Η οργή για την «παρέα» των υποκλοπών, το εγκεφαλικό στο Κτηματολόγιο, το καλάθι του Σιάμισιη και το «αξιόμετρο» στα ακίνητα

259

Οι «γαλάζιοι» που είναι έξαλλοι με την «παρέα των τριών»

Η στήλη ακούει πολλά και αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει να ανοίγουν πολλά στόματα. Πολιτικά στόματα, που όλη την προηγούμενη περίοδο κρατούσαν την ανάσα τους φοβούμενοι ότι το «σύστημα Μαξίμου» θα τους… τελειώσει.

Για παράδειγμα στη Βουλή οι γαλάζιοι βουλευτές δεν είναι απλά μουδιασμένοι. Δεν είναι σωστή η έκφραση «παγωμένοι». Είναι ακόμη χειρότερη η κατάστασή τους διότι περιμένουν κι άλλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τις επόμενες ημέρες έρχονται «βόμβες» που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο πάταγο, έλεγαν στους διαδρόμους της Βουλής.

Και ξέρετε με ποιον τα έπνεαν μένεα οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές; Με τον πρώην ισχυρό άνδρα του Μαξίμου, τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Του χρέωναν δηλαδή πολύ άσχημα πράγματα, συνδέοντάς τον με τους κ. Μπίτζιο και Λαβράνο και χαράκτηρίζοντάς τους αυτούς τους τρεις «παρέα» (χειρότερα το λένε, αλλά ας μην επεκταθούμε), που έφερε τον «εισβολέα» στην Ελλάδα και χάκαρε δεκάδες τηλέφωνα.

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος έλεγε στη στήλη «δεν ξέρω τι μας περιμένει από εδώ και πέρα. Δεν έχουμε μούτρα να πάμε στις περιφέρειές μας γιατί μια… παρέα έστησε όλο αυτό το παραμάγαζο, ποιος ξέρει για ποιο λόγο. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά», τόνιζε, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί.

Και οι… ερχόμαστε του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, πάντως, το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι βουλευτές και λοιπά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει τα πάνω τους και κυκλοφορούν πλέον με μεγάλη οίηση. Λαϊκά το λένε αλλιώς, αλλά δεν θα το γράψουμε γιατί καιροφυλακτεί εισαγγελέας, όμως, πραγματικά για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2019 οι Συριζαίοι πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Και δείχνουν έτοιμοι να… επιστρέψουν.

Σας πληροφορούμε, όμως, ότι υπάρχουν και κάποιοι όχι και τόσο κομψοί οι οποίοι φωνάζουν «ερχόμαστε και θα είναι αλλιώς». Και δεν είναι οι γνωστοί οξύθυμοι βουλευτές. Κάτι κρυφές πληγές είναι που ούτε μπορείτε να φανταστείτε πως αυτοί θα έβγαζαν τέτοια εκδικητικότητα…

Έπαθε εγκεφαλικό λόγω Κτηματολογίου

Εγκεφαλικά μοίρασε μαθαίνω το Κτηματολόγιο σε επενδυτή προ λίγων ημερών. Όπως με πληροφορεί φίλος της στήλης, ο άνθρωπος πριν από περίπου 9 μήνες υπέγραψε ένα συμβόλαιο για την απόκτηση μίας έκτασης σε τουριστική περιοχή, την οποία θα χρησιμοποιήσει για την υλοποίηση ενός project στον κλάδο.

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, μου εξιστορείται η πηγή μου, δέχεται τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό. Το σηκώνει και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι κάποιος από το κτηματολόγιο.

«Το συμβόλαιό σας έχει πρόβλημα. Θα πρέπει να το διορθώσετε» του λένε και ο επενδυτής παθαίνει σοκ! Πάνω που ήταν έτοιμος να βάλει το επενδυτικό του σχέδιο στον Αναπτυξιακό Νόμο, τον ενημερώνουν ότι τα συμβόλαια που είχε υπογράψει ήταν λάθος.

