Η Κίνα πρέπει να σταματήσει να κρύβει τα δεδομένα για τα εμβόλιά της

310

Σε μια παραβολή στο φιλοσοφικό κείμενο της δυναστείας των Χαν, το Huainanzi, ένας ανόητος πηγαίνει στην αγορά για να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια. Βρίσκοντας τα παπούτσια πολύ μικρά, κόβει τα δάχτυλά του αντί να παραδεχθεί ότι τα παπούτσια δεν του ταιριάζουν. Η Κίνα κάνει κάτι παρόμοιο με τα εμβόλια της COVID-19, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες [1] δεν είχαν τόσο καλή απόδοση στις κλινικές δοκιμές όσο οι Δυτικοί ανταγωνιστές τους. Φοβούμενοι μην ντροπιαστούν, οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων επιλέγουν τα δεδομένα (data) αντί να δημοσιεύουν πλήρως τα αποτελέσματα.

03032021-1.jpg
Αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 στο Πεκίνο, τον Σεπτέμβριο του 2020. Thomas Peter / TPX Images of the Day / Reuters

Η απόκρυψη κλινικών δεδομένων αποτελεί επιστημονικό και πολιτικό λάθος. Μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου έχει μόνο περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια που κατασκευάζονται στην Δύση και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτά που παράγονται στην Κίνα. Οι κατασκευαστές εμβολίων της χώρας δεν πρέπει να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στα προϊόντα τους σε μια εποχή που τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου τα έχει ανάγκη.

ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ

Οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων κρύβουν τα κλινικά δεδομένα τους από τον κόσμο. Δημοσίευσαν τα δεδομένα τους για την Φάση 1 και την Φάση 2 σε αξιόπιστα περιοδικά [journals] που ελέγχονται από ομόλογους επιστήμονες όπως το JAMA και το The Lancet και τα προκλινικά τους δεδομένα στο Science. Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με τις κρίσιμες δοκιμές της Φάσης 3 σε ευρείες ομάδες. Αντίθετα, οι Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και το ρωσικό Ινστιτούτο Gamaleya έχουν δημοσιεύσει όλα τα δεδομένα της Φάσης 3 σε σεβαστά, ελεγχόμενα από ομολόγους περιοδικά.

Η κινεζική Sinovac ήταν ο χειρότερος παραβάτης. Η εταιρεία έχει αναφέρει μόνο αποσπάσματα από τα δεδομένα αποτελεσματικότητας από διάφορες δοκιμές στο εξωτερικό για να υποδηλώσει ότι το εμβόλιο CoronaVac είναι πολύ αποτελεσματικό. Με βάση αυτές τις αναφορές, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το CoronaVac ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της δριμείας COVID-19. Ωστόσο, μεταγενέστερες αναφορές έδειξαν 91% αποτελεσματικότητα στην Τουρκία, 78% στην Βραζιλία, και 65% στην Ινδονησία. Οι Βραζιλιάνοι ερευνητικοί συνεργάτες της εταιρείας ανέφεραν αποτελεσματικότητα μόλις 50,4% -οριακά πάνω από το ελάχιστο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι το 50,0% για να συστήσει ένα εμβόλιο. Ακόμα και τώρα, οι Βραζιλιάνοι συνεργάτες της Sinovac παρακρατούν [2] τα πλήρη δεδομένα τους «κατόπιν αιτήματος της εταιρείας». Η Sinopharm, η άλλη κορυφαία κινεζική εταιρεία παραγωγής εμβολίων, επίσης κρατά μυστικά τα πλήρη αποτελέσματά της. Η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη κανένα αποτέλεσμα από τις δοκιμές αποτελεσματικότητας της Φάσης 3.

Παρά την αδιαφάνεια, οι χώρες μπαίνουν στην ουρά για τα κινεζικά εμβόλια. Η Sinopharm και η Sinovac χορηγούν εκατομμύρια δόσεις το μήνα σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η Χιλή κατέστησε τα κινεζικά εμβόλια κεντρικά στην εθνική στρατηγική εμβολιασμού, παραγγέλνοντας πάνω από δέκα εκατομμύρια δόσεις από την Sinovac. Στην Ινδονησία, ο πρόεδρος Joko Widodo έλαβε την πρώτη του ένεση CoronaVac σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. Οι ρυθμιστικές Αρχές σε αυτές τις χώρες χρειάζονται πολύ περισσότερα από ασυνεπή στοιχεία αποτελεσματικότητας. Πρέπει να γνωρίζουν ποιες αντιδράσεις αντισωμάτων δημιουργούν τα κινέζικα εμβόλια, πώς αυτές οι αντιδράσεις διαφέρουν μεταξύ των δημογραφικών ομάδων, πώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, και ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες είχαν οι άνθρωποι στο εμβόλιο. Διαφορετικά, δεν μπορούν να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις για την δημόσια υγεία, όπως εάν θα εγκρίνουν ή όχι τα κινεζικά εμβόλια για ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι θετικοί στον ιό HIV και οι ηλικιωμένοι.

ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Η συσκότιση της Sinovac δεν είναι μόνο κακή επιστήμη -είναι και κακή πολιτική για το Πεκίνο. Καθώς έγινε κορυφαίος προμηθευτής εμβολίων, η Κίνα ήλπιζε να επιδείξει τις υψηλής τεχνολογίας δυνατότητές της και να λαμπρύνει την διεθνή φήμη της μετά από ένα καταστροφικό 2020. Αλλά η προσέγγισή της στα δεδομένα των εμβολίων δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου το Πεκίνο να αφήσει το παρελθόν πίσω του. Εάν η Κίνα έμαθε ένα πράγμα στην Γουχάν τον περασμένο Ιανουάριο, το προφανές μάθημα φαίνεται να είναι ότι η αποφυγή της δυσάρεστης αλήθειας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες εμβολίων έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση για τα δεδομένα που είναι στην καλύτερη περίπτωση αδέξια και στην χειρότερη παραπλανητική.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια της Κίνας βούλιαξε. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σε πολλές χώρες εστίασε στα ασυνεπή δεδομένα της Sinovac για να δημιουργήσει αμφιβολίες για ολόκληρη την προσπάθεια εμβολιασμού στην Κίνα. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε [3] ότι μόλις το 37% των πολιτών του Χονγκ Κονγκ ήταν πρόθυμοι να λάβουν οποιοδήποτε κινεζικό εμβόλιο. Μια άλλη διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι σε 13 από τις 15 χώρες που μελετήθηκαν είχαν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν εμβόλιο εάν μάθαιναν ότι ήταν κινεζικό.

Αυτή η δυσπιστία προκαλεί προβλήματα σε χώρες σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Κίνα. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, περίπου το 70% έως 80% του πληθυσμού πρέπει να ανοσοποιηθεί, είτε με φυσική μόλυνση είτε με εμβολιασμό, για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Αυτό το νούμερο αυξάνεται καθώς ο ιός εξελίσσεται για να γίνει πιο μεταδοτικός και αποκτά την ικανότητα να επαναμολύνει ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Όσο λιγότερο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο, τόσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί για να φτάσει στην ασυλία της αγέλης. Οι αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στα κινεζικά εμβόλια έχουν επομένως λίγα περιθώρια για δυσπιστία από το κοινό. Εκτός αν λάβουν το εμβόλιο σχεδόν όλοι οι πολίτες τους, ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και να εξελίσσεται. Η ασθένεια COVID-19 θα γίνει ενδημική όπως η γρίπη, προκαλώντας νέους θανάτους και οικονομική εξάρθρωση κάθε χρόνο.

ΜΙΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Στις αρχές Νοεμβρίου, υποστηρίξαμε [4] στο Foreign Affairs ότι «το Πεκίνο είναι έτοιμο να κυριαρχήσει στην διανομή εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο -και να αποκομίσει στρατηγικά οφέλη από αυτό». Προβλέψαμε ότι εάν οι πλούσιες χώρες συνεχίσουν να συσσωρεύουν Δυτικά εμβόλια, οι φτωχές χώρες θα αναγκαστούν τελικά να αγοράσουν το κινεζικό εναλλακτικό [εμβόλιο].

Οι ανισότητες που προβλέψαμε γίνονται όλο και πιο έντονες. Οι πλούσιες χώρες συσσωρεύουν δόσεις ως πολιτική διασφάλισης έναντι επικίνδυνων νέων στελεχών [του ιού]. Η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδη, προσπάθησε πρόσφατα να εμποδίσει την AstraZeneca να εξάγει δόσεις από τα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της, ακόμη και για να εκπληρώσει προϋπάρχουσες παραγγελίες. «Απορρίπτουμε την λογική του “όποιος προλάβει” (first come, first served)», είπε, υποδηλώνοντας ότι η Ευρώπη θα διασφαλίσει ότι ο πληθυσμός της θα εμβολιαστεί πριν από τους άλλους. Η διοίκηση Μπάιντεν έκανε μια σημαντική χειρονομία συμμετέχοντας στο COVAX, το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την συγκέντρωση δόσεων εμβολίων για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι μια θετική εξέλιξη και μπορεί να επηρεάσει άλλες πλούσιες χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο. Προς το παρόν, η κίνηση του Μπάιντεν είναι μόνο συμβολική, καθώς η διοίκησή του δίνει προτεραιότητα στις δόσεις για τους Αμερικανούς. Πολλές φτωχές χώρες δεν θα πραγματοποιήσουν πλήρη εμβολιασμό παρά το φθινόπωρο του 2021, και ορισμένες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2022.

