Η μέθοδος των τριών… Του Κώστα Πάντζιου

249

Του Κώστα Πάντζιου

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Ουκρανίας είναι πλέον ραγδαίες και προοιωνίζουν αρκετές εκπλήξεις. Αυτό είναι διάχυτο στην πληροφόρηση, καθώς και στις εκτιμήσεις των σημαντικότερων ΜΜΕ στη Δύση. Διότι, ως γνωστόν, στη Ρωσία η έκφραση γνώμης και η διατύπωσή της δημόσια, ισοδυναμεί με εξόντωση. Σύμφωνα, λοιπόν, με την πληροφόρηση και τις εκτιμήσεις που προαναφέρθηκαν, έστω και αν μπορούσε να γίνει, ώστε ο ρωσικός στρατός να εξελιχθεί αποτελεσματικός, ακόμα και τότε, το αποτέλεσμα για τη Ρωσία του κ. Πούτιν θα ήταν το ίδιο, αφού κανένας στρατός, όσο αποτελεσματικός και αν είναι, δεν μπορεί να αποδώσει υπό συνθήκες σχεδόν διαλυμένης κρατικής μηχανής.

Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το δεύτερο, είναι το γεγονός ότι, μη καλυτερεύ-οντας τα πράγματα για τις αποδόσεις του ρωσικού στρατού στα πεδία των μαχών, ιδίως μετά την μερική επιστράτευση, ο Πρόεδρος της Ρωσάις και οι επιτελείς του προσφεύγουν ήδη σε τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς, μέσα σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας, με στόχο να πτοήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα και ταυτόχρονα να κάμψουν το ηθικό του μαρτυρικού ουκρανικού λαού. Και για κάτι ακόμη. Να μεγιστοποιηθεί η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, που μαζί με τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, να οδηγηθεί στα ύψη η παγκόσμια ανασφάλεια για την τύχη του πλανήτη.

Πάμε, τώρα, στην άλλη πλευρά, τη Δύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνιστεί στην κινητοποίηση και στην αντιμετώπιση της οδυνηρής κατάστασης. Μαζί με τις ΗΠΑ, που ακολουθούν, λαμβάνουν υπ’ όψιν τη δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας για διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής. Ειδικά στην Ε.Ε., οι ιθύνοντες λαμβάνουν υπ’ όψιν τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία ο κ. Πούτιν είναι πιθανόν να το εννοεί, όταν μιλά για χρήση πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας και ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, γιατί θυμίζει την κρίση στον Κόλπο των Χοίρων!… Χθες, πάντως, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Σ. Λαβρώφ, δήλωσε επίσημα ότι ο Πούτιν θέλει αντιμετώπιση της κατάστασης σε ανώτερο επίπεδο.

Δυστυχώς, η πολιτική είναι μία υπόθεση εξόχως κυνική. Και επομένως, αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα και να δούμε τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να σκεφθούμε κι εμείς κυνικά.

Αυτό σημαίνει ότι, πρώτον, και οι δύο πλευρές περιγράφουν δραματικά ένα αδιέξοδο. Δεύτερον, και οι δύο πλευρές οδηγούν την «πανικόβλητη» πλέον σκέψη του απλού πολίτη του πλανήτη γη, πως η λύση στο δράμα και στην «τρέλα», δεν μπορεί παρά να δοθεί στο ανώτατο επίπεδο, γιατί αλλιώς δεν γίνεται να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος. Έτσι, εκτός των άλλων, θα είναι αποδεκτή στις ΗΠΑ μια συνάντηση του κ. Τζο Μπάντεν με τον κ. Πούτιν, τον οποίο ο Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «εγκληματία».

Κατόπιν αυτού, αρχίζουν ήδη τα διεθνή, έγκυρα και καλά πληροφορημένα ΜΜΕ, να τονίζουν την πληροφόρηση, σύμφωνα με την οποία προετοιμάζεται Συνάντηση Κορυφής των τριών, δηλαδή του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό θα λειτουργή-σει ως «από μηχανής θεός» για την δοκιμαζόμενη εδώ και μήνες ανθρωπό-τητα. Το δε «κυνικόν» του πράγματος, εμείς πιστεύουμε ότι βρίσκεται, όχι μόνο στις πράγματι καλές προθέσεις των τριών πρωταγωνιστών της κρίσης, αλλά και στα γεωπολιτικά, πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά συμφέρο-ντα αυτών, που στην ουσία κυβερνούν τον κόσμο. (Αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση). Ούτε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, το ότι η τυχόν μη συνεννόηση των σύγχρονων «Μεγάλων», θα οδηγήσει σε μία καταστροφή, από την οποία δεν θα εξαιρεθεί και η ίδια η δική τους ύπαρξη, ως «ομάδα διαχείρισης» της τύχης του πλανήτη!!!

Αν αυτές οι εκτιμήσεις είναι σωστές, τότε μένει να δούμε, πολύ γρήγορα, πότε θα οριστεί η Συνάντηση των Τριών, πώς θα προετοιμαστεί, πού θα πραγματοποιηθεί, αφού πρώτα, βέβαια, σταματήσει ο πόλεμος. Το έργο θα είναι δύσκολο, αλλά να μην ξεχνάμε, πρώτον, ότι και οι τρεις «Μεγάλοι» έχουν, ο καθένας για τους δικούς λόγους, συμφέρον η προσπάθεια να ευο-δωθεί. Και δεύτερον, η Διεθνής Διπλωματία έχει προοδεύσει. Έχει άλλωστε τη βοήθεια της Ιστορίας, και της παλαιότερης, και της σχετικά πρόσφατης, στο χειρισμό τέτοιων καταστάσεων.