Τι είχε συμβεί τελικά; Η πηγή μας λέει ότι το λάθος είχε γίνει από το Κτηματολόγιο και ο άνθρωπος πήρε τσάμπα την τρομάρα. Τα συμβόλαια ήταν σωστά.

«Εν πάση περιπτώσει όμως, δεν παίρνεις τον ιδιώτη να του πεις ότι υπάρχει λάθος. Πάρε το συμβολαιογράφο που το υπέγραψε. Ευτυχώς δεν είχαμε …θύματα» καταλήγει ο φίλος μας.

Πόσο κοστίζει το ακίνητό σας

Έχετε μονοκατοικία; Η τιμή πώλησής της είναι 6% υψηλότερη από τα διαμερίσματα ενώ οι μεζονέτες εκτιμώνται 7% χαμηλότερα, προφανώς λόγω της σκάλας, των επιπέδων κ.λπ.

Διαθέτετε πισίνα, αυτόνομη θέρμανση, σύνδεση φυσικού αερίου, θέση πάρκινγκ, αποθήκες; Θα πουλήσετε ακριβότερα. Π.χ. αύξηση της εκτιμώμενης τιμής μεταξύ 7,5% (στάθμευση) έως 25% (πισίνα) έναντι μιας πανομοιότυπης ιδιοκτησίας που δεν έχει αυτές τις ανέσεις.

Αυτά και άλλα πολλά είναι μερικά «μυστικά» που μας αποκαλύπτει μελέτη της Piraeus Real Estate, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όποιον θέλει να υπολογίσει την αξία του ακινήτου του.

Για παράδειγμα έχει διαπιστωθεί ότι η τιμή ανά τ.μ. μειώνεται όσο
αυξάνεται το μέγεθος του ακινήτου, δηλαδή σε ένα ακίνητο 100 τ.μ. η τιμή ανά τ.μ. = 1606 ευρώ ενώ σε ένα ακίνητο 50 τ.μ. η τιμή ανά τ.μ. = 1722 ευρώ.

Επιπλέον το γνωστό «location, location, location» ισχύει ιδιαίτερα στην ελληνική κτηματαγορά.

Τα ακίνητα στα νησιά των Κυκλάδων έχουν υψηλότερη αξία κατά 38% και στα Νότια Προάστια της Αθήνας κατά 36% έναντι ενός ακινήτου με τα ίδια χαρακτηριστικά στο κέντρο
της Αθήνας. Αντίθετα, στα ακίνητα που βρίσκονται στη Θεσσαλία ή τη Μακεδονία η τιμή πώλησης είναι 43% και 50% αντίστοιχα χαμηλότερη έναντι ενός ακίνητου στο κέντρο της Αθήνας.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό εύρημα όσον αφορά τον διαχωρισμό της τιμής του ακινήτου είναι ότι το μέγεθος του σπιτιού, η τοποθεσία, ο αριθμός των υπνοδωματίων και των μπάνιων καθώς και τα χαρακτηριστικά ενεργειακής απόδοσης (ηλιακός λέβητας, αυτόνομη θέρμανση και φυσικό αέριο) συμβάλλουν τα μέγιστα στην αποτίμηση από πλευράς πώλησης. Μια πιο ήπια σχετική συνεισφορά προκύπτει από τον τύπο του σπιτιού, τον χώρο στάθμευσης/αποθήκη και τον αριθμό των ανέσεων που παρέχονται με το σπίτι.

Το μικρό καλάθι… του Σιάμισιη στην Helleniq Energy

Μπορεί τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεάμηνου που ανακοίνωσε χθες η Helleniq Energy να ήταν αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης κρατά μικρό καλάθι… για τους επόμενους μήνες.

Όπως είπε χθες χαρακτηριστικά στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, «μπορεί τα περιθώρια διύλισης να ανέβηκαν λόγω των τιμών του αργού, ωστόσο είναι και πολύ εύκολο να πέσουν. Η μεταβλητότητα είναι έντονη», παρατήρησε.

Ίσως και για αυτό το λόγο, ο ίδιος τους μήνες της ενεργειακής κρίσης δίνει μεγάλη έμφαση στους χειρισμούς της διοίκησης για τη διατήρηση της κερδοφορίας. Έτσι, όπως έκανε γνωστό έχουν γίνει επιλογές προϊόντων αργού πετρελαίου που αφήνουν περιθώρια κέρδους, ενώ και το ίδιο το διυλιστήριο λειτουργεί με φθηνότερο ντίζελ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει δε και στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ του ομίλου, το οποίο μάλιστα έχει δώσει ήδη 50 εκ. ευρώ στα EBITDA του ομίλου, παρά το γεγονός ότι η εταιρική αναδιοργάνωση των πρώην ΕΛ.ΠΕ έχει συμπληρώσει κάτι λίγο παραπάνω από χρόνο.

Πάντως ο CEO της Helleniq Energy κρατά μικρό καλάθι ως προς τις προβλέψεις. Όπως είπε στους αναλυτές χθες, για το 2023 αναμένουμε θετικά αποτελέσματα αλλά δεν θα είναι στα επίπεδα του 2022.

Και γιατί ο Σιάμισιης είναι συγκρατημένος; Γιατί θέλει να δει ποιο θα είναι το μέγεθος της φορολόγησης των πρόσθετων κερδών του ομίλου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση

Το δράμα των εργαζόμενων λόγω κορωνοϊού

Η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι συγκλονιστική.

Και ταυτόχρονα αποκαλυπτική για όσα βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Κυρίως τη δραματική αλλαγή στην καθημερινότητά τους, την εργασιακή ανασφάλεια, την τηλεργασία κ.λπ.

Όμως, υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία της έρευνας που αφορούν τα συναισθήματα των εργαζόμενων, τις επιπτώσεις στον εσωτερικό τους κόσμο και τι πιστεύουν γενικά. Στην πλειονότητά τους λοιπόν:

·       Υπάρχει διαταραχή στη συναισθηματική τους κατάσταση και συναισθηματική εξάντληση.

·       Υπάρχει μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 από αυτή που επισήμως καταγράφεται.

·       Δεν θα υπάρξει σύντομα κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό.

·       Υπάρχει ο φόβος θανάτου ή το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό.

·       Η πανδημία οδήγησε σε έλλειψη επικοινωνίας και μοναξιά.

·       Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την περίθαλψη των ασθενών. Εντούτοις, το σύστημα υγείας δεν έχει τη δυναμικότητα να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας.

·       Δεν έχουν λάβει απαραίτητη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων πανδημίας, ενώ η πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης είναι αναποτελεσματική και δεν συνέβαλε στην πειθάρχηση των πολιτών κατά την περίοδο της καραντίνας.

Θα μας ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια η πανδημία, να είστε σίγουροι.

Το νέο καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

Για ακόμη μια φορά ο Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζει φόβους για νέα αύξηση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, για επιδείνωση της ποιότητάς του ενεργητικού τους, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της δυσκολίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που παρουσιάστηκε χθες, υπάρχει αυτό το καμπανάκι προς τους τραπεζίτες, με την ΤτΕ, να τους καλεί να συνεχίσουν τις προσπάθειες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να τα φτάσουν στο μέσο όρο της ΕΕ.

Αλλά δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η ανησυχία της ΤτΕ: «Οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο καθώς και η συνακόλουθη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής επηρεάζουν τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης των επενδύσεων, λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις στην ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών». Αυτά λέει η ΤτΕ και συνεχίζει: «Το α΄ εξάμηνο του 2022, οι συνθήκες ρευστότητας του τραπεζικού τομέα παρουσίασαν μικτή εικόνα. Η πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων για άντληση χρηματοδότησης κατέστη δυσχερέστερη στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, οι καταθέσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (Σεπτέμβριος 2022: 185,5 δισεκ. ευρώ), αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την πιστωτική επέκταση, κυρίως προς τις επιχειρήσεις», λέει η έκθεση.

Θέλει κι άλλη θωράκιση το τραπεζικό σύστημα

Ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά επί της ουσίας περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού συστήματος καθώς διαβλέπει κινδύνους και αβεβαιότητες.

