Η μετατόπιση της ισορροπίας Ελλάδας και Τουρκίας

266

Τα νέα γερμανικά υποβρύχια της Τουρκίας πονοκέφαλος για την Ελλάδα…Στη νότια ακτή του Κόλπου της Ιζμίτ, στο ναυπηγείο Golcuk, το ναυτικό μέλλον της Τουρκίας διαμορφώνεται αργά. Το πρώτο από τα έξι υποβρύχια με γερμανική σχεδίαση βρίσκεται στο νερό, αφού αιωρήθηκε από την αποβάθρα του το Μάρτιο. Το Piri Reis θα ενταχθεί στον στόλο τον επόμενο χρόνο. πέντε ακόμη συνδρομητές της κατηγορίας Reis θα ακολουθήσουν διαδοχικά χρόνια. Είναι θρίαμβος για το ναυτικό της Τουρκίας – και πονοκέφαλος για την Ελλάδα.

 

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Τουρκία και η Ελλάδα, παρά τα δύο μέλη του νατο , έχουν ξεσπάσει στη Μεσόγειο. Τα πολεμικά πλοία τους συγκρούστηκαν το περασμένο καλοκαίρι αφού η Τουρκία έστειλε σκάφος έρευνας σε αμφισβητούμενα ύδατα. Η Ελλάδα αντέδρασε συγκεντρώνοντας συμμάχους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αγόρασε μια σειρά από γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη και, τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών στα 5,5 δισ. Ευρώ (6,6 δισ. Δολάρια). Αυτό, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι λιγότερο από το μισό τουρκικό επίπεδο. Το ναυτικό της Τουρκίας είναι μεγαλύτερο και νεότερο. Και το Anadolu , ένας ισπανικά σχεδιασμένος ελαφρύς αερομεταφορέας, βρίσκεται στα τελικά στάδια κατασκευής.

Τα νέα υποβρύχια θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Το Reis-class είναι μια έκδοση του Γερμανικού τύπου 214, το οποίο λειτουργεί από τα ναυτικά της Πορτογαλίας, της Νότιας Κορέας και της ίδιας της Ελλάδας. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ανεξάρτητη από τον αέρα πρόωση ( aip ), η οποία επιτρέπει στα υποβρύχια να πηγαίνουν χωρίς την παροχή αέρα που συνήθως απαιτεί ένας κινητήρας ντίζελ. Ένα παραδοσιακό ντίζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο μπορεί να παραμείνει κάτω από το νερό για δύο ή τρεις ημέρες. Εκείνοι με aip μπορούν να το κάνουν για τρεις εβδομάδες, λέει ο Johannes Peters του Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφάλειας Kiel, και με «σχεδόν μηδενικές εκπομπές θορύβου» σε σύγκριση με τα θορυβώδη πυρηνικά υποβρύχια, των οποίων οι αντιδραστήρες δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτό είναι ιδανικό για τα ρηχά νερά γύρω από τα ελληνοτουρκικά σημεία ανάφλεξης.

Η προσθήκη έξι πλοίων αιχμής είναι ένα πλεονέκτημα για το νατο . Η νότια πλευρά της συμμαχίας θερμαίνεται: στις 23 Ιουνίου ρωσικά πλοία πυροβόλησαν πυροβολισμούς προς έναν βρετανικό καταστροφέα στα ύδατα της Κριμαίας. Δύο ημέρες αργότερα, η Ρωσία ξεκίνησε αεροπορικές και θαλάσσιες ασκήσεις στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή ενός βρετανικού γκρουπ απεργίας αερομεταφορέων στην περιοχή. Στη συνέχεια, ένα αμερικανικό πυρηνικό οπλισμένο υποβρύχιο εμφανίστηκε στο Γιβραλτάρ. Ταυτόχρονα, τα υποβρύχια «θα αναμορφώσουν τη ναυτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», λέει ο Εμμανουήλ Καραγιάννης του King’s College London.

Ένα δίκοπο σπαθί

Τα υποβρύχια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σε αμφισβητούμενα νερά, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας γύρω από τα υποθαλάσσια καλώδια που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα για να φτάσει στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τα υποβρύχια μπορεί να είναι εξοπλισμένα με πυραύλους αντι-πλοίων μεσαίας εμβέλειας που θα μπορούσαν να «εξουδετερώσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές δυνατότητες κατά των υποβρυχίων πολέμου», προσθέτει ο κ. Καραγιάννης, αν και πολλά εξαρτώνται από το πόσο καλά η Τουρκία μπορεί να ενσωματώσει τα γηγενή της όπλα στο γερμανικό σχέδιο.

