Η μνήμη του Γιώργου Μαστοράκου, του ιδιοκτήτη του Delicatessen των Αφων Βασιλόπουλων, επί της Σταδίου, παραμένουν ακόμα στο 2010. Όσο και αν έχει προχωρήσει η ζωή του, μια από τις δύο γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά της τράπεζας Marfin, εξακολουθεί να του χαμογελάει. Με το δικό της τρόπο…
Οι μικρές ιστορίες φτιάχνουν τη μεγάλη αφήγηση και το Bloomberg σε ένα κείμενο-ανατομία του ελληνικού δράματος προσπαθεί να οδηγήσει σε δρόμους παράλληλους -αλλά όχι ασύμπτωτους- την προσωπική περιπέτεια του Γιώργου Μαστοράκου με τα πάθη της χώρας. Το σημείο, άλλωστε, που βρίσκεται το μαγαζί του είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα θυμίζει πάντα εκείνη την ημέρα του Μαΐου του 2010 και θα σηματοδοτεί την πορεία της Ελλάδας ανάμεσα σε φωτιές και απώλειες.
Ο 64χρονος Γιώργος Μαστροράκος μαζί με τους εργαζομένους στο Delicatessen βοήθησε όσο μπορούσε τους ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στην τράπεζα να βγουν έξω. Τέσσερα χρόνια μετά λίγοι άνθρωποι επισκέπτονται το μέρος στην επέτειο των τραγικών θανάτων. Λίγα λουλούδια, ένα στεφάνι, οι φωτογραφίες των ανθρώπων που πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή δίχως να φταίνε και όλα τούτα πλαισιωμένα από ένα αναρχικό σύμβολο που κάποιος άγνωστος έχει ζωγραφίσει στον τοίχο.
Το Blommberg με αφορμή αυτά τα περιστατικά και την τραγική τους κατάληξη, ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που εντείνονται το 2011 και το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», την έξοδο του Γιώργου Παπανδρέου από την κυβέρνηση, τον Λουκά Παπαδήμο, τις απανωτές εκλογές, την άνοδο του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την ταυτόχρονη ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση και την ραγδαία «άνθηση» της Χρυσής Αυγής. Τόσα πολλά γεγονότα, μέσα σε τόσο μικρό ιστορικό χρόνο.
Ο Ανδρέας Κούτρας, σύμβουλος επενδύσεων με έδρα την Ελβετία, λέει πως: «η Ελλάδα πέρασε από τα πέντε στάδια της θλίψης. Από την άρνηση και τον θυμό, στην αποδοχή του αναπόφευκτου.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση που το δράμα βρίσκει μια λύση με την έξοδο στις αγορές και τη σχετική ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης. Η Ελλάδα προσελκύει ξανά επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν σημαντικό κομμάτι στο χαρτοφυλάκιο των ξένων funds, ενώ την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση περνάει δύσκολες ημέρες και οι αρνητές του ευρώ δέχονται ένα πλήγμα, καθώς η χώρα δεν πήγε σε δραχμή.
Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος
Όλα αυτά, σημειώνει το Bloomberg, προκάλεσαν έντονους τριγμούς στο πολιτικό σύστημα με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως σε όλα τα δράματα, υπάρχουν ανατροπές και η κατάληξη δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένη. Η Ελλάδα πέρασε από την «Οδύσσεια» του Παπανδρέου, όπως σημειώνει το άρθρο, μέχρι τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Απρίλιο «πιάσαμε πάτο, αλλά τώρα μπορούμε να σηκωθούμε». Μια ολόκληρη διαδρομή που άφησε πολλά… θύματα, κυρίως ανέργους.
Εκείνο το βράδυ
Στο ενδιάμεσο στέκει εκείνη η δραματική ημέρα του Μαΐου του 2010, στη Σταδίου. Ο Γιώργος Μαστοράκος έχασε εκείνο το βράδυ το μαγαζί του, «το είδα να καίγεται», δίπλα στην τράπεζα οι φλόγες είχαν τυλίξει τα πάντα, ενώ ο κινηματογράφος Αττικόν που γλύτωσε από τους Ναζί την περίοδο της Κατοχής, υπέστη σοβαρότατες ζημιές.
Το μαγαζί του κ. Μαστοράκου έχει ανοίξει ξανά παίρνοπντας τα χρήματα από την ασφαλιστική και τώρα μετρώντας την πορεία μέχρι εδώ αποφαίνεται πως «τα πράγματα είναι πιο σταθερά, αλλά αρκετά υποτονικά». Η Σταδίου δεν θυμίζει τόσο έντονα το καρβουνιασμένο τοπίο εκείνων των ημερών, ο κόσμος περνάει, δεν ψωνίζει όπως παλιά, αλλά τουλάχιστον συνεχίζει να ζει. Στο πεζοδρόμιο υπάρχουν ακόμα άστεγοι που κοιμούνται στο δρόμο, η Ελλάδα μπαίνει στην έβδομη χρονιά οικονομικών δυσκολιών, η αφήγηση συνεχίζεται…
Πηγή : www.iefimerida.gr