Η αγορά της ψηφιακής ταυτοποίησης θα υπερβεί τα $15,2 δισ. το 2024… Της Νατάσας Φραγκούλη

142

Της Νατάσας Φραγκούλη

Σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής βρίσκεται η αγορά της ψηφιακής ταυτοποίησης. Πρόσφατη έρευνα της Juniper Research προβλέπει ότι οι δαπάνες στον κλάδο θα αυξηθούν από τα $15,2 δισ. το 2024 στα $26 δισ. το 2029, καταγράφοντας άνοδο 74%. Η τάση αυτή, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, αντανακλά τη στροφή προς πιο εξελιγμένες και ασφαλείς μεθόδους ταυτοποίησης, οι οποίες μειώνουν τη δυσκολία και ενισχύουν την προστασία από απάτες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Juniper Research (Global Digital ID Verification Market 2024-2029), αυτή η ραγδαία ανάπτυξη οφείλεται σε καινοτόμες λύσεις, που μειώνουν τη δυσκολία στις διαδικασίες ταυτοποίησης, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια.

Η παγκόσμια αγορά ψηφιακής ταυτοποίησης αναμένεται να φτάσει τα $26 δισ. δολάρια έως το 2029

Η έρευνα τονίζει τη σημασία των “βιομετρικών συμπεριφοράς”, μιας τεχνολογίας που αξιοποιεί την ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά τη χρήση συσκευών. Η παρακολούθηση στοιχείων, όπως οι κινήσεις των δακτύλων στην οθόνη ή τα μοτίβα πληκτρολόγησης, επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση ύποπτης δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον Thomas Wilson, συγγραφέα της έρευνας, “οι βιομετρικές συμπεριφοράς αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο, που ενισχύει την ασφάλεια χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την εμπειρία του χρήστη, αφού δεν προσθέτει περιττά βήματα στη διαδικασία ταυτοποίησης”.

Η τεχνολογία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιβάλλοντα, όπου η εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Η ικανότητά της να ανιχνεύει “ασυνήθιστη συμπεριφορά” με ακρίβεια, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προστατεύουν τους πελάτες τους και να μειώνουν τα περιστατικά απάτης.

Η δυναμική του Blockchain

Το blockchain – κατά τους αναλυτές – προσφέρει έναν νέο ορίζοντα στην ψηφιακή ταυτοποίηση, επιτρέποντας στους χρήστες να ελέγχουν ποια δεδομένα τους κοινοποιούνται και πότε. Η τεχνολογία αυτή είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε τομείς με αυστηρή ρύθμιση, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς εγγυάται υψηλό επίπεδο ασφάλειας και διαφάνειας.

Ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση αυτής της τεχνολογίας στην Ευρώπη είναι ο κανονισμός eIDAS2, ο οποίος προβλέπει τη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών απ’ όλους τους πολίτες της ΕΕ έως το 2026. Αυτά τα πορτοφόλια, τα οποία ενσωματώνουν αποκεντρωμένες βάσεις δεδομένων, διασφαλίζουν ότι οι χρήστες έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους.

Οι τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον

Η αυξανόμενη ζήτηση για αξιόπιστες λύσεις ταυτοποίησης αντανακλάται στη συνεχή υιοθέτηση καινοτομιών, όπως τα αυτοκυριαρχούμενα ψηφιακά συστήματα και οι προηγμένοι μηχανισμοί επαλήθευσης. “Ωστόσο, η επίτευξη ευρείας αποδοχής αυτών των τεχνολογιών απαιτεί την αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων”, τονίζει η εταιρεία. Και συμπεριλαμβάνει στις προκλήσεις:

– Εμπιστοσύνη και Διαφάνεια: Οι καταναλωτές ανησυχούν για το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους και ζητούν περισσότερη διαφάνεια από τις επιχειρήσεις.

– Δεξιότητες: Η έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για πολλές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

– Ρυθμιστικό Πλαίσιο: Η ανάγκη για ένα σαφές νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τη χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Πηγή: sepe.gr