«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ευγνώμων στον Ερντογάν»… Του Burak Bekdil

262

Του Burak Bekdil

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ευγνώμων στον Ερντογάν»: Το απόσπασμα είναι ο έπαινος που απέδωσε ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν στον ισχυρό ισλαμιστή της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταφρασμένο σε realpolitik, αυτό που λέει ο Πούτιν είναι: «Η Ρωσία είναι ευγνώμων στην αντιδυτική ιδεολογία του Ερντογάν». Έχει δίκιο. Ο Ερντογάν φέρνει όλο και περισσότερο την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, στην τροχιά της Ρωσίας.Ο Ερντογάν αμφισβητεί απροκάλυπτα τη συμμαχία στην οποία είναι μέλος η χώρα του.

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο Ερντογάν οδήγησε την Τουρκία πιο μακριά από τα δυτικά συμφέροντα, υπέρ του ευρασιατικού τυχοδιωκτισμού του, μέσα σε μόλις δύο μήνες:

  • Στις αρχές Ιουλίου, ο Ερντογάν είπε σε μια ομάδα κορυφαίων στελεχών του κόμματος ότι ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τεχεράνη, πρότεινε μια συμφωνία βάσει της οποίας η Baykar, της οποίας ο αρχιμηχανικός είναι ο γαμπρός του Ερντογάν, θα συβνεργαστεί με τη Ρωσία. «Ο Πούτιν μου είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον Μπαϊκάρ», είπε ο Ερντογάν.
  • Στα τέλη Ιουλίου, ρωσική κρατική εταιρεία μετέφερε χρήματα σε θυγατρική της που κατασκευάζει το πυρηνικό εργοστάσιο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, αμβλύνοντας έτσι τις ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω πολεμικών κυρώσεων. Rosatom Corp. έστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κατασκευής που εδρεύει στην Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC.
  • Αρχές Αυγούστου. Ο Πούτιν ανακοίνωσε με περηφάνια ότι το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας διπλασιάστηκε τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 και είχε αυξηθεί κατά 57% τον τελευταίο χρόνο.
  • Μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα πληρώσει τώρα τη Ρωσία σε ρούβλια για τις αγορές φυσικού αερίου της. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Πούτιν να συμμετάσχει στη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) τον Σεπτέμβριο στο Ουζμπεκιστάν. Ο SCO, που ιδρύθηκε το 2001, αποτελείται από ευρασιατικά κράτη μέλη και δηλώνει την αποστολή της για την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού και άλλων ανησυχιών για την ασφάλεια στην Κίνα, τη Ρωσία και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
  • Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σότσι πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, ένα ακόμη πλήγμα στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Τουρκία δεν συμμετέχει στο σύστημα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
  • Σε κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο του Σότσι, ο Ερντογάν και ο Πούτιν «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν συντονισμένα και αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία». Λίγο μετά από αυτή τη δήλωση, η τουρκική κυβέρνηση ενέτεινε τις θανατηφόρες επιθέσεις με drone κατά των κουρδικών δυνάμεων που συμμαχούν με τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία ενόψει μιας επαπειλούμενης πλήρους κλίμακας εισβολής. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε πόλη στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
  • Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε ότι «η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται μόνιμα στην ημερήσια διάταξη και το ίδιο το γεγονός ότι η αλληλεπίδρασή μας αναπτύσσεται σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα δείχνει ότι, συνολικά, ολόκληρο το φάσμα των αλληλεπιδράσεων μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο».
  • Λίγες μέρες μετά την αδιαφανή δήλωση του Πεσκόφ, ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, δήλωσε ότι είχε υπογραφεί σύμβαση για την παράδοση δεύτερης αποστολής του πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, με την παραγωγή απαρτίων στην Τουρκία.

Η Τουρκία είχε νωρίτερα αποβληθεί από το πρόγραμμα του 5ης γενιάς αεροσκάφους F-35 λόγω της προμήθειας ρωσικών S-400. Οι Ρώσοι μιλούν για ένα δεύτερο συμβόλαιο S-400, αλλά μάλλον δεν είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει. Η αρχική σύμβαση περιλαμβάνει δύο συστήματα. Δεν υπάρχει ανάγκη για μια δεύτερη συμφωνία για ένα δεύτερο σύστημα, αλλά οι Ρώσοι δεν θα κατασκεύαζαν εντελώς fake news. Η αρχική σύμβαση S-400, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπει και δεύτερη παρτίδα S-400.

Η Τουρκία έχει λάβει μέχρι στιγμής το πρώτο σύστημα, αλλά δεν το έχει ενεργοποιήσει φοβούμενη περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ. Το δεύτερο σύστημα δεν έχει παραδοθεί ακόμα. Ανώτερος αξιωματούχος των αμυντικών προμηθειών είπε επίσης στον Gatestone ότι «υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για την προμήθεια του δεύτερου συστήματος». Αυτά είναι νέα νέα.

Υπάρχει βέβαια και η προπαγάνδα. Οι Ρώσοι είναι στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσουν μια νέα ρωγμή, μέσω Τουρκίας, εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Και η Τουρκία εκβιάζει ξανά τις Η.Π.Α. ότι «θα εμβαθύνει περαιτέρω την αμυντική της συνεργασία με τη Ρωσία εάν το Κογκρέσο εμποδίσει το αίτημά της να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70».

Αυτό το σχέδιο μπορεί να έχει νόημα για τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά δεν έχει νόημα για τον δυτικό πολιτισμό στον οποίο ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ανήκει η Τουρκία. Για να το θέσω απλά, όλο και περισσότερο η ισλαμιστική Τουρκία του Ερντογάν απλά δεν ανήκει εκεί που ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ανήκει. Πότε θα ξυπνήσει η Δύση, παρακαλώ, με αυτή τη μετατόπιση;

Πηγή: gatestoneinstitute.org