Η επιστροφή Στουρνάρα… Του Ζώη Τσώλη

241

Του Ζώη Τσώλη

Οι προσεκτικοί παρατηρητές θα έχουν διαπιστώσει ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει αφήσει πίσω τις μέρες της αισιοδοξίας που τον διακατείχαν τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις, στην πρώτη για την επείγουσα ανάγκη μείωσης των φόρων στα εισοδήματα και περιορισμό με κάθε μέσο της φοροδιαφυγής που παρουσίασε «Το Βήμα» και τώρα στη δεύτερη για την ανάγκη προσαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας στους κανόνες χαλάρωσης που επιβάλλουν στην ευρωζώνη οι δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας, εκφράζει τη βάσιμη ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και ταυτόχρονα συμβουλεύει διακριτικά την κυβέρνηση για τη ρότα που πρέπει να ακολουθήσει.

Αξίζει να σταθούμε στις απόψεις που διατύπωσε στο άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Αφού υπογράμμισε ότι «στο τέλος της πανδημίας, πολλές χώρες της ΕΕ θα έχουν επίπεδα χρέους που έχουν παρατηρηθεί μόνο σε περίοδο πολέμου», συνέστησε:

– Η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής να παραμείνει υποστηρικτική για όσο καιρό χρειαστεί καθώς τυχόν πρόωρη αυστηροποίησή της μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης.

– Να προχωρήσει η αναγκαία μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου όπως εκφράζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Την επαύριον της πανδημίας, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα έχει υποστεί κάθε χώρα από την πανδημία.

– Η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων ως επιταχυντή της ανάπτυξης και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας.

Εθεσε μάλιστα το ερώτημα κατά πόσο η δέσμη δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αρκετά μεγάλη, αν μάλιστα συγκριθεί με την αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, η οποία κατά κοινή ομολογία μετά και τα πακέτα Μπάιντεν είναι πολύ μεγαλύτερη (υπερδιπλάσια ως ποσοστό του ΑΕΠ) από ό,τι στην ΕΕ.

Το κυριότερο όμως που επισημαίνει ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ότι στην ΕΕ ο συνδυασμός των «αδύναμων μέτρων» με τη βραδύτερη διάθεση εμβολίων και την αναπόφευκτη παράταση των lockdowns οδηγoύν σε πιο συγκρατημένη ανάκαμψη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Μετά από αυτά, πολλοί μιλούν για την «επιστροφή Στουρνάρα»…

Πηγή: tovima.gr