Η κυβέρνηση-τέρας και η επιστροφή στο 2015… Του Σάκη Μουμτζή

227

Του Σάκη Μουμτζή

Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας στη ΔΕΘ πως θεωρητικά υπάρχει η πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25 με ψήφο ανοχής του ΚΚΕ. Αν το ΚΚΕ εκλέξει περίπου 20 βουλευτές, απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης 141 ψήφοι οι οποίοι θα υπάρξουν. Το ερώτημα αν αυτή η λύση συμφέρει στο ΠΑΣΟΚ, είναι άλλο θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως όφειλε, προειδοποίησε τους πολίτες πως πίσω από την απλή αναλογική κρύβεται μια τερατογένεση.

Τι επεδίωκε με αυτήν την προειδοποίηση; Το είπε και ο ίδιος. Να αποτρέψει τη χαλαρότητα της ψήφου των πρώτων εκλογών. Η βεβαιότητα ύπαρξης και δεύτερων εκλογών μπορεί να οδηγήσει έναν κρίσιμο αριθμό πολιτών είτε να απόσχουν είτε να προκρίνουν την ψήφο διαμαρτυρίας, επανορθώνοντας στις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Σε όλους αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως μπορεί να μην υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Μπορεί να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση-έκτρωμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έθεσε από τώρα το κεντρικό δίλημμα των εκλογών. Με αυτό θα πορευθεί, στοχεύοντας κυρίως στους ψηφοφόρους που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και έχουν σαφή αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση. Ήταν από τους πρωτεργάτες του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη» και δεν μπορούν να λησμονήσουν τα έργα και τις ημέρες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αποτελούν αυτή τη στιγμή κοντά στο 60% της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και σίγουρα θα πιέσουν την ηγεσία τους να ξεκαθαρίσει τη θέση των συνεργασιών. Όσο θα αρνείται, τόσο θα δίνει το δικαίωμα στον Μητσοτάκη να κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση-τέρας.

Στον βαθμό μάλιστα που ο Α. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα προβάλουν την «προοδευτική» κυβέρνηση τόσο θα επιβεβαιώνεται ο φόβος του Μητσοτάκη.

Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται, εκ πρώτης όψεως, στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός «κλείδωσε» τον στόχο όταν ανέφερε πως ο Ν. Ανδρουλάκης δύο φορές αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του εθιμοτυπικά.

Ας δούμε όμως τα πράγματα και από μια άλλη οπτική. Μήπως τελικά η όξυνση των σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει καλό σε αμφότερους; Μήπως αυτή η αντιδεξιά ρητορεία, όχι μόνον του Ν.Ανδρουλάκη αλλά και στενών συνεργατών του, ανοίγει τον δρόμο για έναν μερικό έστω επαναπατρισμό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ; Διευκολύνει όσους, με αντιδεξιά σύνδρομα, θέλουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη;

Γιατί ας μην ξεχνάμε, αυτή τη στιγμή στρατηγικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη δική του δύναμη θέλει να καθηλώσει και σε αυτό αναμφίβολα βοηθά η παρουσία ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη μεριά, επισείοντας το φάντασμα της κυβέρνησης-τέρας, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να ταρακουνήσει τη δεξιά πτέρυγα της Κεντροαριστεράς ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί της πάνω στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ βάση.

Στην πολιτική μερικές φορές μια δήλωση, μια θέση, φέρνει στην επιφάνεια αντιθέσεις που ήταν κρυμμένες μέσα στα γεγονότα, απελευθερώνει δυνάμεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς να έχει υπάρξει σχεδιασμός προς τούτο. Πάντως από εδώ και μπρος θα πορευθούμε με το φάντασμα της κυβέρνησης-τέρας.

Πηγή: liberal.gr