Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αναγνώρισαν διπλωματικά το Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπάρχει σαν χώρα στη γη που έχει εγκατασταθεί.
Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας συμφωνία Αμπού Ντάμπι και Τελ Αβίβ, με την μεσιτεία του D. Trump.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε επισήμως ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο διάγγελμά του.
Ο Netanyahu είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άνευ αξίας» χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άνευ αξίας» χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Τα Εμιράτα θα επενδύσουν σημαντικά ποσά στο Ισραήλ (…) Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας αυτήν την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία της χώρας του με αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία. «Το 1979 ο ( Menahem) Begin υπέγραψε ειρήνη με την Αίγυπτο και το 1994 ο (Yitzak) Rabin με την Ιορδανία και εγώ έχω την τιμή να υπογράψω το 2020 την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα. Είναι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, δεν πρόκειται για σλόγκαν», συνέχισε.
Η κανονικοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα αποτελούσε μέρος του σχεδίου Trump για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προέβλεπε επίσης την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ένα σχέδιο που είχε απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Netanyahu και του πρώην πολιτικού αντιπάλου του Benny Gantz αναμενόταν να ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για αυτήν την προσάρτηση.
Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την «αναβολή» των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης, είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει «αποποιηθεί» αυτήν την πιθανότητα.
«Έφερα την ειρήνη, θα υλοποιούσα την προσάρτηση», επέμεινε.
Ντ. Τραμπ: «Είναι μια ιστορικη στιγμή»
Η υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ουσιαστικά ανέστειλε το ενδεχόμενο προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών όπου υπάρχουν εβραϊκοί επικοισμοί στο Ισραήλ, παρότι αποδοκιμάστηκε από την ηγεσία των Παλαιστινίων έτυχε θετικής ανταπόκρισης στον υπόλοιπο κόσμο.
Επιπλέον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, επαίνεσε τη συμφωνία.
«Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για δύο από τα πιο προηγμένα, τεχνολογικά προηγμένα κράτη του κόσμου και αντικατοπτρίζει το κοινό περιφερειακό όραμά τους για μια οικονομικά ολοκληρωμένη περιοχή», είπε σε δήλωση. “Απεικονίζει επίσης τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές, ως μικρά – αλλά ισχυρά – έθνη.”, είπε ο Αμερικανός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Mahmud Abbas κατήγγειλε απόψε τη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του.
Διαβάζοντας την ανακοίνωση έξω από το γραφείο του Abbas στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Roudeina πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή συνιστά «προδοσία της Ιερουσαλήμ, του Αλ Άκσα και του παλαιστινιακού σκοπού».
Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν επίσης να συγκληθεί κατεπειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.
Γιάννης Δημητριάδης