Γιατί η υποψηφιότητα Καραμανλή συντελεί στη διαφθορά και υποβάθμιση του πολιτεύματος… Του Χρήστου Πουγκιάλη

326

Του Χρήστου Πουγκιάλη

Δημοσιεύματα των ΜΜΕ θεωρούν «κλειδωμένη» την εκλογική υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Το θέμα έχει προκαλέσει μια εντελώς επιφανειακή κομματική αντιπαράθεση. Τόσοι επιτελείς και επικοινωνιολόγοι των κομμάτων δεν κατάφεραν να εμβαθύνουν σε ένα θέμα που έχει πολλές πτυχές. Ή μήπως το απέφυγαν γιατί όλοι έχουν αντίστοιχα ανομήματα;

Η Νέα Δημοκρατία μας είπε ότι θα τον κρίνει ο λαός. Εν τούτοις αυτό αποτελεί κοροϊδία, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για μια στημένη κρίση. Διότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει καθοριστεί εκ των προτέρων, σε μεγάλο βαθμό. Ο λόγος είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέως θα κριθεί από τον λαό των Σερρών, όπου οι δεσμοί της οικογένειάς του με τον τόπο και τον εκεί κόσμο είναι βαθύτατοι. Τόσο βαθείς, που είναι αδύνατον οι ψηφοφόροι να τον κρίνουν αντικειμενικά, τουλάχιστον σε ένα σημαντικό τους ποσοστό.

Όμως προβάλλοντας μόνον το ζήτημα της «κρίσεως από το λαό» του συγκεκριμένου βουλευτού, μας εμπόδισαν ώστε να μην σκεφθούμε τα αποτελέσματα που θα φέρει αυτή η υποψηφιότητα, σε διαφόρους τομείς. Θα δείξουμε λοιπόν γιατί αυτή η υποψηφιότητα, αν τελικώς οριστικοποιηθεί, θα μας αποκαλύψει αρρωστημένες νοοτροπίες και θα συντελέσει στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος, όπως και στην αύξηση της διαφθοράς.

Τέσσερεις λόγοι υποβάθμισης

-Πρώτον. Αποτελεί ηθική σήψη του κόμματος, να επιβραβεύεται με υποψηφιότητα ο βουλευτής που είπε το τεράστιο ψέμα των ασφαλών τρένων, εντός του Κοινοβουλίου. Ακόμα περισσότερο που «κουνούσε το δάκτυλο» στους βουλευτές οι οποίοι «τόλμησαν» να του μιλήσουν για την έλλειψη ασφάλειας των τρένων, λίγες ημέρες προ του ατυχήματος. Σε μια υγιή  Δημοκρατία το κόμμα του θα έπρεπε να του έχει επιβάλει κάποιες συνέπειες για την  απαράδεκτη συμπεριφορά του, αλλά….

Με αυτό το ψέμα ο Κώστας Καραμανλής έπαιζε κυριολεκτικά με τις ζωές των επιβατών των τρένων. Αν το είχε αποφύγει και αντιθέτως είχε μιλήσει ειλικρινώς, ίσως κάποιοι από τους συμπολίτες μας, να είχαν αποφύγει τη χρήση του μοιραίου τρένου, που τους κόστισε τη ζωή. Επομένως ο πρώην Υπουργός έχει τεράστιες, τουλάχιστον, πολιτικές ευθύνες αφενός για το ψέμα και αφετέρου διότι δεν μερίμνησε αποτελεσματικότερα για την ασφάλεια των τρένων.

-Δεύτερον. Η επιβράβευση του θανατηφόρου ψέματος Καραμανλή δια της υποψηφιότητας

α. Θα αδικήσει άλλους βουλευτές που έχουν λειτουργήσει με τιμιότητα ή δεν έχουν υποπέσει σε τέτοιου μεγέθους αμαρτήματα.

β. Θα δώσει το κακό παράδειγμα στους άλλους βουλευτές ότι μπορούν να λένε τόσο μεγάλα ψεύδη, χωρίς καμία πρακτική συνέπεια. Αυτό θα υποβιβάσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα του πολιτικού μας βίου.

γ. Θα αδικήσει άλλους συνυποψήφιούς του βουλευτές, που δεν έχουν την δική του δύναμη, λόγω ονόματος κλπ, αλλά ενδεχομένως έχουν περισσότερες ικανότητες και ειλικρίνεια.

