Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ… Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

110

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν ενώ ελάχιστα πραγματα ουσίας σκούγονται για την Ευρώπη στον δημόσιο διάλογο. Την στιγμή που τα περισσότερα μέσα, οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο ποιά κόμματα θα κερδίσουν μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο και στις συνέπειες που ενδεχόμενα θα υπάρξουν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό απο το αποτέλεσμα της κάλπης ελάχιστες συζητήσεις γίνονται για την μορφή που θα πάρει η Ευρώπη μετα τις εκλογές κσι για τα συναρπαστικά γεγονότα που ήδη σημειώνονται εκεί.

Πριν σπο λίγα 24ωρα γίναμε μάρτυρες μιάς άγριας εγκληματικής ενέργειας σε βάρος του πρωθυπουργού της Σλιβακίας. Ελάχιστο ενδιαφέρον έδειξαν τα ελληνικά ΜΜΕ για το τι ακριβώς γίνεται εκεί και πώς είναι δυνατόν τέτοια πολιτικη βία να έρθει στην επιφάνεια στην καρδιά της Ευρώπης. Το ίδιο σιωπηλά είναι τα ελληνικά μεσα για τις διεργασίες που σημειώνονται στη Γαλλία και την Γερμανία και που προφανώς θα εκδηλωθούν δυναμικα το βράδυ των ευρωεκλογών. Είναι φανερό, για οσους παρατηρουν τις εξελίξεις, πως τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά και πως θα βρεθουμε μπροστα σε ενα νεο πολιτικό τοπίο.

Θα αναφερθω εδω στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ολλανδία για να καταλάβουμε πως αλλαζουν ολα γύρω μας. Την εβδομάδα που μας πέρασε ανακοινώθηκε μια συμφωνία για την δημιουργία ενός καινούργιου κυβερνητικού συνασπισμού εκεί. Στο σχήμα αυτό θα μετάσχει το Κόμμα Ελευθερίας του ακραίου εθνικιστή Γκέρτ Βίλντερς (PVV) για πρώτη φορά στην ιστορία της Ολλανδίας. Παρα τις δηλώσεις του, πως θα βάλει για την ώρα τον “αντι-ισλαμισμό” του στο ψυγείο, ο συνασπισμός των τεσσάρων δεξιών κομμάτων (PVV, VVD, NSC, BBB) συμφώνησε σε μιά σειρά πολιτικών που θα προκαλέσουν θεμελιακή αναταραχή στις Βρυξέλλες. Παρά την σχετική πλειοψηφία που κέρδισε το κόμμα του στις τελευταίες εκλογές, συμφωνήθηκε ο Βίλντερς να μην είναι αυτός πρωθυπουργός.

Δήλωσε όμως πως το κόμμα του κατόρθωσε με μιά κίνηση, τις τελευταίες εκλογές δηλαδή, να βεθεί από ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο ισχυρότερο κόμμα της κυβέρνησης. Και ουσιαστικά να επιβάλει μεγάλο κομματι της πολιτικής του πλατφόρμας. Ενώ δεν ανακοινώθηκε συμφωνημένο κυβερνητικό πρόγραμμα υπήρξε δέσμευση πάνω σε ένα γενικό κείμενο 26 σελίδων. Ιδιαιτερότητα του σχήματος είναι πως στη Βουλή θα βρίσκονται οι αρχηγοί των 4 κομμάτων αλλά οι μισοί υπουργοί θα ονομασθούν εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός θα ορισθεί αργότερα.

Οι δεσμεύσεις του κυβερνητικού αυτού σχήματος αφορούν στην αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής ασύλου σε μετανάστες, η καταργηση κάποιων αντιδημοτικών διατάξεων που προέβλεπαν την διανομή μεταναστών σε αγροτικές περιοχές όπως και η εξασφάλιση μόνιμηα παραμονής στην Ολλανδία σε μετανάστες. Προβλέπονται επίσης μεγάλοι περιορισμοί για είσοδο μελών οικογενειών μεταναστών, οι αιτούντες άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα κοινωνικής στέγασης, όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται θα εκδιώνονται απο την χώρα ενώ η Ολλανδία θα απαιτήσει να εξαιρεθεί απο το Ευρωπαικό Σύμφωνο Μετανάστευσης. Επίσης θα ψηφίσουν ένα νόμο περί “κρίσης ασύλου” όπου θα παγώνουν για δύο χρόνια καθε θεώρηση αιτήσεων για άσυλο.

Πολλά απο αυτά θα έρθουν σε σύγκρουση με κανονισμούς αλλά και με πολιτικές της ΕΕ προκαλώντας εντάσεις που θα έχουν ενδιαφέροντα συνακόλουθα. Κυρίως διότι οι επερχόμενες ευρωπαικές εκλογές θα θέσουν πολλές τρέχουσες ευρωπαικές πολιτικές υπό σοβαρή αμφισβήτηση…