Γιατί τα νέα μέτρα προκαλούν συνωστισμό… Του Γιώργου Γράτσου

270

Του Γιώργου Γράτσου*

Ο πληθυσμός κάθε πόλης η χωριού είναι δεδομένος όπως επίσης η επιφάνεια των δρόμων, πεζοδρόμιων, τα μαγαζιά και τα εμβαδά τους.
Η μεταδοτικότις κάθε ιού διαφέρει με κάθε μετάλλαξη όπως και η διασπορά τους. Είναι δυνατόν να υπάρχει πλέον του ενός είδους στην ίδια περιοχή.
Είναι προφανές ότι εκτός της μάσκας και όποια άλλα προστατευτικά μέσα, η απόστασης μεταξύ ανθρώπων πρέπει να διατηρείται όπως προτείνουν οι επιστήμονες.
Εδώ απαιτείται παραινέσεις, ταμπέλες και αστυνόμευση.

Τα ανωτέρω δεδομένα είναι λογικά και αναμφισβήτητα. Ο συνδυασμός των νέων μέτρων όμως δεν είναι. Φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα: Συνωστισμό!

Κάθε άνθρωπος η οικογένεια έχει διάφορες ανάγκες οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν.
Οι ανάγκες για γνωστούς λόγους είναι πεπερασμένες στις περισσότερες οικογένειες.
Η φυσική των αερίων είναι ότι καταλαμβάνουν όλο τον διαθέσιμο χώρο. Το παράδειγμα το βλέπεις σε μακρόστενο μπαλόνι. Το σφίγγεις κάπου και διογκώνεται αλλού.

Με την ίδια λογική περιορίζοντας τον χρόνο αυξάνεις την πυκνότητα ανθρώπων στους δρόμους με μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Καταργώντας το «Click in shop» αυξάνεις το «Click away» δημιουργείς περισσότερο συνωστισμό στα πεζοδρόμια.
Και οι δύο περιπτώσεις, αυξάνουν την μεταδοτικότητα του ιού. Ας αναστραφούν.

Κάνοντας αυτό περιορίζεται ο τζίρος βλάπτοντας την οικονομία και την απασχόληση. Αυτές τις έννοιες τις μαθαίναμε στο γυμνάσιο και απαιτούν απλή λογική και μόνον.
Ας τις ξαναθυμηθούμε.
Ιδίως οι νυν κυβερνήτες μας οι οποίοι ως τώρα τα πήγαν καλύτερα από πάρα πολλούς άλλους, δήθεν πιο ανεπτυγμένους λαούς.

*Οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος