Η Συνεργασία του Σ.Ε.Ο. με την Σχολή Wine & Spirits Business της Βουργουνδίας

304

Εξη μικρά και μεσαία οινοποιεία, μέλη του Συνδέσμου, στο μικροσκόπιο της ελίτ των ειδικών του διεθνούς οινικού μάρκετινγκ

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου ο δεύτερος κύκλος της αποκλειστικής συνεργασίας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου με την «Burgundy School of Wine & Spirits Business» που εδρεύει στη Dijon και έχει στόχο να βοηθήσει μικρές και μεσαίες δυναμικές οινοποιητικές μονάδες, μέλη του Συνδέσμου, να διεισδύσουν με επιτυχία σε αγορές του εξωτερικού.

Υπό την καθοδήγηση του κ. Chris McIndoe, συμβούλου με διεθνή εμπειρία και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής, 24 σπουδαστές του προγράμματος ΜΒΑ από 8 διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ταιβάν) παρουσίασαν στον χώρο του οινοποιείου Παπαγιαννάκου την πολύμηνη μελέτη των έμπειρων σπουδαστών (οι περισσότεροι έχουν πολλά χρόνια επαγγελματικής πορείας στον χώρο) που εξέτασαν σε ομάδες τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική του Οινοποιείου Αλεξάκη από την Κρήτη, του Οινοποιείου Αποστολάκη (Argo Wine) από τον Βόλο, του Κτήματος Ακράνι από την Κω, του Κτήματος Παπαντώνη από το Άργος, του Οινοποιείου Τσιλιλή από τα Τρίκαλα και του Κτήματος Τσέλεπου από την Μαντινεία. Παρέδωσαν δε στους εκπροσώπους του κάθε οινοποιείου πολυσέλιδη εμπιστευτική μελέτη με ανάλυση των στοιχείων του οινοποιείου, δεδομένα από τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Τους φοιτητές συνόδευσε ακόμα ο Διευθυντής του Ιδρύματος Jerome Gallo ο οποίος δήλωσε ότι «οι ελληνικές ποικιλίες είναι σαν τις νότες που χρησιμοποιούν οι ταλαντούχοι Έλληνες οινοποιοί προκειμένου να συνθέσουν τη μελωδία που λέγεται ελληνικό κρασί. Το κρασί είναι αναπόσπαστο μέρος, δυστυχώς παραμερισμένο ακόμα, του ελληνικού πολιτισμού».

Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος Chris McIndoe υπογράμμισε τον πλούτο των ελληνικών ποικιλιών και την διαφορετικότητα των οινοποιείων που συμμετέχουν, εκδήλωση της ιδιαιτερότητας της κάθε περιοχής.

Τέλος, ο Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου της Καμπανίας (Champagne) Θεόδωρος Γεωργόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εκτέλεση του προγράμματος για δεύτερη χρονιά καθώς και την βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βρει έδαφος να καρποφορήσει ικανοποιώντας ζωτικές ανάγκες του αμπεολοοινικού κόσμου της Χώρας αλλά και να εμπνεύσει τους ταλαντούχους σπουδαστές του φημισμένης Σχολής της Βουργουνδίας.

Μετά την εμπιστευτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε κάθε οινοποιείο, ακολούθησε παρουσίαση του κ. Ανδρέα Ματθίδη DipWEST, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και συμβούλου εκπαίδευσης και ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας «Καρούλιας», για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αμπελώνα καθώς επίσης και γευσιγνωσία των οίνων Παπαγιαννάκου.