Του Τάκη Μίχα
O στασιμοπληθωρισμός -δηλαδή μηδενική οικονομική ανάπτυξη με υψηλό πληθωρισμό- δεν αποτελεί ορατό κίνδυνο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η ενεργειακή κρίση θα υποχωρήσει μέχρι την επόμενη άνοιξη. Ούτε υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους στην ευρωζώνη. Και με μία προβλεπόμενη παγκόσμια ανάπτυξη του 6% δύσκολα μπορεί να υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας.
Αν υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία αυτός είναι η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του ιού.
Για το κόστος της ενέργειας:
«Προσμένω ότι η υψηλή τιμή της ενέργειας θα αρχίσει να υποχωρεί στα μέσα του 2022. Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου υπήρξε πολύ ταχεία και ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος. Αν είναι κανονικός είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αν όμως κάνει κρύο μπορεί να δούμε ελλείψεις κάτι, που θα πλήξει την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση όπως μας δείχνουν οι αγορές την άνοιξη οι τιμές της ενέργειας θα υποχωρήσουν σημαντικά. Πρόκειται για κάτι μεταβατικό».
Για την νομισματική πολιτική:
«Το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής δεν βοηθάει. Αν την σφίξεις η οικονομική δραστηριότητα θα πέσει. Επιπλέον δεν πρόκειται να μειώσει την πίεση για αύξηση των τιμών. Αν παρ’ όλα αυτά πραγματοποιηθεί το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, θα μεταφρασθεί σε αύξηση του κόστους της οικονομικής δραστηριότητας κάτι που θα πλήξει ιδιαίτερα τις αναδυόμενες οικονομίες. Η λύση βρίσκεται από την πλευρά της προσφοράς, δηλαδή στην αύξηση της παραγωγής».
Για τη βιωσιμότητα του χρέους στην ευρωζώνη:
«Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με την βιωσιμότητα του χρέους στην ευρωζώνη. Τα σημερινά επίπεδα είναι σίγουρα ανεβασμένα όμως τα επιτόκια θα διατηρηθούν χαμηλά μερικά ακόμα χρόνια, μεταξύ άλλων, διότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ. Το ταμείο ανάκαμψης επίσης βοηθάει».
Για τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού:
«Αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με 5,9% αυτό το έτος και 4,9% το επόμενο. Είναι μία ανάπτυξη πολύ υγιής. Σίγουρα βλέπουμε ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς και πιο ακριβή ενέργεια κάτι πού πλήττει την βιομηχανία και την δραστηριότητα και μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές… αλλά το να μιλάμε για στασιμοπληθωρισμό είναι άλλο πράμα…Για να μιλάει κανείς για στασιμοπληθωρισμό η οικονομία θα έπρεπε να ήταν στάσιμη και ο πληθωρισμός εκτός ελέγχου. Ομως δεν είναι αυτό το δικό μας βασικό σενάριο».
Για τις διαφορές στους ρυθμούς ανάκαμψης των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών:
«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα επιστρέψουν στο δρόμο πριν από την κρίση τα μέσα του επόμενου έτους ενώ σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το ΑΕΠ θα συνεχίζει να βρίσκεται 5%-10% κάτω από τα επίπεδα από τα οποία θα βρισκόταν αν δεν υπήρχε πανδημία. Σε νορμάλ εποχές οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι ο μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ομως οι πληγές που τους έχει αφήσει η κρίση μας απασχολεί τόσο όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση όσο και για τις πολιτικές και οικονομικές εντάσεις που μπορεί να προκαλέσουν».
Για τον πιο σημαντικό κίνδυνο στην παγκόσμια οικονομία:
«Ο πιο σημαντικός κίνδυνος συνεχίζει να είναι η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του ιού».
Πηγή: euro2day.gr