Μερικά μαργαριτάρια: «υποβληθέντων αιτήσεων» «αντί να υποβάλλει», «τεχνικά να μειωθεί ο αριθμός», «το φορέα», «καταχώρηση», «ακαταχώρητες” που επανέλαβε και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, και άλλα, ως θλιβερό αποτέλεσμα των γνωστών άστοχων πειραματισμών στην παιδεία με τις περιβόητες «εκπεδεφτικές» μεταρρυθμίσεις και τις καταλήψεις – χαβαλέ που πληρώνονται από τα ελληνικά νοικοκυριά με 10 δισ. ευρώ το χρόνο και που συνεχίζονται για να δούμε του χρόνου ή τα επόμενα χρόνια να εισάγονται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποψήφιοι με βαθμό ακόμα και κάτω από το … μηδέν!!
Του Δημήτρη Στεργίου
Διάβασα την απαντητική επιστολή του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη προς τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής « σχετικά με αίτημα παροχής στοιχείων» για το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων και προτείνω να πάρει εκείνος και οι σύμβουλοί του γραφείο του το νέο «Λεξικό του δυσκολιών και λαθών στη χρήση της ελληνικής» του Γεωργίου Μπαμπινιώτη που, κατά σύμπτωση, θα κυκλοφορήσει με το «Βήμα της Κυριακής». Κάνω αυτή την πρόταση, διότι η «απαντητική» αυτή επιστολή βρίθει λαθών, από τα οποία μάλιστα μερικά επαναλαμβάνονται σε δημοσιογραφικά άρθρα, ομιλίες ή κείμενα ή ανακοινώσει ή δηλώσεις υπουργών και βουλευτών και, φυσικά, και σε άλλα δημόσια έγγραφα. Σε επίρρωση της μελαγχολικής αυτής διαπίστωσης παραθέτω στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της επιστολής αυτής με τα αντίστοιχα σχόλια σε παρένθεση στην ένδειξη “sic» για την ορθή γραφή:
«Σε απάντηση του αιτήματός σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στο (sic= το άρθρο διατηρεί πάντοτε το τελικό «ν» στα ουσιαστικά αρσενικού γένους) φορέα μας δράση, ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία λόγω των ακόλουθων παραγόντων:
1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (sic= πρέπει, ως παρενθετική πρόταση, να μπει «κόμμα)) λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει (sic= σύνηθες και πανελλήνιο λάθος που συνοδεύει το ρήμα «βάλλω». Στην περίπτωση αυτή γράφεται με ένα «λ» διότι είναι σε χρόνο αόριστο β’. Έτσι, όπως γράφτηκε διαβάζεται διασταλτικά ως «αντί να τα καταθέτει», δηλαδή στον Ενεστώτα, ενώ οι ασφαλισμένοι τα κατέθεσαν άπαξ!) ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση (sic= ένα πάλι σύνηθες λάθος για το ρήμα «καταχωρίζω» και «καταχωρώ». Το «παρεξηγημένο» ρήμα «καταχωρίζω» σημαίνει ταξινομώ, βάζω κάτι στη θέση του, ενώ το ρήμα «καταχωρώ» σημαίνει … κίνηση, δηλαδή «υποχωρώ», «καταχωρώ» κλπ) της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
2. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση (sic= αντί αίτησή!) τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.
3. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση (sic= βλέπε πιο πάνω το ίδιο λάθος!) του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων (sic sic,sic=Άλλο ένα πανελλήνιο «αρσενικοθήλυκο» λάθος, κατά το οποίο ενός ουσιαστικού γένους θηλυκού προηγείται μετοχή γένους … αρσενικού, δηλαδή το ορθό είναι= υποβληθεισών αιτήσεων) αιτήσεων.
Τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί.
Επιπλέον σημειώστε ότι επειδή αφενός εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το (sic) χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά (sic= αντί του ορθού «τεχνητά») να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες (sic=βλέπε το ίδιο λάθος στη λέξη «καταχώρηση) σε σάκους, ο φορέας μας θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά, τουλάχιστον από 1/12/2018 με κριτήριο καταμέτρησης (sic= αντί του ορθού καταμέτρησής) την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ώστε να υπάρχουν ορθά και συγκρίσιμα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά θα σας διαβιβασθούν επίσης με την οριστικοποίησή τους.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία»