Η μεγάλη παγκόσμια οικονομική ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει – Ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών και οι πόλεμοι

369

Τους τελευταίους έξι μήνες τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσαν ανακοινώσεις που προειδοποιούσαν για επικείμενη παγκόσμια ύφεση.
Μετά από μια αρχική αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών που προκλήθηκαν από τα μαζικά μέτρα τόνωσης της πανδημίας, οισυναλλαγές μέσω του εμπορίου εξασθενούν.
Μέχρι το τέλος του 2024, το παγκόσμιο εμπόριο θα σημειώσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1990.
Ο ΟΗΕ προβλεψε επίσης επιβράδυνση της ανάπτυξης το επόμενο έτος λόγω της πτώσης των επενδύσεων και του υποτονικού παγκόσμιου εμπορίου.
Λάβετε υπόψη ότι τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν για αυτό το αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον καθώς η χρηματοδότηση του Covid εξαντλήθηκε.
Τα παγκοσμιοποιητικά ιδρύματα απλώς ενημερώνουν το κοινό την τελευταία στιγμή, πολύ λίγο ή πολύ αργά.

Πτώση του παγκόσμιου εμπορίου

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι ισοπεδωτικό και τα στοιχεία του διεθνούς εμπορίου εξηγούν αυτή τη θεωρία.
Η εξαγωγική αγορά της Κίνας υποχώρησε κατά 7,5% τον Μάρτιο, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και πολύ κάτω από την πτώση 2,3% που προέβλεπε μια μεγάλη δημοσκόπηση των κυρίαρχων οικονομολόγων από το Reuters.
Μέχρι το τέλος του 2023 οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,8% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και η Ένωση μόλις που απέφυγε την ύφεση (σύμφωνα με επίσημους αριθμούς).
Όλες οι ελπίδες στην Ευρώπη στηρίζονται στην πιθανότητα μιας πιο απότομης πτώσης του πληθωρισμού και της μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
Όπως τόνιζαν διάφοροι οικονομολόγοι “μην ενθουσιάζεστε πολύ που οι τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Μετά από ένα αρχικό περιθώριο μείωσης των επιτοκίων και μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στη σύσφιξη με ακόμη υψηλότερα επιτόκια το 2025.
Στις ΗΠΑ, που είναι καθαρός εισαγωγέας αγαθών και όχι κύριος εξαγωγέας, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βρίσκεται σε απότομη πτώση.
Λόγω του πληθωρισμού, οι Αμερικανοί αγοράζουν λιγότερα αγαθά ενώ πληρώνουν περισσότερα χρήματα.
Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πληθωρισμός παραμορφώνει τα οικονομικά δεδομένα.
Οι υψηλότερες τιμές σε αγαθά κάνουν τις λιανικές πωλήσεις να φαίνονται υπέροχες, αλλά στην πραγματικότητα οι άνθρωποι απλώς πληρώνουν υψηλότερη τιμή για την ίδια ποσότητα προϊόντων (ή λιγότερα προϊόντα).
Το “πάρτι” που έγινε επί και μετά τον Covid τελείωσε επίσημα και ο πληθωρισμός παρασύρει την αγορά προς τα κάτω.

Το ΔΝΤ και η “ήπια ύφεση”

Το ΔΝΤ σημείωσε πρόσφατα τα σημάδια παγκόσμιας ύφεσης, αλλά, ως συνήθως, υποστηρίζει πως πρόκειται για μια «ήπια προσγείωση».
Με άλλα λόγια, ισχυρίζονται ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.
Στην ανάλυσή τους αναφέρουν μια ενδιαφέρουσα προειδοποίηση σχετικά μνε τον κίνδυνο παγκόσμιων συγκρούσεων που μπορούν να «εκτροχιάσουν» την υποτιθέμενη ανάκαμψη.
Ο πόλεμος οδηγεί σε αυξανόμενο προστατευτισμό, λέει το ΔΝΤ, και ο προστατευτισμός είναι μια μεγάλη τρύπα στην παγκόσμια οικονομία..
Σε μια παγκόσμια οικονομία που βασίζεται στην αναγκαστική αλληλεξάρτηση, αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά η ευρύτερη εικόνα αγνοείται.
Η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στον πλεονασμό και όχι στην αλληλεξάρτηση.
Η αλληλεξάρτηση δημιουργεί αδυναμία και τη δυνατότητα για επικίνδυνα φαινόμενα ντόμινο.
Αυτό είναι ένα γεγονός που οι παγκοσμιοποιητές δεν θα παραδεχτούν ποτέ πρόθυμα.

Ο αποδιοπομπαίος τράγος

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η παγκόσμια ύφεση θα γίνει αναμφισβήτητα τους επόμενους έξι μήνες, είτε πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, είτε αμέσως μετά.
Οι κεντρικές τράπεζες καθυστερούν τη μεγάλη πτώση.
Έχουν στο μυαλό τους έναν αποδιοπομπαίο τράγο και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσουν το επόμενο χαοτικό γεγονός.
Ο Covid έχει φύγει, επομένως θα χρειαστούν έναν πόλεμο, πολλαπλούς πολέμους ή πολιτική σύγκρουση στη Δύση και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου ως αντιπερισπασμό.

Πηγή: bankingnews.gr