Η αξία του Νερού για τη Βιωσιμότητα και η Καινοτομία… Του Γιάννη Ρούντου

259

Του Γιάννη Ρούντου*

Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Διαβάζοντας για την εφευρετική καινοτομία των υδροπάνελ της εταιρείας Source Global, προκειμένου να παραχθεί πόσιμο νερό, ξαναζύγισα το πόσο άστοχα και καταχρηστικά (πλέον, «για ψύλλου πήδημα») αναφέρεται η αγορά σε «καινοτομίες», αδικώντας και φθείροντας την εξαιρετική ουσιαστικότητα της έννοιας για τη βιωσιμότητα και τη δυναμική της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς, η BlackRock, η Duke Energy και η Lightsmith Group είναι μερικές από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει στην ιδέα της startup εταιρείας. Τα υδροηλεκτρικά πάνελ, που μοιάζουν πολύ με ηλιακά πάνελ, έχουν κόστος μονάδας περίπου 2.000 δολάρια και αποτελούν εφεύρεση του CEO και ιδρυτή (2015) της, Κόντι Φρίσεν. Μπορούν να δημιουργούν πόσιμο νερό δεσμεύοντας τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας και υγροποιώντας τους σε ενσωματωμένη δεξαμενή. Ξεκινώντας με τις πρώτες εγκαταστάσεις πάνελ στην Κένυα, σήμερα η εταιρεία έχει διασπείρει την εφαρμογή σε 52 χώρες, δίνοντας αποτελεσματική λύση στην έλλειψη πόσιμου νερού.

Οι προβλέψεις για επερχόμενη κρίση υδατικών πόρων με κύριο χαρακτηριστικό τη λειψυδρία, που θα είναι πιο σοβαρή από την υγειονομική κρίση με την πανδημία που ζούμε εδώ και δύο χρόνια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Κρίση συνιστά η μείωση των υδατικών αποθεμάτων και η μη ικανοποίηση αναγκών για άρδευση (κυρίως), για αστικές και βιομηχανικές χρήσεις, ενώ για βιολογικές ανθρώπινες ανάγκες η κατανάλωση πόσιμου νερού -μολονότι μόλις στο 1% επί του συνόλου των υδατικών αναγκών- είναι βασικά καθοριστική για την επιβίωση. Φυσικά, η έλλειψη θα προκαλέσει ερημοποίηση και ένα τεράστιο κύμα κλιματικής μετανάστευσης.

Ποιά είναι η εικόνα των υδατικών πόρων σήμερα; Μιλούμε για συνεχή πτώση της στάθμης του νερού σε ποτάμια και λίμνες, με αρνητικό πρόσημο στα υδατικά ισοζύγια στις λεκάνες απορροής σε όλον τον πλανήτη, ενώ ραγδαία εξελίσσεται η πτώση της στάθμης και στα υπόγεια ύδατα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι θάνατοι παιδιών από έλλειψη καθαρού νερού σε άνυδρες χώρες σε ετήσια βάση, αυξάνονται αγγίζοντας τα 2 εκατομμύρια, ενώ η κακή ποιότητα του νερού προκαλεί τεράστια προβλήματα υγείας με ασθένειες. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι μόνο ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη μας ζει σε συνθήκες επάρκειας υδατικών πόρων. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα του πληθυσμού μοιράζονται σε τόπους άνυδρους ή σε τόπους που απειλούνται άμεσα από την ανυδρία.

Ενώ, λοιπόν, έχουμε λόγω της κλιματικής κρίσης (αύξηση της θερμοκρασίας, τήξη των πάγων) από τη μια πλευρά την εκτίμηση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που θα «καταπιεί» τις πιο ευάλωτες παράκτιες εκτάσεις, από την άλλη εξελίσσεται ένας τεράστιος κίνδυνος για τη ζωή στον πλανήτη, με την αισθητά επιταχυνόμενη μείωση του καθαρού νερού. Είναι ώρα, συνεπώς, να τεθεί ως κορυφαία προτεραιότητα το ζήτημα της ορθής διαχείρισης και οικονομίας των υδατικών πόρων, χωρίς καμμιά επανάπαυση σε εκτιμήσεις προσωρινής επάρκειας.

*Γιάννης Ρούντος: Public Affairs & Relations, Communication Strategy, Business Ethics & Human Values, Social Responsibility & Sustainability Expert. Επικεφαλής του τομέα των Εταιρικών Υποθέσεων, εξωτερικής Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας – Βιώσιμης Ανάπτυξης της INTERAMERICAN έως τον Ιανουάριο του 2022.