Του Ηλία Καραβόλια
Η παγκόσμια ανισορροπία έχει μεν γεωπολιτικές ρίζες αλλά συντηρείται και από διάφορες οικονομικές αιτίες( πχ. οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ, βασική αιτία επέκτασης του εμπορικού πολέμου κρατών και εταιρειών, που τελικά αφορά την τσέπη μας).
Το χάσμα στο διάγραμμα των Financial Times, σε άρθρο των Arnold, Fleming, Jones σχετικά με την υποαπόδοση της ΕΕ, δεν είναι απλά «χάσμα καινοτομίας» (μικρότερες επιχειρήσεις, λιγότερο cloud computing, κ.α).
Παράγοντες δε όπως το δημογραφικό, η χαμηλότερη παραγωγικότητα, τα επενδυτικά κεφάλαια, η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση στην αγορά εργασίας, είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για την εξήγηση της κατάστασης.
Εδώ υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο : υπάρχει λειτουργικό χάσμα, δηλαδή διαφορά θεσμών, δομών και συστημικών μηχανισμών μεταξύ ΕΕ και λοιπών δυνάμεων.
Είναι εύκολο να λέμε ότι «δουλεύομε λιγότερο, επενδύουμε λιγότερο, καινοτομούμε λιγότερο» στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η αλήθεια είναι ότι η υποαπόδοση της ΕΕ στο παγκόσμιο καπιταλιστικό παίγνιο είναι κυρίως ζήτημα στρεβλωτικής λειτουργίας των θεσμών πρωτίστως και φυσικά των παραγόμενων μοτίβων παραγωγής, εργασίας και εμπορίου.
Και φυσικά είναι ζήτημα έλλειψης πολιτικής βούλησης για υιοθέτηση μηχανισμών σύγκλισης των οικονομιών ώστε να αυξηθούν οι βαθμοί αυτοσυντήρησης και βιώσιμης αναπαραγωγής ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μοντέλου.