Γιούνκερ: Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει στη Ρωσία

297

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Groupe d‘études géopolitiques», ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί άμεσα με τη Ρωσία, αντί να βασίζεται απλώς στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ για την επίλυση των απειλών ασφαλείας της ηπείρου.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (22 Δεκεμβρίου), σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης κορυφώνονται.

«Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία είναι ο διπλανός μας γείτονας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία- η Ευρώπη είναι κοντά στη Ρωσία και αυτή η εγγύτητα έχει συνέπειες. Το να οραματιζόμαστε μια αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ευρώπη χωρίς να κρατήσουμε μια θέση για τη Ρωσία οδηγεί σε αδιέξοδο. Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι ανεξάρτητα από το πρόβλημα στην Κριμαία ή την Ανατολική Ουκρανία, αλλά πρέπει να έχουμε μια συνεχή σχέση με τη Ρωσία. Πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον. Οι Αμερικανοί δεν βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον της Ρωσίας. Όσον αφορά αυτά τα δύο θέματα – τη Ρωσία και την Κίνα – δεν μπορούμε να ακολουθούμε τις οδηγίες που έρχονται από την Ουάσινγκτον- πρέπει να έχουμε αναλυτική και επιχειρησιακή αυτονομία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Αυτούσιες οι θέσεις του Γιούνκερ δεν είναι καινούργιες. Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, ο Γιούνκερ είχε ταχθεί επίσης υπέρ της «συνομιλίας με τη Ρωσία».

Ερωτηθείς σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «παραδόξως» είχε καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον είχε αποκαλέσει «βάναυσο δολοφόνο».

«Ζήσαμε την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο, παραδόξως, τα πήγαινα καλά. Έχουμε περάσει τώρα στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Γνώριζα καλά τον Τζο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Είναι τουλάχιστον πολύ καλύτερος ακροατής από τον Τραμπ. Αλλά πάνω απ’ όλα, γνωρίζει πολύ καλύτερα την Ευρώπη. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια ανακριβή άποψη για την Ευρώπη. Είχε αυτή την εκπληκτική φαντασίωση ότι η Ένωση είχε δημιουργηθεί ως ένα είδος συνωμοσίας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι είχε σχεδιαστεί για να υπονομεύσει την επιρροή της Αμερικής στον κόσμο. Μπορεί να έλεγε πολλά, αλλά αυτό απλώς δεν ισχύει. Η Ένωση ήταν ένα σχέδιο του οποίου ηγούνταν επιβεβαιωμένοι Ατλαντιστές. Αυτή είναι η ουσία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκπληκτικά ταχεία υποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει όχι μόνο «στρατηγική αυτονομία», αλλά και «αναλυτική αυτονομία», την ικανότητα να σκέφτεται ανεξάρτητα.

«Με την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι, οι «χώρες του ΝΑΤΟ» έχασαν σε δύο μέτωπα: πρώτον την αξιοπιστία τους έναντι άλλων παγκόσμιων δυνάμεων και δεύτερον την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Από αυτό το σημείο πρέπει να ξεκινήσουμε. Αυτό εννοεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών όταν λέει ξανά και ξανά ότι οφείλουμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις δικές μας υποθέσεις πριν ασχοληθούμε με τις υποθέσεις των άλλων. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αναπτύξουμε τη δική μας ανάλυση. Αντί να μιλάμε για στρατηγική αυτονομία, θα μας προέτρεπα να θέσουμε πρώτα απ’ όλα σε εφαρμογή μια αναλυτική αυτονομία μέσω μιας μελέτης των γεωπολιτικών θέσεων, η οποία πρέπει να είναι πολύ πιο πλήρης από ό,τι είναι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα που συνάδουν με τις αξίες μας», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Πηγή: euractiv.gr