I.Κασουλίδης: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν κατέρρευσαν

98

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχουν καταρρεύσει, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο πλαίσιο της συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με την ευκαιρία της κυπριακής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) (Νοέμβρης 2016- Μάης 2017). Ο κ. Κασουλίδης έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων στο Μοντ Πελεράν, λέγοντας ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επέτρεψε να δοθεί ημερομηνία για το τελευταίο στάδιο, που θα ήταν μια πολυμερής διάσκεψη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τουλάχιστον των τριών εγγυητριών δυνάμεων ως ενδιαφερόμενα μέρη.

Κατά τη συζήτηση προκλήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κασουλίδη με την εκπρόσωπο Τύπου και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία δήλωσε ότι η παρουσία μόνο των δύο κοινοτήτων, και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας, “θα είναι ολέθριο λάθος, που εξυπηρετεί τους διαχρονικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής”. Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι στον τομέα της ασφάλειας και οι δύο πλευρές πρέπει να αισθάνονται εξίσου ασφαλείς. Εξήγησε ότι, εάν συνεχιστεί το μονομερές δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι θα νοιώθουν μεν 100% ασφαλείς, αλλά οι Ελληνοκύπριοι θα αισθάνονται 100% ανασφαλείς.

Και οι δύο πλευρές “πρέπει να είναι προετοιμασμένες για συμβιβασμό”, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης και δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά “είναι έτοιμη να δεχτεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, στο τέλος του οποίου η Κύπρος θα είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος”. Νομίζω, είπε, ότι σε αυτό μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων, είπε, όταν θα βρίσκονται στην πολυμερή διάσκεψη, είναι να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να αποφασίσουν για το μέλλον της Συνθήκης που μόνο ένας από αυτούς επιθυμεί τη συνέχισή της. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία προς το παρόν επιμένει στη συνέχιση των εγγυήσεων, η Ελλάδα δήλωσε ότι αποσύρεται, ενώ η Βρετανία δήλωσε πως θα ανταποκριθεί μόνον στα αιτήματα των δύο πλευρών και έπειτα θα εξετάσουν τερματισμό της συμμετοχής τους ως εγγυήτρια δύναμη στο μέλλον. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά οι δύο πλευρές έχουν κάνει τόση πρόοδο και είπε πως “σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ΕΕ, της οικονομίας και των περιουσιών έχει καλυφθεί το 90% της ύλης”. Όταν ο κ. Κασουλίδης ερωτήθηκε για το ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που αποτελεί πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, αλλά λόγω της άρνησης της Τουρκίας αυτό δεν έγινε εφικτό.