Πέρα από την οικονομία καταρρέουν και τα έσχατα ίχνη σοβαρότητας στην χώρα, η οποία γελοιοποιείται πλέον διεθνώς…
Καλά, οι άνθρωποι δεν έχουν τον Θεό τους! Είναι απίστευτοι, άσχετοι και …μη χειρότερα. Όλα δείχνουν ότι με τα περίφημα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), η κυβέρνηση έχασε την μπάλα. Και ως εκ τούτου δεν ξέρει τί λέει, πρωτίστως. Πανικόβλητη απέναντι στην απεργία των φαρμακοποιών φάσκει και αντιφάσκει. Και σιγά το θέμα, εδώ που τα λέμε. Τα ΜΗΣΥΦΑ δεν είναι το μείζον στην υγεία. Τρέμω στην ιδέα τί θα κάνει η κυβέρνηση όταν προκύψει κάτι σοβαρό.
Προχθές, για παράδειγμα, είχαμε νέες αντιφατικές δηλώσεις για το θέμα. Ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας Γιάννης Μπασκόζος, θέλοντας προφανώς να κατευνάσει τους φαρμακοποιούς, μάς μπέρδεψε ακόμη περισσότερο. Σε δηλώσεις του στο Ygeia360.gr ανέφερε ότι «Η λεγόμενη ελληνική πρόταση προς τους δανειστές δεν αποτελεί την θέση της ελληνικής κυβέρνησης(sic!!!) αλλά συνιστά προσπάθειά της να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας μας». Είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά.
Το προηγούμενο απόγευμα ο υπουργός Υγείας Π.Κουρουμπλής είχε δηλώσει άλλα. Είπε ότι η πρόταση για είσοδο των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ-μάρκετ προήλθε από τους δανειστές, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταπείσει.
Οι αντιφατικές δηλώσεις δείχνουν ένα πράγμα: η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (καθώς φαίνεται και άλλων υπουργείων) είχε πλήρη μεσάνυχτα για το περιεχόμενο των 47 σελίδων που έστειλε η ελληνική πλευρά στους θεσμούς. Και, εκ των υστέρων, στο υπουργείο Υγείας προσπαθούν να τα μπαλώσουν όπως-όπως και ενώ ο φαρμακοποιοί έχουν εξαγριωθεί.
Άλλο είναι όμως το σοβαρό θέμα που προκύπτει από τις δηλώσεις Μπασκόζου. Είπε ότι ο υφιστάμενος κατάλογος των ΜΗΣΥΦΑ θα περιοριστεί δραματικά και πως πολλά σημαντικά φάρμακα θα επανέλθουν στο καθεστώς της υποχρεωτικής συνταγογράφησης. Εδώ λοιπόν είναι το πρόβλημα. Ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διευρύνουν τον κατάλογο με τα ΜΗΣΥΦΑ, εμείς θα κάνουμε το αντίθετο, την ώρα που έχουμε λίγα μη συνταγογραφούμενα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το 50% του όγκου των φαρμάκων είναι ΜΗΣΥΦΑ, ενώ εδώ μόλις το 16%.
Στο μεταξύ, όπως έδειξε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2013), τα ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να εξελιχθούν σε μοχλό ανάπτυξης. Η έρευνα είχε δείξει ότι η σταδιακή απελευθέρωση της διατίμησης των ΜΗΣΥΦΑ, σε συνδυασμό με την διεύρυνση της λίστας φαρμάκων στην κατηγορία αυτή, θα απελευθερώσει παραγωγικές επενδύσεις από τον κλάδο των ΜΗΣΥΦΑ, διπλασιάζοντας το μέγεθος της αγοράς από τα 260 εκατ. ευρώ σε πλέον των 482 εκατ. ευρώ το 2017. Με βάση την έρευνα, η εισαγωγή νέων φαρμάκων στην αγορά των ΜΗΣΥΦΑ (κυρίως από την αρνητική λίστα) θα επιτρέψει να:
δοθούν κίνητρα για αναβάθμιση και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ΜΗΣΥΦΑ,
δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,
αποσυμφορηθεί το Εθνική Σύστημα Υγείας,
μειωθεί η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων,
ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα,
υπερδιπλασιαστεί η διαφημιστική δαπάνη των ΜΗΣΥΦΑ στα ΜΜΕ.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις του κ. Μπασκόζου μόνον ατυχείς μπορούν να χαρακτηριστούν. Κινούνται, μάλιστα, σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τον βασικό στόχο που έχει ανακοινώσει η ίδια η κυβέρνηση και δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων. Τέλος, ο κ. Μπασκόζος δεν ανέφερε πόθεν θα καλυφθεί το επιπλέον κόστος, αν κάποια φάρμακα μετατραπούν σε συνταγογραφούμενα, δηλαδή, το κόστος τους θα επωμισθεί ο ΕΟΠΥΥ!
Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον γκρεμό, ενώ η παραγωγική της μηχανή πάει να σταματήσει. Καλά, κουκούτσια φαιάς ουσίας δεν υπάρχουν;