Η χρυσή νέα γενιά και η βιομηχανία τροφίμων… Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

120

Χρυσά βραβεία για Έλληνες φοιτητές και Ελληνίδες φοιτήτριες στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων του Παρισιού. Μια διάκριση που λέει πολλά.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η Δευτέρα 21η Οκτωβρίου, ήταν μια καλή μέρα για την ελληνική εκπαίδευση και την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων. Εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος του οργανισμού Ecotrophelia Europe 2024 κ. Bertrand Edmond, ανακοίνωσε ότι η νέα γενιά της ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων – Ποτών, έπαιρνε την πρωτιά στη διοργάνωση – θεσμό που εδώ και 25 χρόνια επιβραβεύει τους κορυφαίους φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων.

Ήταν μια σημαντική αναγνώριση για τη προοπτική του κλάδου στη χώρα μας αλλά και στη διεθνή αγορά.

Η διαδρομή όμως της ομάδας Legumi Nutty για την κατάκτηση της κορυφής Ecotrophelia Europe 2024 ξεκίνησε πολύ πριν από την λαμπερή τελετή βράβευσης στο Παρίσι. Προηγήθηκαν μήνες προετοιμασίας, έρευνας και σχεδιασμού και πάνω απ’ όλα διαρκής αφοσίωση και συνεχής προσπάθεια να τροφοδοτούν την τελική καταξίωση.

Η πρώτη διάκριση, για την 6μελή ομάδα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση των Καθηγητών Ελένη Κάλλια και Χρήστου Γιαννόπουλου, ήρθε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ξεχώρισε στον Εθνικό μας Διαγωνισμό Ecotrophelia, με την παρουσίαση του καινοτόμου, προϊόντος Legumi Nutty – μια νίκη διαβατήριο για τη διεκδίκηση μιας ακόμα πρωτιάς με διεθνές πρόσημο.

Όλα ξεκίνησαν λίγους μήνες πριν. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) τον Ιούνιο διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, τον Εθνικό Διαγωνισμό Ecotrophelia και συγκέντρωσε μερικά από τα πιο ανήσυχα μυαλά της επιστήμης των τροφίμων.

Κατά τη γενική διευθύντρια του Συνδέσμου κυρία Βάσω Παπαδημητρίου «….οι ομάδες φοιτητών που διαγωνίστηκαν, προερχόμενοι από τα πιο αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας παρουσίασαν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, με στόχο να δημιουργήσουν πρωτοποριακές λύσεις που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα, η διατροφή και οι νέες τάσεις των καταναλωτών. Η ομάδα του ΕΚΠΑ ξεχώρισε με το Legumi Nutty, ένα πρωτοποριακό spread με βάση τα ρεβίθια με ορό γάλακτος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σχεδιασμένο με γνώμονα τη βιωσιμότητα…..».

Στο πλαίσιο αυτό, η εθνική επιτροπή, απαρτιζόμενη από διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου και ακαδημαϊκούς, εντυπωσιάστηκε από την προσέγγιση της ομάδας, με το Legumi Nutty να αποσπά θετικά σχόλια.

«…..Οι φοιτητές επέδειξαν τη δύναμη της καινοτομίας και τη σημασία της βιωσιμότητας στον τομέα της διατροφής. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ιδέες που παρουσιάστηκαν μπορούν να συμβάλλουν στο μέλλον της βιομηχανίας μας, και σε ένα πιο υγιές και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων….» δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ και Μέλος της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής στην τελετή βράβευσης. Αυτή η επιτυχία άνοιξε ευρωπαϊκό διαγωνισμό Ecotrophelia, που πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης SIAL, στο Παρίσι.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, η ελληνική ομάδα, έδειξε υψηλό επίπεδο κατάρτισης και επιστημονικής επάρκειας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Συναγωνιζόμενη 15 εξίσου πρωτοποριακές και αποφασισμένες εθνικές ομάδες από χώρες που έχουν παράδοση καινοτομίας και βιωσιμότητας στον κλάδο η Legumi Natty Team υπήρξε άψογη από κάθε πλευρά.

Μέσα από μια παρουσίαση που ξεπέρασε την απλή περιγραφή των μοναδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, ανέδειξε το υψηλό επίπεδο και τις απεριόριστες δυνατότητες της νέας γενιάς της χώρας μας αλλά και τις εξαιρετικές δυνατότητες μακροπρόθεσμα στη διαμόρφωση ενός νέου, ακόμα πιο σύγχρονου περιβάλλοντος για τον κλάδο ειδών διατροφής.

«…..Είναι μεγάλη τιμή να βλέπουμε τα αυριανά στελέχη του κλάδου μας να ξεχωρίζουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα σε τόσες άλλες δυνατές συμμετοχές. Η χρυσή αυτή διάκριση δεν είναι απλώς μια νίκη για την ομάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, η οποία έμπρακτα υποστηρίζει τη νέα γενιά και της δίνει τη δυνατότητα να έλθει σε επαφή με την επιχειρηματικότητα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να διακριθεί μέσα στους λίγους και να ξεχωρίσει χτίζοντας έτσι τη μελλοντική της καριέρα….» δήλωσε η κ. Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Ecotrophelia Europe.

Ο ΣΕΒΤ αποτελεί ιδρυτικό μέλος του EEIG Ecotrophelia και συμμετέχει σταθερά στη διοργάνωση του Εθνικού Διαγωνισμού τα τελευταία 14 χρόνια στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει σχεδόν 800 φοιτητές από 20 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, παρουσιάζοντας πάνω από 150 νέα προϊόντα, ενώ οι ελληνικές ομάδες έχουν αποσπάσει 6 διακρίσεις – 3 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις.