Γιώτης: Το επενδυτικό κρεσέντο και οι «πληγές» της ενεργειακής κρίσης… Της Ξανθής Γούναρη

271

Της Ξανθής Γούναρη

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας αποτυπώθηκαν στα οικονομικά μεγέθη της Γιώτης, που στα 92 χρόνια της συνεχίζει να μεγαλώνει «γερά παιδιά από κούνια», να καινοτομεί και να επενδύει.

Μείωση εσόδων και κερδών

Κατά τη χρήση 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου διατηρήθηκε πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 103,979 εκατ. ευρώ από 111,221 εκατ. ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας μείωση 6,51%.

Διαβάστε επίσης: ΑΓΝΟ: Πότε και πού επιστρέφει το ιστορικό brand

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 43,464 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 52,995 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν για τη χρήση 2021 σε 6,785 εκατ. ευρώ έναντι 9,497 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Τα αποτελέσματα περιόδου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν για  σε 5,288 εκατ. ευρώ έναντι 6,225 εκατ. ευρώ το 2020.

Στον όμιλο ενσωματώνονται τα μεγέθη των δύο θυγατρικών, της βουλγαρικής εταιρείας Royal ΤΜ, η οποία εξαγοράστηκε το 2018 και της ελληνικής, ιδιαιτέρως γνωστής από τα παραδοσιακά γαλακτοπωλεία της, της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου, την οποία απέκτησε η Γιώτης επίσης το 2018.

Πάντως, όπως αναφέρει η διοίκηση με επικεφαλής τον χημικό μηχανικό, Γιάννη Γιώτη, ως εκπρόσωπο της τρίτης γενιάς ιδιοκτητών της επιχείρησης, παρά τις συνθήκες μη κανονικότητας της προηγούμενης χρήσης 2021, η Γιώτης παρουσίασε αξιοσημείωτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, επιτυγχάνοντας να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας της αγοράς.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» και πιθανές εξαγορές

Η Γιώτης, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και εταιρείας, διατηρεί μία «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της χρήσης του 2022, παραμένοντας σε εγρήγορση και παρακολουθώντας από κοντά όλες τις εξελίξεις του γενικότερου κοινωνικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι, αντιλαμβανόμενη την έντονη μεταβλητότητα των συνθηκών που επικρατούν.

Διαβάστε επίσης: Αδελφοί Σαράντη: Οι γαλατάδες από τα Βλαχοχώρια και το μπαράζ επενδύσεων και εξαγορών

Κυριότεροι στόχοι της διοίκησης για το 2022 είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου, η υλοποίηση συνεργειών σε όλα τα επίπεδα της δραστηριοποίησής τους μέσα από την υλοποίηση κεφαλαιουχικών επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.

Παράλληλα, βασικό πυλώνα της στρατηγικής αποτελεί η συνεχής ανάπτυξη των πωλήσεων εκτός Ελλάδας.

Εντός του 2022 η εταιρεία και ο όμιλος συνεχίζουν να υλοποιούν εκτεταμένο πρόγραμμα σημαντικών επενδύσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Πέραν της επιμέρους λειτουργικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου, η διοίκηση συνεχίζει να αξιολογεί κάθε ενδιαφέρουσα επέκταση των δραστηριοτήτων μέσω νέων εξαγορών, όπως σημειώνεται.

Επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ

Παρά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, η εταιρεία και ο όμιλος συνέχισαν απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού τους έργου, το οποίο για τη χρήση του 2021 ανήλθε στο ποσό των 10,1 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών το νέο κτίριο βιομηχανικής παραγωγής και ο χώρος γραφείων καθώς και επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό της Στάμου Α.Ε. απορρόφησαν ποσό ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Το νέο κτίριο, ανεγέρθη επί της Λ. Καραμανλή 206 (παραπλεύρως του υφιστάμενου κτιρίου) και αποτελεί μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση που διασφαλίζει την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου διατηρώντας και ενισχύοντας την απαράμιλλη ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί σταδιακά εντός του πρώτου εξαμήνου 2021.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια ύψους 6,6 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο νέο κτίριο βιομηχανικής παραγωγής στο Αγρίνιο καθώς και στην επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό της Γιώτης.

Επίσης, κατά τη χρήση 2021, πραγματοποιήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις δύο θυγατρικές της εταιρείας στην Κύπρο  (JOTIS INTERNATIONAL INVESTMENTS LTD) και στην Ελλάδα (ΑΤΤΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε.). Και στις δύο περιπτώσεις καλύφθηκαν στο σύνολό τους από τη Γιώτης με κεφάλαια 2,5 και 1,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Εξαγωγές

Σήμερα, η Γιώτης εξάγει σε περισσότερες από 25 χώρες, έχοντας ως κυριότερες αγορές τα Βαλκάνια, τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παρουσία έχει και στην κινεζική αγορά.

Εξαγωγές κάνει και στην αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλός στράφηκε στις εξαγωγές από τα πρώτα του βήματα, τη μακρινή δεκαετία του ‘30. Έτσι, πέντε χρόνια μετά την παραγωγή των Άνθος Ορύζης και Άνθος Αραβοσίτου, το 1935, το προϊόντα αυτά εξήχθησαν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάνω από 300 κωδικοί

Με μία ευρεία γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει από βρεφικές τροφές και παραγωγή επιδορπίων, σοκολατοειδών, ροφημάτων, αλεύρων, βοηθητικών πρώτων υλών για μαγειρική και ζαχαροπλαστική έως προϊόντα που απαντούν στο πρότυπο υγιεινής διατροφής υπό τη σειρά Fytro αλλά και δραστηριότητα στα γαλακτοκομικά μέσω της Στάμου, ο όμιλος Γιώτης αποτελεί έναν μεγάλο όμιλο τροφίμων.

Από το 1930

Τα θεμέλια του ομίλου μπήκαν το 1930, όταν ο Ιωάννης και η Μαρία Γιώτη ίδρυσαν τη Γιώτης με στόχο να προσφέρουν στα ελληνόπουλα μια δυναμωτική τροφή από ελληνικό καλαμπόκι και ρύζι.

Αποτέλεσμα ήταν στο πρώτο εργοστάσιο έκτασης μόλις 300 τ.μ., στις Τρεις Γέφυρες, να παραχθούν οι πρώτες βρεφικές και παιδικές κρέμες στην Ελλάδα, τα πασίγνωστα Άνθος Ορύζης και Άνθος Αραβοσίτου, τα οποία συνέβαλαν στον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας που, εκείνη την εποχή, είχε λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Από τότε η έννοια της καινοτομίας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία της εταιρείας.

Ακολούθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 το Φρουί Ζελέ και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το επίσης διαχρονικό επιδόρπιο, η Κρέμα Καραμελέ, ενώ «επανάσταση» έφερε και η Φαρίνα Γιώτης, το πρώτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Η ισχύς του ονόματος είναι τόσο μεγάλη, που πλέον η ονομασία «Φαρίνα» χρησιμοποιείται για όλα τα αλεύρια που φουσκώνουν μόνα τους.

Το 1972 παράγει μία από τις πλέον γνωστές παιδικές κρέμες, τη Φαρίν Λακτέ.

Η εταιρεία συνεχίζει να πειραματίζεται με διάφορα προϊόντα κυρίως στην κατηγορία των γλυκών. Έτσι, δημιουργούνται οι τούρτες Γιώτης, τα έτοιμα επιδόρπια ψυγείου κ.ά.

Από το 1995 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει κατοχυρώσει πάνω από 30 πατέντες με καινοτόμα προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα τα Sweet & Balance (προϊόντα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) και το υποκατάστατο κρέμας γάλακτος με φυτικά λιπαρά.

Τα 300 τ.μ. που έγιναν 30.000 τ.μ.

Το 2012, η εταιρία προχώρησε στην απόκτηση νέας αποθήκης στη Μάνδρα Αττικής, ενώ το 2015, ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου της εργοστασίου στο Αγρίνιο.

Το 2017 ιδρύει το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας – Hellenic Research & Innovation Center, το οποίο έχει ως στόχο να καλύψει την ανάγκη για ένα σύγχρονο ινστιτούτο ασφάλειας τροφίμων, όχι μόνο για τις ανάγκες της εταιρείας, αλλά συνολικά για τον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα.

Από τα 300 τ.μ. του πρώτου εργοστασίου στις Τρεις Γέφυρες πλέον η εταιρεία έχει φθάσει να διαθέτει 30.000 τ.μ. στην Αθήνα, επί της λεωφόρου Κηφισού.

Πηγή: ot.gr