Η επένδυση της Microsoft καταλύτης για το ψηφιακό μας μέλλον… Του Θεοδώση Μιχαλόπουλου

262

Του Θεοδώση Μιχαλόπουλου*

Όταν πριν έναν χρόνο ανακοινώναμε παρουσία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Microsoft Brad Smith τη δημιουργία του πρώτου υπερσύγχρονου συμπλέγματος data center στην Αττική και την παράλληλη εκπαίδευση 100 χιλιάδων συμπολιτών μας σε ψηφιακές δεξιότητες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, δίναμε μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες τη Ελλάδας, στους ανθρώπους της, στο ταλέντο αλλά και στη στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης για επιτάχυνση του ψηφιακού της μετασχηματισμού. Για εμάς η επένδυση σε υποδομές Cloud αλλά και η ευρύτερη πρωτοβουλία που ανακοινώσαμε τον περασμένο Οκτώβριο, GR for Growth, αποτελούσε και αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα: να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα να προσαρμοστούν με ταχύτητα στο νέο περιβάλλον και να συμπαρασύρουν την οικονομία προς τα εμπρός, με όχημα την τεχνολογία.

Έναν μήνα μετά την ανακοίνωση, η Moodys αναβάθμιζε τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στις αγορές – ακολούθησαν και άλλα. Αλλά και πρόσφατα, πριν από μερικές μόλις εβδομάδες, στην έκθεση «Digital Risers» για το 2021 που καταγράφει την ψηφιακή πρόοδο των κρατών σε σύγκριση με αυτές στη γεωγραφική τους περιοχή, η Ελλάδα ανέβηκε στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη μέσα σε τρία μόλις χρόνια, αφήνοντας πίσω χώρες ψηφιακά προηγμένες όπως η Εσθονία, η Φινλανδία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση αποδεικνύει πως στο πεδίο της ψηφιακής προσαρμογής μπορούν να γίνουν πολλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα – αρκεί να υπάρχει η στρατηγική δέσμευση.

Έναν χρόνο μετά λοιπόν, είμαστε περήφανοι διότι αποτελούμε κομμάτι αυτής της διαδρομής. Ενώ το πλάνο της επένδυσης προχωρά, με την αγορά της γης που θα φιλοξενήσει τις υποδομές μας να ολοκληρώνεται, ήδη, αρκετές από τις εφαρμογές της δημόσιας διοίκησης που διευκολύνουν καθημερινά τη ζωή μας, φιλοξενούνται σε πλατφόρμες δημόσιου υπολογιστικού νέφους. Η εκπαίδευση, η επικοινωνία, οι τραπεζικές συναλλαγές, το λιανικό εμπόριο, ανακάλυψαν νέους ψηφιακούς δρόμους. Είδαμε μια εξαιρετική προσαρμογή και στις επιχειρήσεις που απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στο νέο υβριδικό περιβάλλον. Σήμερα το 90% από τις 100 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιεί το Cloud της Microsoft για αποτελεσματική και ασφαλή συνεργασία από οπουδήποτε, παρέχοντας την ευελιξία που οι εργαζόμενοι επιθυμούν, καθώς και για να προσωποποιήσουν και να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία των πελατών ενοποιώντας τον φυσικό και ψηφιακό κόσμο.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, περισσότερα από 15.000 στελέχη επιχειρήσεων, νέοι απόφοιτοι αλλά και υπάλληλοι του δημοσίου τομέα έχουν εκπαιδευτεί σε νέες ψηφιακές δεξιότητες και πρακτικά εργαλεία με στόχο τη μετεξέλιξή τους σε εξειδικευμένους και ανταγωνιστικούς επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού την ψηφιακή εφαρμογή στην Αρχαία Ολυμπία που θα επιτρέψει με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου αλλά και ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να βιώσουν μια νέα ψηφιακή εμπειρία και να γνωρίσουν την Αρχαία Ολυμπία και τις αξίες που πρεσβεύει. Αλλάζουμε έτσι για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον αρχαίο μας πολιτισμό, με εντυπωσιακά οφέλη για την παιδεία, τον τουρισμό και την παγκόσμια προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Και αν όλα τα παραπάνω μπορούν να θεωρηθούν τα πρώτα «βήματα» προς ένα ψηφιακό μέλλον, είναι αυτά που ενισχύουν αυτό που εμείς στη Microsoft ονομάζουμε Digital Optimism – την Ψηφιακή Αισιοδοξία, την πεποίθηση δηλαδή ότι ο κόσμος μας μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος μέσω της τεχνολογίας! Μια πεποίθηση που ενισχύεται και από την πρόσφατη έρευνα της IDC (Oκτώβριος 2020), σύμφωνα με την οποία, η επένδυση του data center θα δημιουργήσει μέσω της Microsoft, των συνεργατών της και των πελατών που θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες, πάνω από 20.000 νέες θέσεις εργασίας το διάστημα 2020-2024, εκ των οποίων περίπου 2.500 θα αφορούν θέσεις για υψηλών προσόντων μηχανικούς υπολογιστών. Εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμε το πλαίσιο, την πλατφόρμα. Οι άνθρωποι, οι πελάτες, οι συνεργάτες και οι χρήστες των νέων τεχνολογιών, βάζουν την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, το μεράκι και την εργατικότητα για να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο.

H Microsoft δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 29 χρόνια. Την ξέρουμε τη χώρα και μας ξέρει. Γνωρίζουμε τους ανθρώπους της, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τον δημόσιο τομέα, τις ανάγκες που υπάρχουν και τις δυνατότητες για ανάπτυξη, πέρα και πάνω από τις έρευνες και τους αριθμούς. Έχουμε δουλέψει με μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τοπικές κοινότητες, με ευπαθείς ομάδες, με φοιτητές, με την κοινωνία των πολιτών για να προσφέρουμε τεχνολογία, τεχνογνωσία, και να αφήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα αλλά και να ανοίξουμε ένα παράθυρο προς το μέλλον, ακόμα και σε εποχές βαθιάς κρίσης.

Τον τελευταίο χρόνο το ελληνικό γραφείο έχει σχεδόν διπλασιάσει το μέγεθός του σε ανθρώπινο δυναμικό, από 140 σε 240 εργαζομένους – ένας ρυθμός ανάπτυξης που ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο της Microsoft – και αποδεικνύει πως η δέσμευσή μας να μεγαλώσουμε την παρουσία μας στη χώρα γίνεται πράξη καθημερινά. Όμως πέρα από την ποσοτική υπάρχει και μια ποιοτική ανάγνωση αυτής της αύξησης: Δίνουμε καθημερινά την ευκαιρία σε νέους να εργαστούν μαζί μας και να παραμείνουν στη χώρα. Και καταφέρνουμε να πείσουμε αρκετούς Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να δουλέψουν μαζί μας, φέρνοντας μαζί τους πολύτιμη εμπειρία, όρεξη για δημιουργία και μια διαφορετική επιχειρηματική νοοτροπία. Τους πλαισιώνουμε με μια πολυσυλλεκτική ομάδα με στελέχη διαφορετικών αφετηριών, σπουδών, ηλικιών, εθνικοτήτων, αντιλήψεων και προτιμήσεων, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο.

Ακριβώς όπως και η Ελλάδα που ονειρευόμαστε!

*CEO Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας