Η νεκρή Μαρία και η οφειλόμενη συγγνώμη του Τσίπρα… Του Σάκη Μουμπτζή

332

Του Σάκη Μουμπτζή

Με τη δημόσια παραδοχή εκ μέρους του περιοδικού «Σπίγκελ» πως η είδηση για την ύπαρξη της νεκρής Μαρίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα, έκλεισε ένας κύκλος που ταλαιπώρησε την πολιτική ζωή του τόπου και αποτέλεσε την αφορμή για ομηρικές μάχες στο Διαδίκτυο. Δικαιωθήκαμε όσοι από την πρώτη στιγμή – και ήμασταν ελάχιστοι – αντιληφθήκαμε πως επρόκειτο περί απάτης. 

Χθες, η κυρία Ακρίτα – οποία είχε ασπασθεί την είδηση πως υπάρχει το νεκρό, άταφο κοριτσάκι – με γενναιότητα παραδέχθηκε την πλάνη της και ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Όταν σε ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι η δημόσια συγγνώμη απαιτεί σθένος και γι΄αυτό έχει και διαπαιδαγωγική αξία. Συγχρόνως, κερδίζεις ένα ακροατήριο πολύ ευρύτερο γιατί σου αναγνωρίζει την εντιμότητα της δημόσιας παραδοχής του λάθους. 

Συνεπώς, η συγγνώμη της κυρίας Ακρίτα έχει βαρύνουσα σημασία. 

Ελπίζω να πράξει το ίδιο και ο Α. Τσίπρας ευθύς ως επιστρέψει από τη Βραζιλία. Να ζητήσει και αυτός συγγνώμη πρωτίστως από τον πρωθυπουργό, γιατί στις 26 Αυγούστου 2022, σε ομιλία του στην Βουλή τον εγκάλεσε, με το γνωστό επιθετικό ύφος του, επειδή αρνήθηκε την ύπαρξη της νεκρής Μαρίας. Ας βρει και ο Α. Τσίπρας το ηθικό ανάστημα – όπως η κυρία Ακρίτα – να παραδεχτεί το λάθος του να πιστέψει πληροφορίες που διακινούσαν πρόσωπα αγνώστου τότε προελεύσεως. 

Σήμερα πληροφορηθήκαμε από την πάντα έγκυρη δημοσιογράφο κυρία Βασιλική Σιούτη, πως η επικεφαλής της ομάδα των 38 προσφύγων, η Μπάιντα Αλσάλεχ, η οποία διαμένει στην Γερμανία, από τον τόπο διαμονής της, ξαφνικά βρέθηκε σε μια νησίδα στον Έβρο να καθοδηγεί τις κινήσεις των προσφύγων και να κρατά αυτή την επαφή τους μέσω ενός κινητού τηλεφώνου, με συγκεκριμένο δημοσιογράφο – συνεργάτη του «Σπίγκελ» – και μια δικηγόρο που εκπροσωπεί μια ΜΚΟ. 

Η Μπάιντα, όταν οι 38 πρόσφυγες πέρασαν στην Ελλάδα, τους ακολούθησε και μετέβη μαζί τους στο κέντρο φιλοξενίας της Δράμας. Όπως ξαφνικά εμφανίσθηκε, το ίδιο ξαφνικά εξαφανίσθηκε πριν από δύο περίπου μήνες. Σήμερα βρίσκεται στη Γερμανία, αλλά την ακολουθούν πολλά ερωτήματα.

Με τι έγγραφα ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Γερμανία; Η ΕΥΠ είχε πληροφορίες για το πρόσωπό της; Αν ναι, πώς την άφησε να φύγει; Αν όχι, «ζήτω που καήκαμε». Σε αυτή την περίπτωση μιλούμε για κράτος – οπερέτα. 

Υποθέτω, πως οι εισαγγελικές αρχές που διερευνούν την όλη υπόθεση θα έχουν στα χέρια τους το κινητό της Μπάιντα. Όπως υποθέτω θα εξετάζουν και τα κινητά και των άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση των 38. Γιατί επιμένω; 

Διότι αυτή η υπόθεση στήθηκε για να πληγεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε ένα ζήτημα για το οποίο έχει πολλάκις κατηγορηθεί από συγκεκριμένα κέντρα συγκεκριμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, δεν επρόκειτο απλώς για μια ακόμα απόπειρα παράνομης εισόδου στην Ελλάδα εξαθλιωμένων ανθρώπων. Ήταν ένα καλοδουλεμένο σχέδιο το οποίο στην τελική του φάση το πήρε στα χέρια της, με το άψογο μανικιούρ, η Μπάιντα. 

Συμπερασματικά: αναμένουμε τη συγγνώμη του Α. Τσίπρα και την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης για να καταλάβουμε όλοι τι ακριβώς έγινε το 15αύγουστο στον Έβρο.

Πηγή: liberal.gr