαίνουν καλώς, όπως θέλησε να εμφανίσει ο κ. Τσαβούσογλου», λένε στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι την ίδια στάση θα συνεχίσει η χώρα μας να κρατά παντού. Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρον αναμένεται πώς θα αντιδράσει πλέον η Άγκυρα, με τα βλέμματα να στρέφονται στην πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό σε δύο εβδομάδες στη Γενεύη, αλλά και στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ίσως μετά την ολοκλήρωση της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης «Ηνίοχος». Από την άλλη, υπάρχει και η αισιόδοξη άποψη ότι το γεγονός πως «αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά», κάτι που θα φανεί στην πράξη σύντομα.

Μείωση εντάσεων

Ερώτημα αποτελούν τα μηνύματα που μετέφερε στον πρόεδρο Ερντογάν από την Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Δένδιας, αλλά και αυτά που έλαβε για να προσκομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ διπλωματικές πηγές βάζουν μέσα στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο τον εκνευρισμό της  Τουρκίας για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν συνομιλήσει ο κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας. Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες με την Άγκυρα. Υπάρχουν, όμως, και πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Γι’ αυτό οι δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τάσσονται «υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας με τη γείτονα. Ωστόσο, η στάση της ελληνικής πλευράς δεν αρκεί, εφόσον δεν συνοδεύεται από εκατέρωθεν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Σε τέτοιες καταστάσεις τα πράγματα κινούνται βήμα βήμα. Αποκλιμάκωση, μείωση της έντασης και μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Πηγή: euro2day.gr