Γιατί η Ρωσία καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου

256

Μπορεί η Ευρώπη να βρίσκεται σε μία ενεργειακή κρίση διαρκείας, καθώς το οι τιμές εκτοξεύονται, όμως η Ρωσία καίει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εργοστάσιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία καίει φυσικό αέριο αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση της Rstad Energy, περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά. Πρόκειται για αέριο που προηγουμένως θα εξαγόταν στη Γερμανία.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τους μεγάλους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που εκπέμπονται από την καύση του φυσικού αερίου, καθώς αυτοί θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής.

Γιατί η Ρωσία καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου-1

Το φυσικό αέριο προέρχεται από μια νέα μονάδα LNG στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά εντοπίστηκαν από Φινλανδούς πολίτες, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα και οι οποίοι είδαν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα αυτό το καλοκαίρι.

Η Portovaya βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nord Stream 1, που μεταφέρει αέριο κάτω από τη θάλασσα στη Γερμανία. Οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να επικαλούνται τεχνικά ζητήματα για τη μείωση των ροών. Η Γερμανία λέει ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική κίνηση.

Όμως, από τον Ιούνιο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση της θερμότητας που εκπέμπεται από τις εγκαταστάσεις, η οποία πιστεύεται ότι οφείλεται στην καύση φυσικού αερίου.

Ενώ η καύση αερίου είναι συνηθισμένη στις μονάδες επεξεργασίας (συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας), οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν την κλίμακα αυτής της καύσης.

Ο Mark Davis, διευθύνων σύμβουλος της Capterio, μιας εταιρείας που ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την καύση αερίου, λέει ότι η φωτιά αυτή δεν είναι τυχαία και κατά πάσα πιθανότητα γίνεται για λόγους που σχετίζονται με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Οι διαχειριστές τέτοιων εγκαταστάσεων συχνά διστάζουν να τις κλείσουν, καθώς φοβούνται ότι θα είναι τεχνικά δύσκολο ή δαπανηρό να τις θέσουν ξανά σε λειτουργία. Αυτό μάλλον συμβαίνει στην Portovaya, λέει.

Άλλοι πιστεύουν ότι ίσως να υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στη διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονταν στον αγωγό Nordstream. Ίσως η Gazprom να σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το αέριο για την παραγωγή LNG στο νέο εργοστάσιο, αλλά μπορεί να είχε προβλήματα με τον χειρισμό του και η ασφαλέστερη επιλογή ήταν να του βάλει φωτιά.

Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι στους Ρώσους λείπει κάποιος εξοπλισμός και λόγω του των κυρώσεων, δεν μπορούν να τον αποκτήσουν. Ίσως κάποιες βαλβίδες να έχουν σπάσει και να μην μπορούν να αντικατασταθούν.

Πηγή: moneyreview.grkathimerini.gr