Του Μπάμπη Χαραλαμπόπουλου*
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ανάπτυξης με κάποιους ρυθμούς που αναμένονται ισχυροί, αλλά μένει να αποδειχθούν.
Το γεγονός αυτό προφανώς επηρεάζει και την αγορά ακινήτων και τούτο διότι είναι αλληλένδετες η γενικότερη πορεία της οικονομίας με την πορεία της κτηματαγοράς.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η έκδοση οικοδομικών αδειών έπεσε κατά τα χρόνια της κρίσης κατά 90% περίπου, σε σχέση με το 2006, ενώ άρχισε η βραδεία ανάκαμψη της από το 2017 και συνεχίζεται έως σήμερα.
Στο διπλανό διάγραμμα φαίνεται η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα από το 2011 έως το 2020.
Ακόμη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά χρόνια της κρίσης δεν έγινε κατασκευή νέων σύγχρονων οικοδομών παρότι υπάρχουν κάποια κοινωνικά στρώματα που θα ήθελαν να αγοράσουν σύγχρονη, πράσινη και έξυπνη κατοικία. Σαν εναλλακτική λύση (που λειτούργησε πάρα πολύ καλά) ήταν η ριζική ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός παλαιών διαμερισμάτων η μονοκατοικιών, με αποτέλεσμα να υπάρξει απασχόληση, μείωση της ανεργίας κλπ.
Η Πολιτεία από το 2019 και μετά έχει θεσπίσει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και τη συνακόλουθη αύξηση των επενδύσεων στον τομές αυτό. Τέτοια μέτρα είναι:
- Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ
- Το πάγωμα του φόρου υπεραξίας
- Το πρόγραμμα εξοικονομώ σε συνδυασμό με την έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ
- Κίνητρα (φορολογικά) σε αλλοδαπούς για μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.
Στα οποία προστίθεται το σοβαρό νέο μέτρο για αφορολόγητες γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 800 χιλ. €, γεγονός που έρχεται να τονώσει ακόμη πιο πολύ την οικοδομική δραστηριότητα.
Κατά συνέπεια, αν πάρουμε υπόψη και την καλύτερη δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν στεγαστικά δάνεια, την πτώση της ανεργίας, τη χρυσή βίζα, την αύξηση της απασχόλησης εξ αποστάσεως (όπου ξένοι μπορούν να έρχονται να δουλεύουν στην Ελλάδα, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε άλλο κράτος) και την ανάγκη για πιο αντισεισμικές και έξυπνες οικοδομές, βλέπουμε ότι διαμορφώνεται ένα πολύ καλό περιβάλλον για την οικοδομή αλλά με λογικούς και όχι τρελούς ρυθμούς.
Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής των οικοδομών, που συνεπάγεται και αύξηση της τιμής κτήσης νεόδμητου ακινήτου.
Ακόμη πρέπει να δούμε αν τυχόν θα υπάρξουν επιπτώσεις (σε κάποια αναλογία με τη Lehman Brothers) από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της κινέζικής εταιρείας Evergrande που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Συμπερασματικά, καλές περιοχές της χώρας (στο διπλανό διάγραμμα φαίνονται και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη οικοδομική κίνηση, με την Αττική να έχει τα σκήπτρα) θα έχουν ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, συμβαδίζοντας με καλή πορεία της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικοί εξωγενείς παράγοντες.
ΣΗΜ: Τα γραφήματα από τον ΟΤ
*τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής
Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions