Του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου*
Ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο, και η πανδημία επιμένει να μας βάζει τρικλοποδιές, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε. Ωστόσο, μια συμπεριληπτική, σταθερή και μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης δε θα έλθει νομοτελειακά. Θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Δεν είναι μόνο θέμα διαθέσιμων πόρων όπως γνωρίζουμε καλά από την εμπειρία του παρελθόντος. Χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις.
Όποιος θέλει να βρει λόγους να ανησυχεί, μπορεί να παραθέσει πληθώρα στοιχείων και δεικτών που δείχνουν ότι παρά τις παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα επώδυνης δεκαετίας, η ανταγωνιστικότητα μας δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τους εταίρους μας στη ΕΕ.
Όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα ήταν το έναυσμα για μια ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας δεν έχουν -ακόμα τουλάχιστον- δικαιωθεί. Όμως υπάρχει μια σειρά ελπιδοφόρων δεδομένων, που επιτρέπουν μια πολύ πιο αισιόδοξη ανάγνωση.
Βλέπουμε γύρω μας όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο. Βλέπουμε εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση. Βλέπουμε ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας. Βλέπουμε ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική κατάκτηση ότι έχει διαμορφωθεί μια ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία μας πάνω σε κάποιες γενικές κατευθύνσεις.
Για παράδειγμα, λίγο-πολύ όλοι πια συμφωνούμε ότι το ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας και ότι χρειαζόμαστε μια στροφή προς τις επενδύσεις και την παραγωγή. Συμφωνούμε πως η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και αντλεί δύναμη από αυτήν, η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Όπως και ότι υπάρχουν ανάγκες σε δεξιότητες και γνώσεις που σαν κοινωνία δεν παράγουμε στο βαθμό που χρειάζονται και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται σε όλο βέβαια το κόσμο, αλλά και στον τόπο μας. Η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης και όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν, κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί. ‘Όλα αυτά μαζί μας δίνουν δύναμη και είναι βάσεις για το καλύτερο.
Δε βρισκόμαστε ακόμα εκεί που θα θέλαμε, αλλά ας μην υποτιμούμε τις δυνατότητες μας. Ο στόχος δεν είναι να μη μείνουμε πίσω, αλλά να ξεφύγουμε μπροστά, με τους καλύτερους. Και ο χρόνος είναι τώρα. Αποστολή μας στον ΣΕΒ είναι να συμβάλλουμε από την πλευρά των επιχειρήσεων ό,τι χρειάζεται για να αποκτήσουμε τη δημιουργική και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία στη βάση κοινών στόχων. Που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους.
(Από την εισαγωγική τοποθέτηση στην ανοικτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ΣΕΒ).
*πρόεδρος του ΣΕΒ