Του Κωνσταντίνου Γάτσιου
Στη σελίδα 46 της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2025, στις προγραμματιζόμενες δαπάνες του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, από ένα σύνολο δαπανών ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ, το ποσό των 235 εκατ. ευρώ προορίζεται για «Επικοινωνία και Ενημέρωση». Με κριτήριο την κατανομή των κονδυλίων, συνεπώς, ο αναγνώστης της Εισηγητικής Έκθεσης μάλλον θα σκεφθεί πως κακώς το συγκεκριμένο Υπουργείο έχει την τρέχουσα ονομασία, διότι σωστότερο θα ήταν να ονομάζεται «Υπουργείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης», ή κάπως έτσι τέλος πάντων.
Υπενθυμίζω ότι το εν λόγω Υπουργείο επανιδρύθηκε από την παρούσα διακυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από δεκαετίες που είχε καταργηθεί, και έχει προϊστάμενο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σημειώνω, επίσης, πως ένα αντίστοιχο κονδύλι ύψους 211 εκατ. ευρώ υπήρχε και στον περυσινό προϋπολογισμό. Άρα, η συγκεκριμένη δαπάνη έχει μία συστηματικότητα.
Επισημαίνω, τέλος, ότι όσο κι αν έψαξα σε προϋπολογισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) τέτοιο κονδύλι δεν βρέθηκε πουθενά. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που παρέχει στον εαυτό του τη δυνατότητα να διαθέτει χρήματα των φορολογουμένων για «Επικοινωνία και Ενημέρωση».
Τα 235 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα πολύ σοβαρό ποσό. Είναι, για παράδειγμα, περίπου όσο τα αναμενόμενα έσοδα από μία έκτακτη φορολόγηση με 5% των ετήσιων κερδών των τραπεζών και είναι υπερδεκαπλάσιο του ποσού της λεγόμενης (και περίφημης για τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που δημιούργησε –καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως) «λίστας Πέτσα». Το μέγεθος της δαπάνης, επομένως, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα δημοσίου συμφέροντος.
–Γιατί να έχει την ανάγκη μίας τέτοιας δαπάνης για «Επικοινωνία και Ενημέρωση» ο πρωθυπουργός ο οποίος ό,τι κάνει και ό,τι πει βρίσκεται αυτόματα, εκ της ιδιότητός του, στο κέντρο της επικαιρότητας;
–Γιατί, ως πολίτες, δεν έχουμε έναν απολογισμό πού, σε ποιους και για ποιον λόγο διατέθηκαν τα 211 εκατομμύρια ευρώ του περυσινού προϋπολογισμού;
–Γιατί κατά την προπαρασκευαστική συζήτηση του προϋπολογισμού στη σχετική Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν δόθηκαν εξηγήσεις πού, σε ποιους και για ποιο λόγο σχεδιάζονται να μοιραστούν τα 235 εκατομμύρια ευρώ του φετινού προϋπολογισμού;
Πιθανόν, οι υποστηρικτές των κυβερνητικών θέσεων να ισχυριστούν ότι τα κονδύλια για «Επικοινωνία και Ενημέρωση» μπορούν να διατεθούν για διάφορες εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για θέματα κοινής ωφέλειας όπως, για παράδειγμα, η αντικαπνιστική εκστρατεία ή η πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, τα κονδύλια δεν θα έπρεπε να τα διαχειρίζεται ο πρωθυπουργός, αλλά θα έπρεπε να κατανέμονται στα αρμόδια Υπουργεία, κατά περίπτωση, για να τα διαθέτουν αυτά τα ίδια για ενημέρωση της κοινής γνώμης με μία διαφανή διαδικασία. Με τρόπο, δηλαδή, και νομότυπο και σύννομο, αφού πρόκειται για χρήματα των φορολογουμένων.
Εάν, πάλι, ισχυρισθούν οι κυβερνητικοί υποστηρικτές πως τα εν λόγω κονδύλια χρησιμοποιούνται και για θέματα ευρύτερης εθνικής σημασίας, τότε θα έπρεπε να ήταν κατανεμημένα στο αρμόδιο Υπουργείο, και μόνο εκεί. Κάτι τέτοιο, όμως, όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του έχουν πλήρως απογυμνωθεί από σχετικά κονδύλια τα τελευταία χρόνια. Πέραν δε τούτου, θα πρέπει να σημειωθεί και το εξής: το αποτέλεσμα μίας παρόμοιας εθνωφελούς δραστηριότητας, ακόμη και στον ωκεανό του διεθνούς γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, θα άφηνε κάποια ίχνη. Που, όμως, δεν υπάρχουν. (Και αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο αποτυχίας της ουσιαστικά εθνικώς «άλαλης» κυβέρνησης Μητσοτάκη).
Επειδή τίποτε στον κόσμο αυτό δεν προέρχεται από παρθενογένεση, είναι πρόδηλο πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες ότι η, εξ ορισμού, αδιαφανής και ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των 235 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνει με πλήρη σεβασμό της δημοκρατικής δεοντολογίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσφέρουν ύψιστη υπηρεσία στην Ελληνική Δημοκρατία εάν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή αναδείξουν το θέμα και, στην περίπτωση που οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητικές (που πιθανολογώ ότι δεν θα είναι), να απαιτήσουν –κατ’ ουσία, θα είναι τότε, πολιτικά και ηθικά, υποχρεωμένα να απαιτήσουν– τη διαγραφή του κονδυλίου για «Επικοινωνία και Ενημέρωση» του Υπουργείου Προεδρίας. Διότι η ύπαρξή του αποτελεί και προσβολή και απειλή για τη δημοκρατία.