Γιατί η Χαμάς είναι η καλύτερη φίλη του Ερντογάν… Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

287

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο Σαλάμ Αχμέντ Χάνιγεχ (Salam Ahmed Haniyeh), 60 ετών, μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων και πτυχιούχος ισλαμικής φιλοσοφίας, σήμερα είναι ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και καλός φίλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Πρωτογνωρίστηκαν τον Φεβρουαρίου του 2020 και έκτοτε η Τουρκία στηρίζει με μπόλικο χρήμα, συμβουλές και πληροφορίες, μια οργάνωση που η Δύση χαρακτηρίζει τρομοκρατική. Θα συμπληρώναμε ότι είναι παράλληλα και μια ισχυρή μαφιόζικη οργάνωση, με τους ηγέτες της να κολυμπούν στο χρήμα, όταν στη Γάζα η ανεργία φθάνει το 40% και η φτώχεια πλήττει το 36% του κόσμου.

Για παράδειγμα, κατά τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφάλειας και το αιγυπτιακό περιοδικό Ροζ-αλ-Γιοσούφ, ο σημερινός ηγέτης της Χαμάς, οι τρεις κόρες του οποίου ζουν στο… Ισραήλ, εκτιμάται ότι διαθέτει μια περιουσία όχι μακριά από τα 80 εκατομμύρια δολάρια, μοιρασμένη όλη στα παιδιά του και στις γυναίκες του.

Τονίζεται επίσης ότι η περιουσία αυτή αντιπροσωπεύεται από ακίνητα που βρίσκονται τόσο στο Κατάρ όσο και στην Τουρκία και τα οποία αποκτήθηκαν με χρηματοδότηση του Ιράν, της Τουρκίας, του Κατάρ και του δισεκατομμυριούχου Αιγύπτιου υποστηρικτή των Αδελφών Μουσουλμάνων Καϊράλ-α-Σάτερ.

Ο τελευταίος εξάλλου, στη διάρκεια της ανόδου των ισλαμιστών στην εξουσία μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι είχε χρηματοδοτήσει τη Χαμάς με 16 εκατομμύρια δολάρια. Μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Αιγύπτιος καθηγητής Ιστορίας Αχμέτ Καρίλα δήλωνε ότι οι 1.200 επικεφαλής της Χαμάς είναι κατά πολύ οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Λωρίδας της Γάζας.

Και πώς να μην είναι, όταν αυτή η ηγεσία ελέγχει όλη τη διακίνηση όπλων και πυρομαχικών, καθώς και μέρος του λαθρεμπορίου της περιοχής. Κατά τα λοιπά, είναι κωμικό αν πιστεύει κανείς ότι η Χαμάς θέλει την όποια επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος. Η οργάνωση αυτή, πριν από όλα, ενδιαφέρεται να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον ακραίο ισλαμισμό του Ιράν, των Αδελφών μουσουλμάνων και των σαλαφιστών.

Κατά συνέπεια, οι ηγέτες της δεν έχουν καμιά απολύτως πρόθεση για ειρηνική συμβίωση και κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των Παλαιστινίων. Για τους αδίστακτους ισλαμιστές της Χαμάς, το παλαιστινιακό πρόβλημα είναι ευκαιρία πλουτισμού και εργαλείο εξουσίας. Όλα τα άλλα τα ακούει βερεσέ. Τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, η Χαμάς τους θέλει φτωχούς, φανατικούς και χρήσιμους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Από τις δυο παλαιστινιακές οντότητες που βρίσκονται στην περιοχή, η Γάζα βρίσκεται μακράν στην πιο δύσκολη θέση. Δεν έχει παρά 40 χιλιόμετρα μήκος και 12 χιλιόμετρα πλάτος. Εντός αυτού του χώρου συνωστίζονται περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην ουσία, πρόκειται για μια «πόλη-κράτος», που βρίσκεται όμως σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Εξαιτίας της διένεξης με το Ισραήλ, οι πολίτες της είναι εγκλωβισμένοι από τρεις μεριές: από ένα τείχος ασφαλείας, το οποίο ανέγειραν το Ισραήλ και η Αίγυπτος, και στα δυτικά τους από τη θάλασσα. Άδεια δόμησης έχουν μόνο μέχρι μια συγκεκριμένη απόσταση από τα σύνορα με το Ισραήλ, καθώς οι Ισραηλινοί προσπαθούν να περιορίσουν την εμβέλεια των πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Την τελευταία δεκαετία, είδαμε έναν ασύμμετρο ανταγωνισμό εξοπλισμών να σημειώνει δυναμική αύξηση, με τους «μαχητές» της Χαμάς κυρίως να αναζητούν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και το Ισραήλ να αναπτύσσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Ας σημειωθεί ότι κάθε πύραυλος που εξαπολύει η Χαμάς κοστίζει 2.000 ευρώ. Για δε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έριξαν 3.000 πυραύλους, ήτοι 6 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως λέγεται από αιγυπτιακές πηγές, οι παραπάνω πύραυλοι χρηματοδοτούνταν από την Τουρκία, η οποία μέσω της Χαμάς θέλει να δείξει τα δόντια της στη Δύση και κυρίως στον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Υπογραμμίζουμε ότι πριν την εκεχειρία, η τουρκική παρουσία στη Γάζα είχε μπει στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδισμών, σίγουρα δε θα επιβαρύνει το ήδη άσχημο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την άλλη πλευρά, Τουρκία και Χαμάς, με την επιθετική τους πολιτική, θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη συνεργασία Αράβων, Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Για μία ακόμη φορά έτσι, η ισλαμική οργάνωση χρησιμοποιεί στα σχέδιά της άμαχο πληθυσμό.

Είναι γνωστό στους ειδικούς ότι η αστική πυκνότητα στη Γάζα είναι μοναδικό πεδίο μάχης για τους ισλαμιστές της Χαμάς, αλλά εφιάλτης για τους πολίτες της. Οι άμαχοι πολίτες, όπως τονίζει ο πολιτικός ανταποκριτής και συγγραφέας Τιμ Μάρσαλ, δεν έχουν πού να πάνε για να προφυλαχθούν από τον πόλεμο, ούτε υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με τη Δυτική Όχθη, παρότι η απόσταση μεταξύ των δύο δεν είναι παρά μόνο 40 χιλιόμετρα στο στενότερο σημείο της. Μέχρι να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, οι πολίτες της Γάζας ούτε να πάνε πουθενά μπορούν ούτε πολλά περιθώρια επιλογών έχουν, μένοντας τελικά απλά εκεί που είναι.

Αυτό είναι δώρο για τους ισλαμιστές ακτιβιστές.

«Ολόκληρη η στρατηγική της Χαμάς έγκειται στο να επιτεθεί σε κέντρα με ισραηλινό πληθυσμό, χρησιμοποιώντας ρουκέτες, drones-καμικάζι και σήραγγες, με σκοπό να προκαλέσει αντεπιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που θα σκοτώσουν δικούς της πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, διαβάλλει και απομονώνει το Ισραήλ σε ολόκληρο τον κόσμο, κερδίζοντας την παγκόσμια υποστήριξη για να πετύχει τους σκοπούς της. Χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ασπίδες ως βασικό στοιχείο κάθε επιχείρησης, η Χαμάς είναι ο πρώτος «στρατός» στην ιστορία που χρησιμοποιεί τις ζωές του άμαχου πληθυσμού της ως όπλα πολέμου.

Αυτή η στρατηγική αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχής. Κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων στη Γάζα, η πλειοψηφία των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης αναφερόταν με πάθος στους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων, σαν να ήταν αυτός ο εσκεμμένος στόχος μιας φρικτής και άσπλαχνης πολεμικής τακτικής από τη μεριά του Ισραήλ.

Αυτή η ψευδής προπαγάνδα έχει υιοθετηθεί από τους υποστηρικτές της Χαμάς και τους «χρήσιμους ηλίθιους» στη Δύση. Στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη, τις τελευταίες μέρες, είδαμε εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του Ισραήλ να κρατούν παλαιστινιακά πανό, να καίνε ισραηλινές σημαίες, να εκτοξεύουν το μίσος τους για το εβραϊκό κράτος και να κραυγάζουν εναντίον των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς τες δολοφόνους μωρών.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν το ίδιο. Υπήρξαν δεκάδες αντι-ισραηλινά ψηφίσματα στα Ηνωμένα Έθνη, που βασίζονται συχνά στη ρητορική της Χαμάς και διαστρεβλώνουν κάθε πτυχή των συγκρούσεων στη Γάζα.

«Συμμετείχα σε κάθε σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και σε κάθε έκτακτη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συγκρούσεις στη Γάζα τα τελευταία 15 χρόνια. Η εσκεμμένη άγνοια σε συνδυασμό με την κακή πρόθεση ανέκαθεν υπήρξαν τρομακτικές. Κάθε εξεταστική επιτροπή διαπίστωνε την ενοχή του Ισραήλ, πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση. Κάθε δημόσια συζήτηση και ψηφοφορία επιβεβαίωναν συντριπτικά και φυσικά ψευδώς τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εν τω μεταξύ, τα πραγματικά πολλαπλά εγκλήματα πολέμου της Χαμάς έχουν παραμεριστεί».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε τελευταίο άρθρο του ο Βρετανός συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπφ, πρώην διοικητής του βρετανικού στρατού και επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περαιτέρω σχόλια είναι κατά τη γνώμη μας περιττά, τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν λίγη Γεωγραφία και Ιστορία…

Πηγή: euro2day.gr