«Οι ενέργειες στο πλαίσιο υλοποίησης των στρατηγικών των τραπεζών για περαιτέρω αποκλιμάκωση του αποθέματος ΜΕΔ (μετά τη λήξη του προγράμματος παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής») με τυχόν απευθείας πωλήσεις ΜΕΔ θα έχουν πιθανόν μεγαλύτερη κεφαλαιακή επιβάρυνση. Συνεπώς, στο δυσχερέστερο περιβάλλον που διαμορφώνεται για την άντληση χρηματοδότησης από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων, καθίσταται προτεραιότητα η ικανότητα των τραπεζών για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου με την ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.

Οι εντεινόμενες αβεβαιότητες για τις οικονομικές προοπτικές και την πορεία του πληθωρισμού, καθώς και η αύξηση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την περαιτέρω θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιβάλλουν εγρήγορση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Και τα καλά νέα για Παγκρήτια, κι όχι μόνο

Πάντως, υπάρχουν και καλά νέα για τις τράπεζες. Όχι μόνο για τις συστημικές, αλλά και για τις μικρότερες, όπως η Παγκρήτια και η Attica Bank.

Τη Δευτέρα η Moody’s έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, και στις 4 μεγάλες, αλλά και στις μικρότερες.

Για την Τράπεζα Αττικής, η αυτοτελής πιστοληπτική αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο caa3, ενώ το αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Caa1 από Caa2.

Για την Παγκρήτια Τράπεζα, η αυτοτελής αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο caa2 από caa3 και το αξιόχρεο των καταθέσεων στο Β3 από Caa2.

Κι όπως έλεγαν πηγές της τράπεζας «τόσο ο σχεδιασμός της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, όσο και οι συντονισμένες ενέργειες για την επιτυχή ολοκλήρωσή της από τη Διοίκηση Δημόπουλου-Βαρθολομαίου με την αρίστη συνεργασία της ΤτΕ, οδήγησαν σε διευρυμένη συμμετοχή ειδικών επενδυτών. Η Thrivest κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των ζητηθέντων κεφαλαίων (65 εκατ. ευρώ), ανοίγοντας έτσι επιτυχώς τον επόμενο κύκλο του στρατηγικού μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας».

Κι όπως έλεγαν και οι ίδιοι κύκλοι, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει η Παγκρήτια ο πέμπτος τραπεζικός πόλος της χώρας.

Ένα ακίνητο, ένας πλειστηριασμός, μια περιπέτεια

Μια θλιβερή ιστορία μας κατήγγειλαν και την γράφουμε ώστε να καταλάβουμε ότι υπάρχουν σ’ αυτή τη χώρα παράλληλα σύμπαντα. Συγκεκριμένα, μια οικογένεια παίρνει μέρος σε πλειστηριασμό ακινήτου που οι ιδιοκτήτες του χάνουν λόγω υπέρογκων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών στο δημόσιο.

Η προσφορά τους γίνεται δεκτή αλλά μετά την επίδοση του απογράφου οι ιδιοκτήτες τους ζητούν «συμφωνία» ώστε να καταβάλουν οι πρώτοι ένα ποσό ως αποζημίωσης χρήσης. Τελικά η συμφωνία δεν τηρείται, οι οφειλέτες που έχουν χάσει το σπίτι ζητούν συνεχώς αναβολές και οι υπερθεματιστές είναι στα… κάγκελα.

Αφενός γιατί έχουν καταβάλει το τίμημα από την πρώτη στιγμή, χωρίς να έχουν το σπίτι, αφετέρου γιατί καλούνται να πληρώσουν μέχρι και ΕΝΦΙΑ.

Ούτε σπίτι μπορούν να έχουν, ωστόσο, συνεχίζουν να μένουν στο νοίκι ενώ έχουν πληρώσει και το τίμημα που συμφωνήθηκε.

Και ο εν λόγω καταγγέλλων λέει και κάτι άλλο: Ότι ένας εκ των οφειλετών είναι συγγενής πολιτικού ιδιαίτερα προβεβλημένου και πρώην υπουργού.

Πηγή: ot.gr