Στο ρόλο που διαδραμάτισε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, επικεντρώνεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ελληνίδα δικαστικός, πάντα λακωνική και ήπιων τόνων, είχε την ευθύνη να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες σε μια υπόθεση που έφερε στο εδώλιο τους περισσότερους ναζί μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης».
«Στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας δίκης κάθε λέξη μέτρησε. Σε καμία περίπτωση δεν έδειξε ανοχή στην ακραία ρητορική που τροφοδότησε τη θεαματική άνοδο της νεοφασιστικής ομάδας και ούτε ανοχή για υπερβολές από την άλλη πλευρά. Η Μαρία Λεπενιώτη διατηρούσε την ισορροπία», αναφέρει χαρακτηριστικά το αφιέρωμα.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, υπογραμμίζεται παράλληλα ο σημαντικός ρόλος που ανέλαβαν οι γυναίκες δικαστικοί στην αντιμετώπιση των βίαιων τακτικών του ακροδεξιού κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποδώσουν τα εύσημα σε αυτές τις γυναίκες που διαδραμάτισαν κεφαλαιώδη ρόλο στην αποκαθήλωση της Χρυσής Αυγής.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σε αυτή την υπόθεση η Δικαιοσύνη ήταν γυναίκα», δηλώνει στην Guardian η Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι γυναίκες στην εξέλιξη της δίκης αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην ιδεολογία της Χρυσής Αυγής που βασίζεται στην ανδρική υπεροχή.
Στο αφιέρωμά της η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ειδικά στις Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, τις δύο εφέτες ειδικές ανακρίτριες οποίες ανέθεσε η Ολομέλεια των Εφετών τον φάκελο της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι οποίες πέρασαν 9 μήνες συγκεντρώνοντας στοιχεία, καταθέτοντας έναν φάκελο 15.000 σελίδων που στην ουσία έδεσε την υπόθεση κατά της Χρυσής Αυγής.
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται στην «γυναίκα που ήταν πάντα εκεί», σε μια γυναίκα που δεν ήταν στην έδρα του δικαστηρίου αλλά στο ακροατήριο και συνετέλεσε το δικό της σημαντικό ρόλο στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Τη Μάγδα Φύσσα.
Πηγή: www.liberal.gr