Παρόλο που η Ελλάδα δεν αντιτάχθηκε στην υπο-συμφωνία όταν συμφωνήθηκε το 2009, η πέρυσι ταλαιπωρία άλλαξε τα πράγματα. «Δεν λέμε,« Δεν πρέπει να τα πουλάτε στην Τουρκία », λέει ένας Έλληνας αξιωματούχος. «Αυτό που λέμε τώρα είναι,« Δεν πρέπει να τα πουλάτε σε αυτήν την Τουρκία. »» Η Ελλάδα θέλει η Γερμανία να σταματήσει την πώληση και λέει ότι τα υποβρύχια θα μπορούσαν να πωληθούν σε άλλη χώρα. Επισημαίνει το παράδειγμα της Αμερικής, η οποία εμπόδισε την Τουρκία να αγοράσει αεροσκάφη f -35 πριν από δύο χρόνια αφού αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα άμυνας. Ωστόσο, αυτοί οι λόγοι έχουν πέσει στα κωφά αυτιά.

Αρκετές χώρες της ΕΕ περιορίζουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019, μετά την επίθεσή της στη Συρία. Αλλά μετά το περασμένο φεγγάρι στη Μεσόγειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλοι μπλόκαραν μια ελληνική ώθηση για πλήρες εμπάργκο όπλων. Στη συνέχεια, στις 13 Ιουνίου, τα κυβερνώντα κόμματα της Γερμανίας απέρριψαν μια πρόταση που υποστηρίχθηκε από σοσιαλιστικά και πράσινα κόμματα για διακοπή της πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Η αντίσταση της Γερμανίας στην επίλυση της συμφωνίας υποβρυχίων δεν αποτελεί έκπληξη. Θεωρείται ότι αξίζει 3,5 δισ. Δολάρια, ένα μεγάλο ποσό σε σύγκριση με τις συνολικές εξαγωγές όπλων της Γερμανίας ύψους 14 δισ. Δολαρίων την τελευταία δεκαετία. Η χώρα διοικεί την παγκόσμια αγορά υποβρυχίων, ειδικότερα, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 120 από αυτά σε 17 ναυτικά από τη δεκαετία του 1960. Ο πιο πρόσφατος δυνητικός πελάτης είναι η Αυστραλία, η οποία παίζει με την ιδέα να αγοράσει Γερμανικά Type 214s για να καλύψει το κενό έως ότου οι νεότεροι Γάλλοι συνδρομητές φτάσουν στη δεκαετία του 2030.

Ωστόσο, τα χρηματικά κίνητρα δεν είναι ολόκληρη η ιστορία. Η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ και η θέση της στο ΝΑΤΟ έχουν γίνει βαθιά διχαστικά ζητήματα και στα δύο θεσμικά όργανα. Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πρόθυμες να επιστρέψουν σε αυτό που βλέπουν ως επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντίθετα, η Γερμανία –όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία– θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση της σχέσης.

Εν μέρει, δηλαδή να διατηρηθεί ο έλεγχος της μετανάστευσης. Η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, έχει «εμμονή» με το ζήτημα, παραπονιέται ο Έλληνας αξιωματούχος. «Επιτρέπει στην Τουρκία να εκβιάζει την Ευρώπη», προσθέτει. Μετά από μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιουνίου, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι το μπλοκ συμφώνησε να παράσχει 3 δισ. Ευρώ στους μετανάστες στην Τουρκία από ένα πακέτο 6 δισ. Ευρώ που εγκρίθηκε το 2016. Παρόλο που ο αριθμός των παράνομων διαβάσεων από την Ανατολική Μεσόγειο μειώνεται κατά το ήμισυ σε σύγκριση με πέρυσι, παραμένουν πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ευρύτερες εκτιμήσεις είναι στο παιχνίδι. Μερικά είναι στρατηγικά. Η Γερμανία βλέπει την Τουρκία ως προπύργιο στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, όπου η Ρωσία επαναβεβαιώνει το ίδιο. Άλλοι είναι οικιακοί. Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά οπουδήποτε στον κόσμο, με περίπου 3 εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής. «Η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία δεν είναι μόνο θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωτερικό ζήτημα», λέει ο Sinem Adar του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών στο Βερολίνο.

Βοηθά την περίπτωση της Γερμανίας ότι η Μεσόγειος είναι ήρεμη προς το παρόν. Μέχρι στιγμής φέτος η ΝΑΤΟ έχει συγκαλέσει έξι γύρους συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας στρατιωτικής γραμμής για χρήση σε κρίσεις. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης και σχετικά θέματα συνεχίστηκαν νωρίτερα φέτος, αν και η πρόοδος είναι αργή. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός στην Ελλάδα, συναντήθηκε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Ακόμα κι έτσι, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα η Τουρκία ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο αφού κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έσπασε μια παλιά αντίληψη για να αποφύγει τέτοιες ασκήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον επόμενο χρόνο οι ασκήσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν το Piri Reis , παρακολουθώντας σιωπηλά από το βάθος.