H Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να μετατρέψει μια κρίση δημόσιας υγείας σε παρατεταμένη οικονομική καταστροφή. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατάφεραν την περασμένη Πέμπτη να συμφωνήσουν και να δώσουν μια κοινή απάντηση στην πανδημία του COVID-19 που έχει συντρίψει αυτή τη στιγμή την ήπειρο. Παρά τη γενναιόδωρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η αδράνεια των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών κρατών δυσκολεύει την Ιταλία αλλά και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αυξήσουν τις δαπάνες και να στηρίξουν τις πληγείσες οικονομίες τους. Η καινούργια κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε και πάλι τις διαφωνίες που είχαν απο παλιά οι χώρες της Ευρωζώνης.
Οι ηγέτες εννιά ευρωπαϊκών κρατών, ανάμεσά τους η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ζήτησαν τη δημιουργία ενός εργαλείου κοινού χρέους που θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Goldman Sachs, η κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός μπορεί να συρρικνώσει κατά 9% την οικονομία της Ευρωζώνης το τρέχον έτος. Μαζί, οι χώρες που αιτήθηκαν αυτό το εργαλείο, αντιπροσωπεύουν το 60% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε μία τέτοια ιδέα. Για την ακρίβεια, θα προτιμούσαν οι χώρες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οικονομικές δυσκολίες να απευθυνθούν, υπό προϋποθέσεις, σε πιστωτικές γραμμές στήριξης που προσφέρονται από υφιστάμενα ταμεία διάσωσης. Οσοι, λοιπόν, αντιτίθενται στη λήψη μιας κοινής δημοσιονομικής γραμμής για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνουν ότι ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τις αγορές ομολόγων φθάνοντας το 1,1 τρισ. ευρώ – ποσό που μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό, λοιπόν, θα βοηθήσει τα κράτη να διατηρήσουν σε βιώσιμα επίπεδα το υψηλό χρέος τους.
Ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες ρωγμές. Η Ελλάδα την Παρασκευή απέσυρε τα σχέδιά της για έκδοση ομολόγων αργότερα φέτος, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Eν τω μεταξύ, το spread μεταξύ των δεκαετών ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών –που είχε μειωθεί μετά και την παρέμβαση της ΕΚΤ– διευρύνθηκε μετά και την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. η οποία δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα. Οι χώρες της Ε.Ε. χρειάζονται αυτοπεποίθηση για να προχωρήσουν σε αύξηση των δαπανών στον κλάδο της υγείας και για να στηρίξουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Οπως το είπε και ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ Mάριο Ντράγκι θα πρέπει να υπάρχει εσπευσμένη αντίδραση και κανένας περιορισμός.
Πηγή : LISA JUCCA / REUTERS BREAKINGVIEWS