Του Δημήτρη Τζάνα*
Το εγχείρημα της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε το ΤΧΣ, του 27% δηλαδή, στέφθηκε από επιτυχία οδηγώντας στην ολική επαναφορά της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αναμένεται να συμβεί και με το 18% της Εθνικής που κατέχει ακόμη το ΤΧΣ ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης έξοδος του κράτους από τις συστημικές τράπεζες. Διαδικασία που εκτιμάται ότι συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου υποβοηθώντας την ανάπτυξη, ώστε να δικαιολογεί τις λογιστικές απώλειες του ΤΧΣ από τις συμμετοχές του.
Σαν αποτέλεσμα, η συμμετοχή των ξένων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές διαμορφώθηκε στο 55,9% το Φεβρουάριο, οι ενεργοί κωδικοί αυξήθηκαν κατά 50% στο δίμηνο και έφτασαν τους 23.494 και η κεφαλαιοποίηση άγγιξε τα 100 δις ευρώ την περασμένη Παρασκευή, με το Γ.Δ. να καταγράφει κέρδη κατά 10,35% και τις τράπεζες κατά 15,93% για το 2024. Την ίδια ώρα, γινόταν φανερό ότι η διαφυγή από την περιοχή των 1420 μονάδων δεν ήταν εφικτή στην παρούσα φάση με το Γ.Δ. να κινείται σε ελεγχόμενο εύρος μεταβλητότητας με το rotation των δεικτοβαρών τίτλων να επιστρατεύεται καθημερινά. Ήταν επομένως αναμενόμενη μια κίνηση από την πλευρά των πωλητών για να δοκιμαστούν οι περιοχές στήριξης στα χαμηλότερα επίπεδα.
Έτσι, με αφορμή την αναβάθμιση του συντελεστή στάθμισης της μετοχής της Πειραιώς στο 81,3% στους δείκτες MSCI τα funds που τοποθετούνται σύμφωνα με τους δείκτες, τα αποκαλούμενα passive funds, προέβησαν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων προκαλώντας αναταράξεις. Επίσης, ρευστοποιήσεις είναι πιθανό να διενεργήθηκαν από επενδυτές που κατά τη συμμετοχή τους στη δημόσια πρόταση της Πειραιώς έλαβαν αριθμό τίτλων μεγαλύτερο του επιθυμητού. Σαν αποτέλεσμα και λαμβανομένης υπόψη της εγχώριας χρηματιστηριακής ρηχότητας, ο Γ.Δ. οδηγήθηκε κάτω από τις 1400 μονάδες.
Ωστόσο, στα θεμελιώδη των εταιρειών τίποτε δεν άλλαξε. Τις προηγούμενες ημέρες, η Cenergy, η Autohellas, η Optima Bank και η Σαράντης και η Aegean παρουσίασαν εξαιρετικές ετήσιες επιδόσεις, ενώ η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής κλείνει τον κύκλο των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών που προσδοκούν να καταβάλουν φέτος μέρισμα μετά από 14 χρόνια! Το deal της Entersoft επιβεβαίωσε ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις θεωρούνται εύλογες για επίδοξους αγοραστές και σύντομα η αγορά θα πληροφορηθεί για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. Παράλληλα, την Παρασκευή προσδοκάται ότι η Moody’s θα αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία αν κρίνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστεί και οι μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν, ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη. Προηγουμένως, το κλείσιμο των παραγώγων αναμένεται να δείξει τις διαθέσεις της επενδυτικής κοινότητας για τη βραχυχρόνια κατεύθυνση του Γ.Δ.
Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2023 διέψευσαν τις προσδοκίες για ρυθμό μεγέθυνσης κοντά στο +2,5%. Όμως, η υστέρηση των επενδύσεων στο 4ο τρίμηνο οδήγησαν την μεταβολή μόνο στο +2%, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι η συμμετοχή της κατανάλωσης είναι 88% και οι επενδύσεις υστερούν, καθώς η γραφειοκρατία φρενάρει την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στο εξωτερικό, οι Κεντρικές Τράπεζες ανήγγειλαν τον χρόνο που κατά την κρίση τους πρέπει να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων που είναι ο Ιούνιος, ώστε να έχουν πειστεί για την υποχώρηση του πληθωρισμού. Στο μεταξύ, οι εστίες πολεμικών εχθροπραξιών συνεχίζονται στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία και η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ, με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τράμπ να εκτιμάται ότι έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις των Αμερικανών και την Ευρώπη να καλείται, μεταξύ άλλων, να ξοδέψει περισσότερα για την αμυντική της θωράκιση. Εξελίξεις που επαναφέρουν την διάθεση για σενάρια απαισιόδοξων προβλέψεων στις αγορές από αναλυτές όπως ο Ρουμπινί, καθώς μέχρι τώρα οι δείκτες κατέγραφαν αλλεπάλληλα ρεκόρ…
*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