Του Charles Ferland*
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Charles Ferland και στην έξυπνη πόλη της Βαρκελώνης, όπου η χρήση της ΑΙ βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, ενώ τόνισε και τη σημασία της συλλογής και ανάλυσης των δεδομένων σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από data, παρουσιάζοντας την καινοτόμο λύση, αλλά και πρόκληση της Lenovo, που φέρνει πλέον το cloud στα data!
Ο παγκόσμιος όμιλος τεχνολογίας Lenovo είναι σημαντικός ηγέτης στον κλάδο της τεχνολογίας. Με την εντυπωσιακή κατάταξη στο #248 στο διάσημο Fortune Global 500, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε μαζική κλίμακα, απασχολώντας εργατικό δυναμικό εξήντα εννέα χιλιάδων πεντακοσίων ατόμων σε όλο τον κόσμο. Η εμβέλειά της εκτείνεται σε εκατόν ογδόντα αγορές, όπου ανταποκρίνεται στις ανάγκες εκατομμυρίων πελατών καθημερινά. Ο Charles Ferland ξεκίνησε στη Lenovo το 2018, προερχόμενος από τη Nokia με ένα networking and telecom background. Είναι ο general manager του «Think Edge business unit», που αφορά όλη τη στρατηγική προϊόντων αιχμής και το λογισμικό υλικό του edge computing.
Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τον νέο σας ρόλο στη Lenovo και τα tasks που συνεπάγεται; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και πού επικεντρώνεστε;
Είμαι ουσιαστικά υπεύθυνος για οτιδήποτε έχει να κάνει με την τηλεπικοινωνία από την άποψη της υποδομής. Είμαι, επίσης, υπεύθυνος για το edge computing, στο οποίο ηγούμαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στις προτεραιότητές μας είναι αυτή τη στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη. Βλέπουμε μια μεγάλη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους. Την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει μια «έκρηξη» δεδομένων. Τα δεδομένα είναι όλο και πιο απαραίτητα τόσο στην καθημερινή ζωή, όσο και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεράστια ευκαιρία υπολογισμού αυτού του όγκου των δεδομένων και εξαγωγής πληροφοριών. Αυτή είναι η ουσία της επένδυσής μας. Οπότε, η ΑΙ στρατηγική μας είναι σαφώς, κάτι στο οποίο εστιάζουμε τώρα και με ιδιαίτερη προσοχή.
Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας και ποια είναι η άποψή σας για την ελληνική αγορά;
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Ελλάδα περνάω χρόνο με πελάτες και συνεργάτες. Η ομάδα μου έχει κανονίσει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τοπικούς πελάτες και αυτός είναι ο κύριος σκοπός και της επίσκεψής μου. Η ελληνική αγορά έχει σταθερή ανάπτυξη μετά την πανδημία ιδιαίτερα στον τομέα του pc, όπου η Lenovo στην ελληνική αγορά παραμένει στην πρώτη θέση. Σημαντικό σκέλος αποτελεί και η υποδομή, το infrastructure, όπου αναπτυσσόμαστε με διψήφιο αριθμό τα τελευταία δύο χρόνια και η πρόβλεψή μας είναι να τελειώσουμε και αυτό το έτος με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης στην ελληνική αγορά.
Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια ανακοινώνονται σημαντικές επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη Lenovo;
Ναι, οπωσδήποτε μας επηρεάζει. Ωστόσο, η ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων σχετίζεται κυρίως με την τεχνητή νοημοσύνη και πάλι. Αυτά τα data centers απαιτούν υψηλή απόδοση υπολογισμού των δεδομένων και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, είναι πολύ περίπλοκα συστήματα και φυσικά και είναι μέρος της στρατηγικής της Lenovo. Η hybrid AI πρωτοβουλία αναπτύσσει υψηλή υπολογιστική ικανότητα και στην Lenovo το κάνουμε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Όσον αφορά στην ενέργεια, τα κέντρα δεδομένων απαιτούν πολύ μεγάλη ισχύ για να ενεργοποιήσουν αυτό το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.
Στη Lenovo έχουμε μια καινοτόμο υπηρεσία, που είναι η έκτη γενιά συστήματος υγρής ψύξης. Αντί να χρησιμοποιούμε αέρα για την ψύξη, έχουμε την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο υγρό που είναι πιο αποτελεσματικό για την εξαγωγή θερμότητας από το σύστημα, τη δέσμευση της θερμότητας στο νερό και την εξαγωγή του νερού από το σύστημα.
Πώς λανσάρεται η στρατηγική της Lenovo «AI For All» και τι σημαίνει για επιχειρήσεις που θέλουν ή βρίσκονται ήδη στο path του ψηφιακού μετασχηματισμού;
Κατ’ αρχήν, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πλέον κάθε μέρα, αλλά παραμένει ένα μεγάλο ταξίδι. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Πολλοί πελάτες μας βλέπω πως δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι. Γνωρίζουν τη χρήση, αλλά δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Έχουμε δημιουργήσει μια ΑΙ στρατηγική με προϊόντα υποδομής που έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης στο χαρτοφυλάκιό μας, μαζί με smartphones και συσκευές που είναι σε θέση να καταγράφουν και να εκτελούν επίσης στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης. Το πιο σημαντικό σε αυτό το νέο ταξίδι είναι να καθοδηγήσουμε τους πελάτες μας. Γι’ αυτόν το σκοπό έχουμε δημιουργήσει τέσσερις world class innovations που παράγουν κάποιες βασισμένες σε αποτελέσματα λύσεις για εταιρικούς πελάτες. Αν κάποιος έμπορος λιανικής, κατασκευαστής, μια smart city ή ακόμα και η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης επιθυμούν να ξεκινήσουν το ταξίδι για την ΑΙ, η Lenovo έχει πάνω από πενήντα συνεργάτες λογισμικού στον κόσμο με περισσότερες από εκατόν εξήντα πέντε ΑΙ λύσεις. Επίσης, η Lenovo προσφέρει και επαγγελματικές υπηρεσίες με ΑΙ workshops για τους πελάτες. Αν ο πελάτης δεν έχει όλες τις δεξιότητες, μπορεί να βασιστεί στην ομάδα της Lenovo σε οποιοδήποτε στάδιο του ταξιδιού, από το σχεδιασμό, την εκτέλεση έως και την ανάπτυξη. Είναι μια ολιστική διαδικασία.
Με ποιον τρόπο ξεχωρίζουν οι edge computing solutions της Lenovo και με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και, συνεπώς, να αναπτυχθούν;
Ο λόγος που δημιουργήσαμε το χαρτοφυλάκιο ThinkEdge είναι για τη δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων. Θα σας δώσω το παράδειγμα ενός βενζινάδικου. Ένα βενζινάδικο μπορεί να έχει πολλές βιντεοκάμερες που καταγράφουν το εξωτερικό περιβάλλον, οπότε παράγονται πολλά δεδομένα είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα. Ο τεράστιος αυτός όγκος δεδομένων είναι δύσκολο να εισαχθεί στο κέντρο δεδομένων του cloud για επεξεργασία και το κόστος του cloud θα αυξηθεί. Με τη στρατηγική μας ThinkEdge φέρνουμε το cloud στο σημείο που δημιουργούνται τα δεδομένα. Έτσι, δημιουργούμε ένα χώρο πολύ μικρό και ασφαλή και αντλούμε πληροφορίες από τα δεδομένα. Πόσα αυτοκίνητα, για παράδειγμα, επισκέφτηκαν σε μια μέρα το βενζινάδικο ή άλλα δεδομένα που αναζητούμε. Βασικά, όπως ανέφερα και προηγουμένως, φέρνουμε το cloud στα δεδομένα, και αυτό είναι η πρόκληση και η λύση!
Μπορούν αυτές οι «λύσεις» να μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο όραμα των έξυπνων, διασυνδεδεμένων πόλεων που προσφέρουν καλύτερη διαβίωση στους κατοίκους τους;
Θα σας δώσω το παράδειγμα της πόλης της Βαρκελώνης, όπου τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε παραδώσει μια έξυπνη λύση τεχνητής νοημοσύνης με computing edge στο δρόμο, φέρνοντας το cloud στους δρόμους της πόλης. Από τις γωνίες των δρόμων παρακολουθούμε την κυκλοφορία των οχημάτων. Ο διακομιστής στο δρόμο επεξεργάζεται τη βιντεοκάμερα και σε περίπτωση π.χ. τροχαίου ατυχήματος, ο διακομιστής το αναγνωρίζει με την ΑΙ και καλεί σε βοήθεια. Έτσι, το ασθενοφόρο ή η αστυνομία έρχονται αμέσως. Είδαμε έναν από τους πελάτες μας κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου να πέφτει στο δρόμο από καρδιακή προσβολή και η κάμερα μπόρεσε να το αναγνωρίσει και να καλέσει σε βοήθεια. Σε μια εξεζητημένη περίπτωση χρήσης στη Βαρκελώνη, άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να περπατήσουν στο δρόμο χρησιμοποιώντας γυαλιά με κάμερες. Χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο που αναμεταδίδει σε ένα δίκτυο 5G, οι κάμερες καταγράφουν τη ροή βίντεο σε πραγματικό χρόνο, μεταφέροντας την εικόνα στους διακομιστές στη γωνία του δρόμου. Ο διακομιστής πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός, για να αναλύσει την εικόνα και να στείλει ηχητικό σήμα στο άτομο, όταν κινδυνεύει από κάτι, π.χ. αν περνάει ένα ποδήλατο κοντά του ή αν το φανάρι είναι κόκκινο. Επομένως, η αποστολή του σήματος ήχου με βάση την οπτική είσοδο από την κάμερα πρέπει να γίνει με ταχύτητα και εγγύτητα και όχι από ένα κέντρο δεδομένων που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζητήσεις και με άλλες πόλεις για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων και τη βελτίωση της ασφάλειας, αλλά και την ποιότητα ζωής. Να επισημάνω εδώ ότι όλα τα δεδομένα βρίσκονται πάντα σε ανώνυμο περιβάλλον.
Πιστεύετε ότι οι CEOs και οι business leaders πρέπει να είναι γνώστες της τεχνολογίας σήμερα; Απαιτείται ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων;
Ναι, φυσικά, αλλά η πιο σημαντική πρόκληση για όλους μας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Πολλοί βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως έναν jobkiller, που αντικαθιστά τους ανθρώπους, και αυτό θα είναι το αποτέλεσμα, εάν δεν αποκτηθούν εκ νέου δεξιότητες για το προσωπικό, προκειμένου να έχει τις δυνατότητες να χρησιμοποιεί σωστά την τεχνητή νοημοσύνη. Η εκπαίδευση του προσωπικού, το απαραίτητο skillset, είναι το κλειδί για να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνολογία οι εργαζόμενοι και να επικεντρώνονται σε άλλες πτυχές της δουλειάς τους. Ο φόβος του αγνώστου δημιουργεί πάντα την αντίσταση.
Πώς, κατά τη γνώμη σας, η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον επιχειρηματικό κόσμο;
Χρησιμοποιώ την τεχνητή νοημοσύνη με εργαλεία που έχω στο laptop μου και με βοηθά σε ορισμένες δραστηριότητες. H AI πιστεύω ότι θα μεταμορφώσει τον επιχειρηματικό κόσμο και το πώς κάνουμε τη δουλειά μας στο μέλλον. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, είμαστε στην αρχή του ταξιδιού και τα αποτελέσματα είναι αρκετά εντυπωσιακά. Στη Lenovo έχουμε την τεχνολογία, τις δυνατότητες, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τους συνεργάτες. Οι λύσεις είναι ήδη εδώ, αλλά η υιοθέτηση και η αλλαγή της διαδικασίας απαιτούν πιθανότατα χρόνο.
*VP and general manager of edge computing and telecom της Lenovo
Πηγή: businessnews.gr