Η Ιδιότυπη Μοναξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη… Του Διονύση Γουσέτη

204

Του Διονύση Γουσέτη

Οι επινίκιες δηλώσεις και εκδηλώσεις για τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ μου είναι ακατανόητες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητήθηκε μετά την ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές, προκήρυξε νέες εκλογές και βρέθηκε να είναι πάλι πρόεδρος. Όμως με λιγότερες ψήφους (126.222) από όσες είχε εισπράξει στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2021 (περίπου 140.000), παρότι οι φετινοί ψηφοφόροι ήταν περισσότεροι από τους τότε. Δηλαδή, φέτος έπιασε 60%, ενώ το 2021 είχε πιάσει 68%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε έναν ελιγμό 360ο και βρέθηκε στην ίδια θέση. Μόνο η λογική του Αλέξη Τσίπρα τον θεωρεί στροφή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή 2 χρόνια και 10 μήνες. Παρέλαβε ένα ΠΑΣΟΚ γύρω στο 10% και στο διάστημα αυτό το πήγε στις χαλαρές ευρωεκλογές του φετινού Ιουνίου στο 13%!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δοκιμάστηκε. Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν να προκύψει ένας διαφορετικός, χαρισματικός Νίκος Ανδρουλάκης, που θα αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και επειδή το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, οδεύει προς διάλυση, η κυβέρνηση συνεχίζει να μένει χωρίς αντιπολίτευση.

Όταν Απουσιάζει ο… Εχθρός

Ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός της κυβέρνησης; Η… απουσία εχθρού. Είναι μια ιδιότυπη μοναξιά, που στην πραγματικότητα δεν είναι μοναξιά. Διότι του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν του λείπει η αντιπολίτευση. Τη βρίσκει, αλλά σε πιο θολά και ακάθαρτα νερά:

α.  Μέσα στο κόμμα του.

β. Στα κόμματα της ακροδεξιάς, που το ποσοστό τους συνεχώς ανεβαίνει.

Στη μεν εσωκομματική του αντιπολίτευση έχω ήδη αναφερθεί πρόσφατα και χρωστάω να γράψω μια εκτενέστερη αναφορά στο έργο και στην ποιότητα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η δε άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι πανευρωπαϊκό και οφείλεται κυρίως στην ακρίβεια. Και είμαστε η 4η πιο ακριβή χώρα της ΕΕ. Διευκολύνεται όμως η άνοδος της ακροδεξιάς από την ανυπαρξία κεντροαριστερής αντιπολίτευσης που να δίνει διέξοδο στη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Αν Εκλεγόταν η Άννα Διαμαντοπούλου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης απεφάνθη ότι «Όποιος στοιχειωδώς  διαθέτει πολιτικό κριτήριο, θα γνωρίζει ότι ενδεχόμενη εκλογή του Παύλου Γερουλάνου ή της Άννας Διαμαντοπούλου θα δημιουργούσαν πρόβλημα στη  ΝΔ». Ιδιαίτερα, «Η Άννα θα ανταγωνιζόταν τη ΝΔ γιατί έχει πρωθυπουργήσιμα χαρακτηριστικά».

Δυστυχώς, το πολιτικό κριτήριο για το οποίο επαίρεται ο κ. Γεωργιάδης, αν επικρατήσει, θα οδηγήσει τη ΝΔ στην καταστροφή μια ώρα αρχύτερα. Την εκλογή Διαμαντοπούλου που «θα ανταγωνιζόταν τη ΝΔ» θα τη θεωρούσα όχι πρόβλημα, αλλά ευεργέτημα για τη χώρα, όπως και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διότι:

  1. Συσπειρώνει τη ΝΔ επειδή εξασφαλίζει το «αντίπαλον δέος» και έτσι χτυπάει τους φιλόδοξους και τους αντι-Μητσοτακικούς βαρόνους.
  2. Χτυπάει την άνοδο της ακροδεξιάς.
  3. Ξυπνάει τα στελέχη από τη ραστώνη της ασφάλειας.
  4. Προετοιμάζει το έδαφος για παράδοση της πρωθυπουργικής σκυτάλης σε «πρωθυπουργήσιμα» χέρια, όταν έρθει η ώρα.

Παραγωγικότητα και Καινοτομία

Στις παρούσες συνθήκες ευδοκιμούν κυβερνητικά στελέχη που βυθίζονται στη ραστώνη, βέβαιοι ότι το γκουβέρνο (και η θέση τους) δεν κινδυνεύει. Υπάρχει όμως και μια μειοψηφία στελεχών που παρ’ όλα αυτά δεν χάνει τον ενθουσιασμό της παραγωγής και της καινοτομίας. Ένα τέτοιο στέλεχος είναι η Νίκη Κεραμέως. Παρακολουθώ το έργο της στα τρία υπουργεία που μέχρι τώρα διηύθυνε. Δεν υπήρξε υπουργείο που να μην αφήσει πίσω της πολλή δουλειά και καινοτομίες που παραμένουν και μετά την αποχώρησή της.

Παραθέτω συνοπτικά τις κυριότερες:

  1. Υπουργείο Παιδείας (2019-2023)

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  • Επέκταση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης κατά ένα έτος (από την ηλικία των 4 ετών) με εισαγωγή αγγλικών και επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 5:30 μ.μ., με νέο εμπλουτισμένο πρόγραμμα.
  • Νέο υποχρεωτικό μάθημα: τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, με μαθήματα όπως ρομποτική, οδική ασφάλεια, σεβασμός στους άλλους, σεξουαλική αγωγή.
  • Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών έπειτα από τέσσερις δεκαετίες ασυδοσίας. Εισαγωγή της «ελληνικής PISA» για αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος.

 Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

  • Ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και κατανομή χρηματοδότησης ΑΕΙ με αντικειμενικά (80%) και ποιοτικά (20%) κριτήρια – με διαφάνεια και όχι, πλέον, με αυθαίρετη απόφαση υπουργού.
  • Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές. Ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2/ν+3).
  • Καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Νέες δυνατότητες για σπουδές με εσωτερικό Erasmus κ.ά.
  • Ενίσχυση της διεθνοποίησης των ΑΕΙ. Δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων, θεσμοθέτηση συνεργασιών, όπως ΕΜΠ-Columbia, ΕΚΠΑ-Yale, ΕΚΠΑ-Harvard, Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Johns Hopkins, ΠΑΠΕΙ-NYU.
  • Ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η καινοτομία αυτή ακυρώθηκε, αλλά η αποτυχία της δεν οφείλεται στη σύλληψή της.

2. Υπουργείο Εσωτερικών (2023-2024)

  • Νέο πλαίσιο επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, από το ΑΣΕΠ, τερματίζοντας τους αυθαίρετους διορισμούς από τον κάθε υπουργό.
  • Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό. Άρση των περιορισμών.
  • Επιστολική ψήφος.

3. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2024-)

  • Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις της χώρας, για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο. Από τις 11/9/2024 εφαρμόζεται πιλοτικά και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.
  • Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

Αν πρόκειται η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη να κυβερνήσει για 3η θητεία, θα το οφείλει σε μεγάλο βαθμό σε στελέχη όπως η Νίκη Κεραμέως.

Πηγή: a8inea.com