Η πρόταση έχει ουσία τελικά, αλλά μόνο ο Πρόεδρος το αντελήφθη

316

Σε αυτό που έχει δίκαιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι όταν επικρίνει τους υπόλοιπους ότι δεν του προτείνουν κάτι συγκεκριμένο για να σπάσει το αδιέξοδο, παρά μόνο να κάνει νέες υποχωρήσεις. Διότι, η πραγματικότητα είναι ότι με όποιες φράσεις κι αν διατυπώνουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους, η ουσία είναι πως το μόνο που ζητούν από τον Πρόεδρο είναι να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Γνωρίζοντας, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μόνο αποδοχή των τουρκικών προϋποθέσεων. Αλλά, δεν πείθει ούτε τον εαυτό του όταν επιμένει ότι η πρόταση του για επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60 και επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στις θέσεις και στα αξιώματα που προνοούνται, δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά είναι πρόταση που έχει ουσία. «Έχει ουσία, και βεβαίως έχει ουσία, γι΄ αυτό και θα την αναπτύξω στον Γενικό Γραμματέα», και «ήταν προϊόν σοβαρού προβληματισμού», όπως διαβεβαίωνε προχθές σε συνέντευξη στο OMEGA. Εντούτοις, αν ήταν προϊόν σοβαρού προβληματισμού, θα γνώριζαν τις λεπτομέρειες και την ουσία τόσο ο υπουργός Εξωτερικών που την χαρακτήρισε «σχήμα λόγου», όσο και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που μετά από την πρώτη ανακοίνωση δεν ήταν και τόσο βέβαιος κι έλεγε ότι ήταν πρόταση αλλά όχι για τίποτε άλλο παρά μόνο για να απαντήσει στον Τατάρ. Θα το γνώριζε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στον οποίο ο Πρόεδρος έστειλε επιστολή στις 30 Αυγούστου χωρίς να λέει ούτε μία λέξη για αυτή την πρόταση που «έχει ουσία». Λέει τώρα ότι θα του αναπτύξει την πρόταση όταν θα τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη. Καλά κρασιά, που λένε. Πέταξε το «σχήμα λόγου» κι αφού έγινε πανζουρλισμός προσπαθεί να του δώσει περιεχόμενο…

Για να εξηγούμαστε, δεν συμμεριζόμαστε όσα λένε οι πανικόβλητοι, που αυτές τις μέρες ξεσηκώνουν κονιορτό διότι τόλμησε ο Αναστασιάδης να μιλήσει για επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι ίδιοι προφανώς την έχουν ξεγραμμένη. Αλλά, αν ήταν να κατατεθεί τέτοια πρόταση έπρεπε να είναι ολοκληρωμένη και ουσιαστική, να περιβάλλεται από επιχειρήματα και πειστικότητα για τη σοβαρότητά της. Έστω κι αν θα γίνει έχοντας δεδομένο ότι θα την απορρίψει η τουρκική πλευρά και θα αποδειχθεί ότι δεν την ενδιαφέρει η δημιουργία κοινού κράτους.

Ακριβώς επειδή αυτή η πρόταση έγινε για να γίνει, ούτε περιεχόμενο έχει, ούτε και μπορεί να προκαλέσει κάποιο αποτέλεσμα. Το μόνο που προκαλεί είναι απανωτές κι ατελείωτες πολιτικοκομματικές συζητήσεις, λες και το έκανε ο Πρόεδρος για να σηματοδοτήσει δυναμικά την έναρξη της βαρετής πολιτικής σεζόν μετά από τις θερινές διακοπές. Κι έπεσαν όλοι στην παγίδα, συζητούν και ξανασυζητούν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Αλλά, προπάντων, χωρίς όραμα και στόχους. Το γελοίο στη συγκεκριμένη κομματική κραιπάλη των ημερών είναι ότι η (κενή) πρόταση για επάνοδο των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από Ελληνοκύπριους πολιτικούς και άλλους, δεν περίμεναν να την απορρίψουν οι Τουρκοκύπριοι. Αποφάσισαν οι Ελληνοκύπριοι ότι δεν την θέλουν επειδή δεν θα την θέλουν οι Τουρκοκύπριοι. Έστω κι έτσι, όμως, υπάρχουν ένα σωρό πλεονεκτήματα και για τους Τ/κ σε τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσαν να τα προβάλουν. Αλλά, συζητούν επί ματαίω, κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Ούτε που ασχολούνται, για παράδειγμα, με το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν Τουρκοκύπριοι (και αρκετά οργανωμένα σύνολα) στα κατεχόμενα που είναι δυσαρεστημένοι με το κλίμα που δημιουργεί ο Τατάρ και, κυρίως, με την αλλοίωση της ταυτότητας τους από τις παρεμβάσεις της Άγκυρας και θα μπορούσαν να εργαστούν πάνω σε αυτό. Να τους ενισχύσουν ή και να τους επηρεάσουν με την ελπίδα να ανατρέψουν οι ίδιοι το κλίμα και να εργαστούν κι αυτοί για να αποτραπούν τα τετελεσμένα, που είναι και σε βάρος τους…

Πηγή: philenews.com