-Τρίτον. Δημιουργείται δυναμική αύξησης της αναξιοκρατίας, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος της, μικρής έστω, πιθανότητας να μην εκλεγεί θα αύξανε σε οποιονδήποτε βουλευτή την τάση του να υπόσχεται εξυπηρετήσεις σε ψηφοφόρους του. Εν συνεχεία αν εκλεγεί, είναι επόμενο οι ψηφοφόροι να τον πιέζουν περισσότερο, με το επιχείρημα ότι παρά τα αμαρτήματά σου σε ψηφίσαμε. Δηλαδή να τον ωθούν να παραβιάσει συνταγματικές υποχρεώσεις όπως την ισονομία, την αξιοκρατία και αμεροληψία με τις οποίες οφείλει να λειτουργεί το κράτος και ο κάθε πολίτης.

-Τέταρτον. Σε ένα σοβαρό ιεραρχημένο σύνολο, όταν κάποιος κάνει ένα μεγάλο σφάλμα του αφαιρούν τα καθήκοντα που είχε. Το κάνουν για να προστατεύσουν τον ίδιο από κάποιο επόμενο, αλλά και την ίδια την ομάδα από τον σφάλλοντα. Π.χ. στο στράτευμα αντικαθιστούν τον διοικητή κάποιου σχηματισμού. Στα ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο αντικαθιστούν τον παίκτη για να προστατεύσουν την απόδοση της ομάδας.Στη Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Προφανώς τους λείπουν οι απαιτούμενες ηθικές προδιαγραφές και ικανότητες.

Επί πλέον διαβάζουμε ότι «ο πρώην υπουργός, πήρε την απόφαση να είναι υποψήφιος…». Σε ποια ανθρώπινη συλλογικότητα παίρνει αποφάσεις κάποιος από μόνος του, αν δεν είναι αρχηγός; Ιδιαίτερα όταν αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν ολόκληρο το σύνολο; Όμως αυτό δείχνει ότι η κακοδιοίκηση της τυχαιότητας που υπήρχε στα τρένα και στο Υπουργείο Μεταφορών, υπάρχει και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μάλλον εκπηγάζει από αυτό.

Υποβίβαση εθνικής ασφάλειας

Όσα αναφέραμε ανωτέρω, δηλαδή η ηθική σήψη, η αδικία, η επιβράβευση του ψεύδους, το κακό παράδειγμα, η αναξιοκρατία κλπ αποτελούν στοιχεία που συνιστούν τη διαφθορά. Συνεπώς η χειροτέρευσή τους οδηγεί σαφώς στην αύξηση όχι μόνον της διαφθοράς, αλλά και εξ αυτής στην υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος, όπως και της εθνικής ασφάλειας. Επειδή μάλιστα όλοι γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτής της διαφθοράς, με κορυφή τη υπόθεση των υποκλοπών, διερωτόμαστε ως που θα φθάσουμε.

Δυστυχώς χρειάστηκε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών για να αντιληφθούμε ότι αυξανομένης της διαφθοράς και της αδιαφορίας, μειώνεται η εθνική μας ασφάλεια. Διότι αυτά αποτελούν αλληλοεξαρτώμενα μεγέθη. Όμως με την υποβίβαση της εθνικής μας ασφάλειας, νομοτελειακά θα ζήσουμε και άλλες συμφορές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στα εθνικά μας θέματα.

Επεξηγηματικώς, όσοι ανακατεύονται με τη διαφθορά, δεν μπορούν να έχουν τις απαιτούμενες αντιστάσεις στις πιέσεις των ξένων, όπως επιτάσσει η εθνική ασφάλεια. Οι οιωνοί (δηλώσεις, άρθρα κλπ) δείχνουν ότι μας ετοιμάζουν δήθεν λύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων ή και κυριαρχίας στην Τουρκία.

Εν κατακλείδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την διαφαινόμενη εμμονή του στην υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού του, θα συγκρουστεί με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Επίσης θα δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται να προστατεύσει το κόμμα του από την ηθική βλάβη και τις όποιες απώλειες. Ακόμα χειρότερα θα μας φανερώσει ότι αδιαφορεί για την προστασία της χώρας από τη διαφθορά, την υποβάθμιση του πολιτεύματος και της εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: militaire.gr