Δεν υπάρχει κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσεις έναν διαγωνισμό πυρηνικών όπλων. Και το Twitter είναι μια ιδιαίτερα κακή επιλογή. Συνεπώς ήταν ατυχής η ανάρτηση του εκλεγμένου Προέδρου Donald Trump την περασμένη εβδομάδα στην οποία εξέφραζε την επιθυμία του οι ΗΠΑ “να ενισχύσουν σημαντικά και να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους στα πυρηνικά”. Ακολούθησε και νέα ανάρτηση στην οποία έγραφε: “Ας γίνει κούρσα εξοπλισμών”.
Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς εννοούσε ο Trump -αυτό το πρόβλημα δημιουργεί ο περιορισμός των 140 χαρακτήρων- αλλά είναι πιθανό να αναφερόταν απλά στην ανάγκη να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού εξοπλισμού. Στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2016, ο Πρόεδρος Barack Obama στρώνει το έδαφος για μία αναδιάρθρωση ύψους 1 τρισ. δολαρίων του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας: πυρηνικές κεφαλές, πύραυλοι, βομβαρδιστικά, υποβρύχια, συστήματα στόχευσης και ένα τεράστιο σύστημα έρευνας και ανάπτυξης του υπουργείου Ενέργειας.
Το σχέδιο έχει κάποιες ατέλειες. Δεν έχουν και τα τρία σκέλη της “πυρηνικής τριάδας” (πύραυλοι σε υποβρύχια, αεροπλάνα και θαμμένοι στο έδαφος) ανάγκη για αναβάθμιση. Για παράδειγμα, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής αναχαίτισης του Ψυχρού Πολέμου που στηρίζεται στην αμοιβαία και εξασφαλισμένη καταστροφή. Στο μεταξύ, η ακρίβεια των πυραύλων που μπορούν να εκτοξευτούν από υποβρύχιο έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης, το σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου πυραύλου cruise που θα μπορεί να εκτοξεύεται από ένα βομβαρδιστικό και να κατευθύνεται σε στόχο μέχρι και 1.500 μίλια μακριά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Στο μεγαλύτερό του μέρος, ωστόσο, το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο και αναγκαίο, για να αποθαρρύνει τόσο τις μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, όσο και τα εχθρικά μικρότερα έθνη που προτίθνεται να ενταχθούν στην πυρηνική λέσχη όπως το Ιράν.
Οι ΗΠΑ θα κατέληγαν με 700 ICBMs ανεπτυγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους σε υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές -το μέγιστο επιτρεπόμενο στο πλαίσιο της δεύτερης Συνθήκης Ελέγχου των Οπλικών Συστημάτων που με τη Ρωσία, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ το 2018. Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απάντησε στον Trump λέγοντας ότι αν οι ΗΠΑ ξεκίνησουν μια κούρσα εξοπλισμών, η Ρωσία θα απαντήσει. Ωστόσο, και ο ίδιος, έχει ήδη ξεκινήσει μια “ανοικοδόμηση” αυτού που κάποτε αποτελούσε την πυρηνική δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης. Ένα tweet δεν είναι επίσημη πολιτική των ΗΠΑ -τουλάχιστον όχι ακόμα. Όταν Trump αρχίσει να μεταφράζει τις δηλώσεις του σχετικά με τα πυρηνικά όπλα σε πραγματικά σχέδια, καλά θα κάνει να διατηρήσει την πορεία που έχει χαράξει ο Obama.