Η Πληροφορική, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος σε προσλήψεις στην Ελλάδα… Της Νατάσας Φραγκούλη

72

Της Νατάσας Φραγκούλη

Δυσεπίλυτος γρίφος παραμένει για τον κλάδο της Πληροφορικής – όπως και για πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας – η εύρεση εργαζομένων με τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις. Σύμφωνα με τη ManpowerGroup, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στο πεδίο των προσλήψεων στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική (38%), αν και οι προθέσεις προσλήψεων στον τομέα μειώθηκαν κατά 5 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1 μονάδα από πέρυσι.

Όπως προκύπτει από την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης για το 3ο τρίμηνο 2024, η πλειονότητα (74%) των εργοδοτών Πληροφορικής αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων υποψηφίων που χρειάζονται. “Συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη ζήτησης προσωπικού (38%), ενώ επίσης και ότι ο κλάδος των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας αποτυπώνει υψηλό δείκτη προσλήψεων”, αναφέρει η ManpowerGroup.

ManpowerGroup: Το 74% των εργοδοτών Πληροφορικής αναφέρει δυσκολία στην εύρεση εξειδικευμένων υποψηφίων που χρειάζεται

Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο είναι οι Μεταφορές & η Εφοδιαστική Αλυσίδα με αύξηση 14%, καταγράφοντας τον υψηλότερο δείκτη προσλήψεων (35%) στον συγκεκριμένο κλάδο από το 2ο τρίμηνο του 2008. Στο μεταξύ, οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της Βιομηχανίας και Κατασκευών στην Ελλάδα διαμορφώνονται στο 15%, αυξημένες κατά 9% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

manpowergroup1

Θετικές προσλήψεις

Την ίδια στιγμή, στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών, οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν θετικές προθέσεις προσλήψεων (15%) με μείωση -2% από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών αγγίζει το 10% (-7% από το προηγούμενο τρίμηνο) και ο κλάδος των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών ανέρχεται σε 8% (+8% από το προηγούμενο τρίμηνο).

Ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφουν η Ενέργεια και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, όπου ο δείκτης διαμορφώνεται στο -6% (-6% από το προηγούμενο τρίμηνο) και ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας με προοπτικές απασχόλησης -13% (-38% από το προηγούμενο τρίμηνο και -58% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι).

manpowergroup2

Αύξηση προσλήψεων

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 37% των 525 Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, αναμένει αύξηση του προσωπικού, το 23% περιμένει μείωση, ενώ το 37% δεν αναμένει καμία αλλαγή, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά υψηλό (82%) το ποσοστό των εργοδοτών, που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου που χρειάζονται.

Συνολικά, στην Ελλάδα αναμένεται μέτριο κλίμα προσλήψεων την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης 10 ποσοστιαίων μονάδων. Οι ελληνικοί οργανισμοί αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης έχουν ενισχυθεί κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2024, ωστόσο αποδυναμώθηκαν κατά 6 μονάδες από το 3o τρίμηνο του 2023.

Πρωταγωνίστρια η Αττική

Οι ελληνικές εταιρείες και στις 3 περιφέρειες αναμένουν αύξηση των επιπέδων στελέχωσης το 3ο τρίμηνο του 2024. Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής (16%), σημειώνοντας άνοδο 2 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά 4 μονάδες από το 3ο τρίμηνο του 2023.

Στο μεταξύ, ισχυρότερες εμφανίζονται οι προοπτικές απασχόλησης σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (29%), σημειώνοντας άνοδο 7 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και 12 μονάδων από πέρυσι.

Αυτό το τρίμηνο εντοπίζονται οι χαμηλότερες προθέσεις που καταγράφηκαν σε μεγάλες εταιρείες με 250-999 εργαζομένους για πάνω από δύο χρόνια, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022, όταν ήταν -1%.

manpowergroup3

Η εικόνα στον κόσμο

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης παραμένουν αμετάβλητες από το προηγούμενο τρίμηνο στις 22 μονάδες. Το 42% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, το 20% προβλέπουν μείωση, ενώ το 35% καμία αλλαγή.

Υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων εντοπίζονται στην Κόστα Ρίκα (35%) και πιο αδύναμες σε Ρουμανία και Αργεντινή (3%). 

Στις ΗΠΑ (30%) οι προσδοκίες για την απασχόληση μειώθηκαν κατά 4 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Ομοίως, ο ρυθμός προσλήψεων της Κίνας (28%) επιβραδύνεται για άλλο ένα τρίμηνο (-4), ενώ η Ινδία (30%) “βλέπει” την πρώτη σημαντική πτώση (-6) από πέρυσι.

Συγκριτικά, η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (18%) και η Νότια και Κεντρική Αμερική (22%) αναφέρουν βελτίωση των προσδοκιών απασχόλησης από το προηγούμενο τρίμηνο.

Πηγή: sepe.gr