Η γυμνή πραγματικότητα της Αμμοχώστου… Το πριν και το μετά μέσα από ένα συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ… Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

268

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες (8 Οκτωβρίου 2020) από την νέα εισβολή του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και το άνοιγμα μέρους της με μπουλντόζες και εκσκαφείς. Δύο χρόνια… και ξύπνησαν μνήμες για τους Αμμοχωστιανούς από τη φρίκη που πέρασαν 48 χρόνια πριν, όταν ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο και την αγαπημένη τους πόλη για πρώτη φορά.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει ακάθεκτο τα προκλητικά τεχνάσματα πραγματοποιώντας έργα στους δρόμους της περίκλειστης πόλης και ανοίγοντας παραλίες για το κοινό, σε μια προσπάθεια να καμουφλάρει την οδύνη της εισβολής που αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο στα κτήρια των Βαρωσίων.

Την ωμή πραγματικότητα της εισβολής αποτυπώνουν με τον πιο έντονο τρόπο οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του βραβευμένου κινηματογραφιστή, Τάσου Δημητριάδη, ο οποίος φωτογράφισε δεκάδες σημεία από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τα οποία είχαν φωτογραφηθεί και πριν την εισβολή. Σήμερα, παρουσιάζει το «όμορφο παρελθόν, το οποίο συναντά το τραγικό παρόν».

Μιλώντας στη Cyprus Times, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το όλο εγχείρημα, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε πως «λόγω της ενασχόλησης και της αγάπης μου για την Αμμόχωστο, επισκεπτόμουν συχνά την πόλη και φωτογράφιζα το κάθε σημείο της, το οποίο επιτρεπόταν να απαθανατιστεί με τον φωτογραφικό φακό. Και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι με το υλικό που είχα μαζέψει μπορούσα να βρω φωτογραφίες από σημεία της πόλης πριν την εισβολή για μετά την εισβολή και με αυτό τον τρόπο θα παρουσίαζα την μεγάλη καταστροφή που έκαναν σε αυτή την πόλη».

«Μετά από αρκετή έρευνα που έκανα», συνέχισε, «εντόπισα παλιές φωτογραφίες από την Αμμόχωστο, που τραβήχτηκαν πριν την εισβολή, και στη συνέχεια επισκέφθηκα τα σημεία που δεν είχα φωτογραφίσει και τα φωτογράφησα από την ίδια οπτική γωνιά, για να δείξω στον κόσμο την φρίκη που πέρασε αυτός ο τόπος».

Παράλληλα ο κ. Δημητριάδης υπέδειξε πως «μετά την παρουσίαση αυτού του project τον περασμένο Ιούνιο, διαφάνηκε πως οποιοσδήποτε μπορούσε να καταλάβει πλέον μέσω των  εικόνων αυτών, την πραγματική καταστροφή που υπέστη ο τόπος».

«Οι παλιοί έλεγαν πως μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Στην προκειμένη δύο φωτογραφίες ισοδυναμούν με μια ολόκληρη ζωή για αρκετούς συμπατριώτες μας, την οποία άφησαν πίσω τους εδώ και 48 χρόνια. Μέσω των φωτογραφιών μπορεί ο καθένας να διακρίνει την μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν τα κτήρια της Αμμοχώστου και ο πολιτισμός της», συμπλήρωσε.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες με το πριν και μετά της Αμμοχώστου:

Κληθείς να σχολιάσει τι μηνύματα έλαβε από τους Βαρωσιώτες μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των φωτογραφιών, ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως «πολλοί δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την καταστροφή μόνο μέσα από την περιγραφή. Μόνο μέσω της φωτογραφίας αντιλήφθηκαν την τεράστια ζημιά που υπέστη αυτή η πόλη».

Πρόσθεσε δε, πως ακόμα και οι Βαρωσιώτες που δεν επισκέφθηκαν την περίκλειστη πόλη -για τους δικούς τους λόγους- δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τι γινόταν. «Απλώς είχαν στο μυαλό τους τις εικόνες της πρώτης εισβολής και ξαφνικά είδαν μπροστά τους μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες από την πόλη τους που τους έδειχνε το πώς ήταν και το πώς έγινε. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πως γι’ αυτούς τους ανθρώπους ήταν κάτι το σοκαριστικό, δεν ήταν μόνο αναμνήσεις», εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.

Παράλληλα ο κ. Δημητριάδης διευκρίνισε πως τις φωτογραφίες αυτές δεν τις συγκέντρωσε μόνο για τους Βαρωσιώτες και λόγω της αγάπης που έχει για την Αμμόχωστο, αλλά για να μπορέσει όλος ο κόσμος στη διεθνή κοινότητα να δει με τα ίδια του τα μάτια την πραγματικότητα της εισβολής στην Κύπρο και τα δεινά που πέρασε αυτός ο τόπος.

Ερωτηθείς κατά πόσο η έκθεση του προσέλκυσε το ενδιαφέρον της πολιτείας, ο κ. Δημητριάδης μας μετέφερε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το Υπουργείο Εξωτερικών και ήδη βρίσκεται στα σκαριά ο σχεδιασμός μιας μεγάλης εκδήλωσης στην οποία θα καλεστούν όλες οι πρεσβείες, μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους, για να δουν φωτογραφίες της Αμμοχώστου, ενώ έλαβε και αρκετές προτάσεις για παρουσίαση της έκθεσης σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

«Αυτός ήταν εξάλλου και ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος να διαφωτίσουμε όλο τον κόσμο για τις ανοιχτές πληγές της χώρας μας και η επιμόρφωση των νέων γενιών», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Δημητριάδης.

Πηγή: cyprustimes.com