Επομένως, οι φτωχές χώρες εξαρτώνται περισσότερο από ποτέ από τα κινεζικά εμβόλια. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ρυθμιστικές Αρχές σε όλη την Αφρική, την Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία δεν έχουν πραγματικά επιλογή: ένα μέτριο εμβόλιο που λειτουργεί ακόμη και στο 50% θα μπορούσε να σώσει ζωές και να μειώσει την πίεση στα νοσοκομεία. Και είναι καλύτερο από το κανένα εμβόλιο.

Η ΖΗΤΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Η Κίνα δεν είναι ο μόνος μη Δυτικός παραγωγός που παράγει βιώσιμα εμβόλια COVID-19. Το ρωσικό εμβόλιο φαίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό και η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνίες για εξαγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων φέτος. Η Ινδία έχει επίσης την δική της πρωτοβουλία της διπλωματίας των εμβολίων, εξάγοντας δόσεις που παράγονται από το Serum Institute of India, έναν εταίρο της AstraZeneca. Μόνο τον Φεβρουάριο, η Ινδία σχεδιάζει να εξάγει δύο εκατομμύρια δόσεις.

Ωστόσο, για το άμεσο μέλλον, η ζήτηση για εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα υπερβεί κατά πολύ την προσφορά, επομένως η Κίνα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να βρει αγοραστές. Οι περισσότερες εξαγωγές εμβολίων της Ινδίας πηγαίνουν σε γείτονες, όπως το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ, και το Νεπάλ, και σε νησιωτικά έθνη στον Ινδικό Ωκεανό, όπως ο Μαυρίκιος, οι Σεϋχέλλες, και η Σρι Λάνκα. Αυτό το σχέδιο είναι μέρος της στρατηγικής «πρώτα η γειτονιά» του πρωθυπουργού, Narendra Modi, για να κρατήσει την περιφέρεια της Ινδίας απαλλαγμένη από την κινεζική επιρροή. Η Ρωσία έχει εξαγωγικές συμφωνίες με μια μακρύτερη λίστα χωρών από όσο η Ινδία, αλλά αντιμετωπίζει τρομερά εμπόδια στην κατασκευή που θα της το κάνει δύσκολο να επιτύχει τους παραγωγικούς της στόχους. Με τη Μόσχα να μην μπορεί να συμβαδίσει με την ζήτηση, η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Τουρκία και άλλοι έχουν παραγγείλει περίπου 380 εκατομμύρια δόσεις μόνο από την Sinovac.

Επειδή μεγάλο μέρος του κόσμου εξαρτάται από τα κινεζικά εμβόλια, η διαφάνεια είναι ουσιαστική. Ιδιαίτερα εάν, όπως φαίνεται να συμβαίνει, εμβόλια όπως αυτά που παράγει η Sinovac έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από ορισμένα από τα Δυτικά αντίστοιχά τους, οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να αντισταθμίσουν αυτό το έλλειμμα στην εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς η ευρεία υιοθέτηση [των εμβολίων] θα είναι απαραίτητη. Η δημοσίευση πλήρων κλινικών δεδομένων και η αναπαραγωγή των κινεζικών δοκιμών στο εξωτερικό θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Οι δημοσιογράφοι και οι δημόσιοι αξιωματούχοι πρέπει να πιέσουν για δημοσιοποίηση [των στοιχείων], αλλά δεν πρέπει να σπείρουν την αμφιβολία άσκοπα ή να υποστηρίξουν δημοσίως την αποτυχία των κινεζικών εμβολίων.

Μερικά παπούτσια δεν ταιριάζουν. Ορισμένα εμβόλια δεν λειτουργούν τόσο καλά όπως κάποια άλλα. Αλλά είτε μας αρέσει είτε όχι, ο κόσμος χρειάζεται τα κινέζικα εμβόλια. Εάν τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Sinopharm, την Sinovac και άλλους κινεζικούς κατασκευαστές εμβολίων είναι έστω και μετρίως ασφαλή και αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να σώσουν ζωές στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και να μειώσουν τον κίνδυνο επικίνδυνων νέων παραλλαγών [του ιού] στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η επιτυχία τους θα συμβάλει στην δημόσια υγεία και θα ενισχύσει την εικόνα της Κίνας. Η αποτυχία τους θα παρατείνει την πανδημία και θα μειώσει περαιτέρω την φήμη της Κίνας στην όλη υπόθεση. Για αυτούς τους λόγους, μεταξύ άλλων, οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων πρέπει να αποδεχθούν την διαφάνεια και να δημοσιεύσουν τα δεδομένα τους, ακόμα και τα αρνητικά.

Σύνδεσμοι:
[1] https://www.wsj.com/articles/chinas-sinovac-covid-19-vaccine-is-50-4-in-…
[2] https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-sinovac-brazil/bra…
[3] http://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3117424/ho…
[4] https://www.foreignaffairs.gr/articles/72974/eyck-freymann-kai-justin-st…

Copyright © 2021 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Στα αγγλικά: https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2021-02-26/china-must-stop…

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition

Πηγή: foreignaffairs.gr